The Others İsyansız gün geçmiyor!

İsyansız gün geçmiyor!

08.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İsyansız gün geçmiyor!

İsyansız gün geçmiyor


Örgüt lideri Mirzabeyoğlu’nun aralarında bulunduğu İBDA - C’li sanıklar Metris Cezaevi’nde 20 kişiyi rehin aldı. İsyan kan dökülmeden bitirildi


       Bandırma Özel Tip Cezaevi'nde yasadışı İBDA - C örgütü militanlarının yaptığı eyleme güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu bir kişi öldü, üçü asker 7 kişi yaralandı. Bu olay üzerine Metris Cezaevi'nde örgüt lideri Salih Mirzabeyoğlu'nun da aralarında bulunduğu İBDA - C'lilerin 20 kişiyi rehin alarak başlattığı isyan ise kan dökülmeden sona erdirildi.
       Bandırma Cezaevi'nde kalan yasadışı İBDA - C örgütü üyesi 33 kişinin Metris'te bulunan örgüt liderinden talimat alarak önceki gün başlattığı eylem, dün sabah saatlerinde tırmandı. Eyleme son vermeyen militanlara güvenlik güçleri müdahale etti.
       Operasyonda jandarma timleri eylemcilerin direnişiyle karşılaşınca çatışma çıktı. Cezaevinden yine yer yer dumanlar yükselmeye başladı. Operasyonda militan Ayhan Sönmez kurşunla öldü. Sönmez'in cesedi, otopsi için Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yaralanan üç jandarma eri Bandırma Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi görürken, dört militanın da yaralandığı bildirildi.

Metris'te isyan

       Operasyonun durdurulmasını isteyen Metris Cezaevi'ndeki İBDA - C'liler cezaevi müdürü, avukat Ender Meriç ve 18 gardiyanı rehin alarak eylem başlattı. Militanlar dışarıyla kurdukları irtibatta "Her ölen arkadaşları için bir rehineyi öldüreceklerini" iddia ettiler. Cezaevi çevresinde toplanan örgüt sempatizanı yaklaşık 20 kişi de slogan atarak eyleme destek verdi ve "bomba patlatma" tehditinde bulundu.
       Görüşmelerin yapılması için militanlar cezaevi müdürünü rehin aldıktan kısa bir süre sonra bıraktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Celil Demircioğlu, askeri ve cezaevi yetkilileri isyanın sona erdirilmesi için girişimlere başladı.
       Girişimler öğleden sonra sonuç verdi. Bandırma'daki operasyonun sona erdirilmesi koşuluyla 15.15'de isyan bitirildi. Dışarıya önce saat 15.30'da avukat Meriç çıktı. Meriç, "Müvekkilimle görüşme yaparken rehin alıp koğuşlarına götürdüler. Kötü muamele görmedik. Koğuşların çok kötü olduğunu gördüm, barakalarda kalıyorlar" dedi.
       Meriç, kendisini heyecan içinde bekleyen doktor eşi Nur Meriç'le birlikte cezaevinden ayrıldı.
       İBDA - C davası avukatlarından Hasan Ölçer de, savcının yürüttüğü görüşmelerde olumlu sonuç alınınca eyleme son verildiğini söyledi.

Ecevit: Devlet olayın üstünde

       Başbakan Bülent Ecevit, Metris Cezaevi'nde çıkan olayları değerlendirirken, "devlet güçlerinin olayın üstüne kararlılıkla gittiklerini söyledi.
       Ecevit, İçişleri, Adalet, Sağlık bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın cezaevlerine ilişkin imzaladığı protokolü de anımsattı. Bu protokolün uygulanmaya başlamasıyla önümüzdeki aylarda bu tür olayları önlemenin kolaylaşacağını söyleyen Ecevit, Metris Cezaevi'nde 18 gardiyan ve bir avukatın rehin alındığını, jandarmanın olaya müdahale ettiğini, bu süreçte bir kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını belirtti.
       Ecevit, yeni protokolle gidilecek düzenleme sonrasında cezaevlerinin suç örgütlerinin karargahı olmaktan kurtarılacağını söyledi. Ecevit, af yasasının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna da, "Ben bayramdan hemen sonra o konunun bir uzlaşı ortamına gireceğini umuyorum" dedi.