The Others İyi filmler var oldukça

İyi filmler var oldukça

17.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fred Zinneman’ın sekiz Oscar’lı James Jones uyarlaması "İnsanlar Yaşadıkça" kadrosunun üstün performanslarıyla anımsanıyor

İyi filmler var oldukça

İyi filmler var oldukça

Fred Zinneman’ın sekiz Oscar’lı James Jones uyarlaması "İnsanlar Yaşadıkça" kadrosunun üstün performanslarıyla anımsanıyor

ALİN TAŞÇIYAN

Sinema yapmakla ticaret yapmak arasındaki keskin ayrımı gözlemlemek, sapla samanı ayırmak için mükemmel bir fırsat: Usta yönetmen Fred Zinneman imzalı, Burt Lancaster, Montgomery Clift ve özellikle Frank Sinatra’nın müthiş performanslarıyla öne çıkan, James Jones uyarlaması "İnsanlar Yaşadıkça" bu akşam ekranda. Hamasi söylemin arkasına sığınıp para, teknoloji ve emeği har vurup harman savurarak, aşk ve romantizm özlemini sömürerek çekilen "Pearl Harbor"ın gösterimde olduğu şu sıralarda ilaç gibi geldi.
Günümüz sinema endüstrisinin yağı bol bulunca yaptıklarının vahametini anlamaya birebir.
On iki dalda aday gösterildiği Oscarların sekizini alan "İnsanlar Yaşadıkça", ellili yıllarda Amerikan sinemasının tarzını belirleyen bir film oldu. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’na katılmasının an meselesi olduğu bir dönemde, Hawai’de demirli donanmadaki gerilim de tırmanmaktadır. Terrence Malick’in "İnce Kırmızı Hat" adlı başyapıtına kaynaklık eden romanın da yazarı olan James Jones, bir askerin gerçek aşkının ordu olduğunu anlatır. Bir yandan da ordudaki katı disiplini savaşmaya hevesli erkeklerin özgür doğasına ters düşüp onları isyana sürüklemesini de gösterir. Zinneman’ın çok isabetli bir oyuncu seçimi yaptığı Jones karakterleri, kahraman klişesine uymayan, aşkta da savaşta da gözü kara erkeklerdir.
Clift’in canlandırdığı Er Prewitt, Sinatra’nın canlandırdığı Er Maggio ve Lancaster’ın canlandırdığı Çavuş Warden, ilkeleri ve aşkları uğruna kariyerlerini tehlikeye atmayı göze alır. Kişisel nedenlerle boksu bırakan Prewitt’in üstünün tehdide varan baskısına karşın boks yapmayı reddetmesi, Maggio’nun sadist üstünün yaptıklarına onurla göğüs germesi filmin en dokunaklı sahnelerini oluşturur.
Warden ve Prewitt’in aşık olduğu kadınlar da klişeye uymaz. Biri kocasına ihanet eder diğeri konsomatristir... Ordudaki emir komuta zincirinin nasıl kötüye kullanılabildiği, ırkçılık ve anti-semitizmden mustarip askerlerin varlığı da çekinmeden sergilenir.
CNBC-e / 21.00

"İnsanlar Yaşadıkça / From Here to Eternity"
• Yön: Fred Zinneman
• Gör: Burnett Guffey, Floyd Crosby
• Sen: Daniel Taradash
• Müz: George Duning
• Oyn: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra, Donna Reed, Deborah Kerr

Kovulmuş polisin namus davası
Pazar gününe heyecan katmak isteyenler için hareketli bir polisiye: "Ölümlerden Ölüm Beğen".
Babası Lloyd ve ağabeyi Beau’yu gölgede bırakan Jeff Bridges bu filmde dedektif rolünde. Matt Scudder, bir zanlıyı öldürünce polis gücünden atılır. Bu olayın yarattığı psikolojik travma yüzünden alkolik olur. İyileşme sürecinde tanıştığı bir fahişe ondan kendisini korumasını ister. Ama zavallı kadının öldürülmesi üzerine Scudder’ın polislik damarı kabarır. Onun katili olan uyuşturucu tacirini yakalamayı kafasına koyar...
KANAL D / 22.00

"Ölümlerden Ölüm Beğen / 8 Million Ways to Die"
• Yön: Hal Ashby
• Gör: Stephen H. Burum
• Sen: David Lee Henry, Oliver Stone
• Müz: James Newton Howard
• Oyn: Jeff Bridges, Rosanna Arquette, Alexandra Paul, Randy Brooks, Andy Garcia


DÜNYA SİNEMALARINDAN
Avustralyalı yönetmen Alex Proyas’ın yönettiği "Gizemli Şehir / Dark City" atipik bir ABD yapımı ve eşine az rastlanır bir bilimkurgu. Rufus Sewell, William Hurt ve Jennifer Connelly’nin başrollerini paylaştığı filmde, yeraltında zamanı durdurabilen ve insan beynine hükmedebilen yaratıklar yaşıyor.
STAR / 00.40

Siyaset, sohbet, müzik ve bir suikast öyküsü
DÜŞÜNDÜKÇE:
Sema Topçu’nun sunduğu programda, ANAP Milletvekili ve Devlet Eski Bakanı Eyüp Aşık, kongrede Mesut Yılmaz’a karşı genel başkan adayı olacağını açıklayacak.
ETV / 14.00

Tele Pazar:
Ali Kocatepe ile Ebru Kantarcıoğlu’nun sunduğu programa Mustafa Sağyaşar, Meltem Cumbul, Fatih Kısaparmak konuk olacak.
TRT 2 / 16.00

ŞAHANE PAZAR:
Süheyl-Behzat Uygur’un konukları, yeni çıkardıkları albümlerle gündemde olan Sertab Erener ve Mirkelam.
KANAL D / 20.10

APOLİTİK:
Gazeteci Tunca Bengin programında bu hafta, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru’nun yaşam öyküsünü ekrana getirecek.
TRT 2 / 21.10

CNN Türk Perspektİf: ÖZAL’A SUİKAST
13. yılında hâlâ tartışılan, Özal suikastını dönemin tanıkları anlatacak. Soner Yalçın’ın editörlüğünde hazırlanan yapım, "suikastın 24 saati"ni aktaracak.
CNN TÜRK / 22.05

ESKİMEYEN DOSTLAR:
Şafak Yavuz, Zeki Alasya’yı ağırlıyor. Alasya, uzun süredir birlikte olduğu Sema Yunak’tan Metin Akpınar’a açıklamalar yapacak.
BRT / 22.40