The Others Kaçamadan yakalandı

Kaçamadan yakalandı

29.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaçamadan yakalandı

Kaçamadan yakalandı


Emniyet, batık bankalara yönelik olarak ‘Kasırga’ operasyonu başlattı. Yurtdışına kaçmaya hazırlandığı öğrenilen Murat Demirel ve sevgilisiyle birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı


       Yurtdışına deniz yolundan kaçış için yatına uzun yol ikmali yaptırdığı saptanan Egebank’ın eski sahibi Murat Demirel, Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’in yürüttüğü soruşturma kapsamında dün gözaltına alındı. Demirel’in, avukatları ile bir süredir kaldığı İstanbul Swissotel’de toplantı yaparken gözaltına alındığı öğrenildi.
       Bu olayla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü, batık bankalara yönelik büyük bir operasyon başlattı. Daha önce hayali ihracaat ve naylon fatura operasyonlarını yürüten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın, Zekeriya Temizel’in başkanlığındaki Bankacılık Üst Kurulu’nun yönlendirmesiyle “içi boşaltılan" bankalara dönük başlattığı operasyona “Kasırga" adı verildi. Bu çerçevede gözaltına alınanların sayısı Demirel ile birlikte 16 kişiyi buldu. Demirel’le birlikte dört kişi Ankara’ya gönderilirken, 11 kişinin de İstanbul Mali Şube’de sorgulandığı öğrenildi. İfadesine başvurulacak kişilerin 30’u bulacağı kaydedildi.

       15 ekip devrede
       Dört buçuk ay önce başlatılan “dosya" çalışmalarının geçen hafta içinde tamamlanmasının ardından, soruşturma Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’in koordinasyonuna sunuldu. Yüksel, bankaların içinin boşaltılmasına adı karışan kişilerin yurtdışına çıkışlarının önüne geçilmesi amacıyla, yeterli delilin elde edilmesinin ardından harekete geçti. Yüksel’in talimatı doğrultusunda İstanbul Mali Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Mali Şube Müdürlüğü elemanlarından oluşan toplam 15 ekip, zanlıları yakalamaya başladı.

       Helikopterle Ankara
       Yüksel’in talimatıyla, öncelikle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Murat Demirel ve Egebank’ta görev yapan dört eski bankacı gözaltına alındı. İstanbul’da gözaltına alınan ve sayıları beş olarak tahmin edilen sanıklar helikopterle dün akşam saatlerinde Ankara’ya nakledildi. Keçiören Adli Tıp Merkezi’nde sağlık kontrolünden geçirilen sanıklar, sorgulanmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü Merkez Mali Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

       Sevgilisi de gözaltında
       Gözaltı sayısı kısa sürede sekize ulaştı. Egebank’ın içinin boşaltılmasında dış para operasyonlarında görev alan kilit bir isim de, yurtdışına kaçış hazırlığı yaptığı tahmin edilen Marmaris’te yakalandı. Demirel’in sevgilisi olduğu belirtilen Ayşenur Esenler’i de gözaltına aldığı öğrenildi.

       Çelik kasalarda gizli depolar
       Polis yetkilileri, zamanlamayı, vurgun belgelerinin saklandığı gizli depoların belirlenmesine göre ayarladıklarını söylediler ve şu bilgileri verdiler:
       “Operasyonda bankada bulunması gereken off - shore hesap kayıtlarına ait belgeler ile bazı gizli belgelerin bulunduğu iki depoyu ortaya çıkardık. Görevli olmayan kişilerin giremediği bu gizli depolarda iki büyük çelik kasaya da el koyduk."

       Marmaris’ten kaçacaktı
       Aynı yetkili, “Teknik çalışmalar sırasında Murat Demirel’in yakın zamanda yurtdışına çıkış yapmak amacıyla yatına uzun yol ikmali yaptırdığını tespit ettik. Kaçış Marmaris’ten olacaktı. Marmaris’teki adamını da yakaladık" dedi. Demirel’e 19 Eylül’de yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti.

       Diğer bankalar da kapsamda
       Üst düzey bir yetkili de, “Operasyon Egebank ile sınırlı değil. Bütün batan bankaları mercek altına aldık. Kamuoyunu rahatsız eden sorunu çözeceğiz" dedi.

       Çete soruşturması yapılıyor
       22 Aralık 1999: Sabah erken saatlerde beş bankaya el konulduğu haberi duyuruldu. Murat Demirel’in Egebank’ı, Ali Avni Balkaner’in Yurtbank’ı, Yavuz Zeytinoğlu’nun Esbank’ı, Hayyam Garipoğlu’nun Sümerbank’ı ve Selçuk Yaşar’ın Yaşarbank’ının yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçti.
       29 Aralık 1999: Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Egebank’ın sekiz yöneticisi hakkında emniyeti suiistimal ve bankayı zarara uğratmak suçlarından soruşturma başlattı.
       25 Ocak 2000: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Hazine’nin şikâyeti üzerine Yahya Murat Demirel ve yedi yönetici hakkında bankayı zarara uğratmak suçuyla sekiz yıl hapis istemiyle dava açtı.
       25 Mayıs 2000: Egebank yönetimi, bankadan Harmak Makina’ya açılan sekiz milyon dolarlık krediyi Harmak Makina’ya değil Demirel’in sahibi olduğu Universal Holding’e götürüldüğü için yedi kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Para transferi çuvallar içinde yapılmıştı. Duyuruda, Demirel’in yanı sıra Kredi İzleme Müdürü Özgen Tanuman, Ümit Öndeş, Ersin Çamoğlu, Ali Süha Paya, Mevlüt Meriç Pulluoğlu, Şaban Ayhan Tatlıgil isimleri de yer aldı.
       21 Haziran 2000: Demirel’in Ortaköy’deki evi de hacizlerden nasibini aldı. Bankaya 6 trilyon liralık borcu nedeniyle Ortaköy’deki Demirel apartmanına giden banka avukatları evdeki 1.6 milyar lira değerindeki malı haczetti.
       7 Temmuz 2000: Demirel’e Swissotel baskını. Egebank 9.5 milyar liralık kredi ve 20 milyar liralık kredi kartı borcunu tahsil etmek için Swissotel’deki odasına baskın yaptı. Baskında Murat Demirel adına bir kayıt bulamayan avukatlar Yahya Demirel’le konuştular. Avukatlar, Swissotel’e gitmeden birkaç saat önce kız arkadaşı Ayşenur Esenler’in evine giderek haciz işlemi yapmak istediler. Ancak her iki işlemden de eli boş geri döndüler.
       2 Ağustos 2000: Egebank, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesinden Murat Demirel ve bankanın daha önceki sahibi Bayraktar Grubu adına 100 trilyon liralık ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Bayraktar Grubu tedbir kararının alındığı günlerde yapacağı Bayraktar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının halka arzını iptal etmek zorunda kaldı.
       8 Ağustos 2000: Berdan Tekstil’de koruma görevlisi olarak çalışan Serdal Alptekin, Sivas’ta askerlik yapan Murat Demirel’i bıçakladı. Demirel olayın Berdan Tekstil’le ilgili olduğunu açıkladı.
       19 Ağustos 2000: Bir hafta önce terhis olan Demirel, saat 16.00 da üç araç ve 12 koruma ile çete soruşturması kapsamında İstanbul DGM’ye gelerek ifade verdi. Demirel, bankadan kredi kullanan 12 şirket sahibi ve banka yöneticileri ile kredi alışverişinde bulunduğu 39 kişi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Turan Çolakkadı’ya üç buçuk saat ifade verdi. Korumaları çıkışta basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için şemsiye açtılar.
       22 Ağustos 2000: Demirel’i bıçaklayan Serdal Alptekin Askeri Mahkeme tarafından tutuklandı.
       15 Eylül 2000: Egebank’ın Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na Harmak Makine’yle ilgili suç duyurusunda ilk tutuklama kararı çıktı. Savcı Altan Günaydın, bankanın kilit isimlerinden Özgen Tanuman’ı Bayrampaşa Cezaevi’ne gönderdi.
       19 Eylül 2000: Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Demirel ile bankanın eski genel müdür vekili Ümit Öndeş ve eski yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya’ya yurtdışına çıkma yasağı konuldu.
       26 Eylül 2000: BDDK Başkanı Zekeriya Temizel’in Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’le bir araya geldiği öğrenildi. Yüksel’in araştırmanın başında olunduğu için bilgi vermekten kaçındığı söylendi. Araştırmanın bir banka üzerine yoğunlaştığı belirtilirken Temizel açıklama yapmaktan kaçındı.
       27 Eylül 2000: Harmak Makina soruturmasında iki tutuklama kararı daha çıktı. Savcı Günaydın bankanın yönetim kurulu üyelerinden Ümit Öndeş ile davada mağdur olduğunu iddia eden Vanspor eski Başkanı Ömer Gülüştür hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

       Demirel’in son isteği ilaçları oldu
       NEZİH GÜROL, NİHAT ALTINTAŞ İstanbul
       Swissotel’in 17. katında avukatı Deniz Ketenci’yle toplantı yaptığı sırada gözaltına alınan Murat Demirel, giderken sadece ilaçlarını istedi. Demirel’in yüksek tansiyonu olduğunu söyleyen Ketenci, bunun dışında hiçbir şey konuşmadığını söyledi.
       Ketenci olayın gelişimini şöyle anlattı: “Toplantı salonuna saat 15.30 sırasında İstanbul Mali Şube ekibi geldi. Mali Şube Müdürü Ayhan Mimaroğlu, Murat Demirel’e Ankara DGM’nin hakkında yakalama ve gözaltı talimatı olduğunu ve gözetim altında Ankara’ya gönderileceğini söyledi. DGM soruşturmalarında gizlilik esas olduğu için birşey söyleyemedik. Demirel’i otelden mali şubeye götürdüler."
       Ketenci, Egebank’ta Muhasebe Müdürü olan Sevtap Aslan’ın da DGM’den çağrıldığını öğrenince evine geldiğini ve burada gözaltına alındığını öğrendiğini kaydetti.
       Ketenci, İstanbul DGM ve Şişli Cumuriyet Savcılığı’nın soruşturmayı tamamlamak üzereyken Ankara DGM’nin aynı konularda soruşturma yapmasını komplo olarak değerlendirdi.
       Öte yandan Demirel’in sevgilisi Ayşenur Esenler’in de akşam saatlerinde Koru Sitesi’ndeki evinde gözaltına alındığı belirtildi.

       Egebank olayında kim kimdir?
       Şaban Ayhan Tatlıgil: Demirel’in kasası olarak biliniyor. Demirel’in şirketlerinin hemen hepsinde ortaklığı bulunuyor.
       Özgen Tanuman: Bankanın kredi izleme müdürüydü. Bankadaki tüm kredi işlemleri ondan geçtiği biliniyor. Çuvalla para kaçırılmasında, paraları Universal Holding’e gitmesinde de rolü olduğu belirtiliyor. Şişli Cumhuriyet Savcılığı, 15 Eylül’de tutuklanmasını istedi. Şimdi Bayrampaşa Cezaevi’nde.
       Ümit Öndeş: Bankanın yönetim kurulu üyesi. Savcılık, çuvalla para kaçırılmasında onun için de gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Ege Off - Shore’da da ortaklar arasında yer alıyor.
       Gökalp Baştürk: Off - shore işlemlerinin kilit ismi. Egebank’ın İstanbul DGM’ye yaptığı suç duyurusunda ismi ilk sıralarda geçiyor. Off - shore’dan banka el konulduktan sonra kaybolan 35 milyon dolar Finansbank ve Sümerbank’ta onun adına açılan hesaplarda çıktı.
       Mevlüt Meriç Pulluoğlu: Çuvalla para kaçırılma olayında bankanın Bahçekapı Şubesi Müdürü’ydü. Olaydan sonra Azerbeycan’daki bankanın genel müdürlüğüne getirildi.
       Ayşenur Esenler: Demirel’in kız arkadaşı. İddialara göre Demirel’in yurtdışına yaptığı para transferleri Esenler üzerinden geçiyor.