The Others Kahramanlar merasimi

Kahramanlar merasimi

22.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sinema tarihinin üretken ustalarından Raoul Walsh’un iki filmi gösteriliyor

Kahramanlar merasimi

Kahramanlar merasimi

Sinema tarihinin üretken ustalarından Raoul Walsh’un iki filmi gösteriliyor

ALİN TAŞÇIYAN

Raoul Walsh, 130 filmiyle sinema tarihinin en üretken yönetmenlerinden biri. Tam bir "öykü anlatıcı". Oyuncu ve senarist yönü de yadsınamaz. Bugün, Raoul Walsh’un öykü anlatıcı olarak becerisini ortaya koyan, sinemanın iki büyük starının başrollerini üstlendiği iki filmi birden gösteriliyor. TV8’de 09.10’da ekrana gelecek olan "Uzakta Tamtam Sesleri / Distant Drumsöda Gary Cooper Florida bataklıklarına asi kızılderililerle mücadele ediyor. Kanal D’de 02.15’te gösterilecek olan, Walsh’un en iyi filmlerinden "Sayılı Kahramanlar / They Died With Their Boots Onöda Errol Flynn, Amerikan İç Savaşı’nın önemli figürlerinden General George Armstrong Custer’ı canlandırıyor.
İki filmde de kızılderililer var
"Uzakta Tamtam Sesleri"ne yazık ki Hollywood zenofobisinden mustarip bir western. Kızılderilileri hain asiler olarak gösteriyor. "Beyaz kahramanların" 19. yüzyılın ilk yarısında Orta Amerika yerlileriyle ortak bir kültürü paylaşan Seminole kızılderililerine müdahalesini anlatan 1951 yapımı filmde Gary Cooper’ın performansı dikkat çekici.
"Sayılı Kahramanlaröda yaşamı anlatılan General Custer ise kızılderili dostu olarak tanınır. Errol Flynn’in kendisine yakışan bir oyun çıkardığı bu filmin büyük bir bölümü Amerikan İç Savaşı sırasında geçiyor. Custer ile Siou’ların lideri Çılgın At arasındaki ilişkiye de geniş yer veriyor. Tarihi gerçeklere pek aldırmayan film sürükleyici öyküsüyle tüm ayrıntıları unutturuyor. Flynn’in yanında başta Olivia de Havilland olmak üzere Arthur Kennedy, Gene Lockhart, Anthony Quinn gibi oyunculardan oluşan müthiş bir kadro var. İzlemek isteyenler sabahlamayı göze almalı çünkü filmin süresi 140 dakika!
1887’de doğan Walsh, birkaç işe girip çıktıktan sonra Thomas Dixon’ın "The Clansman"iyle turneye çıkan bir tiyatro topluluğuna oyuncu olarak katıldı. Sinemaya başlangıcı da bu oyunu beyazperdeye aktaran efsanevi D.W. Griffith’in sayesinde oldu. Asistanlığını yaptığı Griffith’in filmlerinde yardımcı roller üstlendi. Meksikalı kahraman Panço Villa’yı konu alan "Villa’nın Yaşamı" adlı film ilk yönetmenlik denemesi oldu.
Twentieth Century Fox ile sözleşme yapan Walsh’un sessiz dönemde çevirdiği filmlerin çoğu kayboldu.

Oscar’a hiç aday gösterilmedi!
Walsh, 1924’te Douglas Fairbanks’in başrolü üstlendiği "Bağdat Hırsızı"nın gişe başarısından sonra oyuncu ve yönetmen olarak sinemadaki yerini pekiştirdi. 1928’de Gloria Swanson ile başrolü paylaştığı "Sadie Thomson"a imza attı. Ertesi yıl "In Old Arizona"nın çekimleri sırasında geçirdiği trafik kazası sonucu bir gözünü yitirince oyunculuğu bıraktı.
Yaratıcı bir yönetmen olmamasına karşın elindeki malzemeyi değerlendirmedeki becerisiyle ustalar arasında sayılmayı hak etti. Oscar’a hiç aday gösterilmeyişi de kariyerinin ilginç bir ayrıntısı olan Walsh, hemen anımsanan filmlere imza attı: "Kumarbazlar Kralı", "Gece Sürücüleri", "High Sierra", "İnsan Gücü", "Centilmen Jim", "Hedef Burma", "Sevdiğim Adam", "Takip", "Cehenem Alevi", "Dünyalar Hakimi", "Harp Borusu", "Dev Adam", "Melekler Alayı", " Çıplak ve Ölü", "Ester ve Kral".
Walsh 1964 yılında son filmi "Uzaktaki Trompetöten sonra sinemayı bıraktı. 1980 yılında Kaliforniya’daki evinde öldü.

Batılılaşma sancısı
Edebiyatımızın verimli romancılarından Reşat Nuri Güntekin, "Yaprak Dökümü"nde Batılılaşmayı eleştirel ve karamsar bir yaklaşımla ele alır.
"Yaprak Dökümü" Osmanlı İmparatorluğu’nun geleneksel yaşam tarzını simgeleyen bir konakta geçer. Emekli Ali Rıza Bey ve karısı Hayriye Hanım, daha eğlenceli, daha lüks bir yaşam özlemi duyan kızlarına bir türlü söz geçiremez. Oğullarının evli bir kadınla ilişkiye girmesi onlara için maddi manevi bir yıkım olacaktır.
"Yaprak Dökümü"
• Yönetmen: Memduh Ün
• Senaryo: Halit Refiğ, Memduh Ün, Orhan Kemal
• Müzik: Metin Bükey
• Oyuncular: Cüneyt Gökçer, Ediz Hun, Fatma Girik, Semiramis Pekkan, Nurhan Nur, Güzin Özipek.

Dev yılanın saldırısı
Genetik bilimi insanoğlu için etik yönü çok tartışmalı bir alan. İnsanın kıt aklıyla, kendisinden çok daha üstün olan doğayla başedemeyeceği için ucubeler yaratacağı korkusu hep var oldu. İnançlı olanlar da yaratmanın yalnızca Tanrı’ya özgü olduğunu vurgular...
Sinemada, mutant yaratıkların birer yok edici canavar haline gelip dehşet saçtığına pek çok kez tanık olduk: "Frankenstein", "King Kong", "Godzilla", "Dr. Moreau’nun Adası" vb. İster laboratuvarda üretilsin ister nükleer sızıntı nedeniyle mutasyon geçirmiş olsun insan eliyle yaratılan canlılar bir korku nesnesidir.
Richard Claubaugh’un yönettiği "Python / Piton" bu türün en yeni örneklerinden biri. Genleriyle oynanıp devasa bir boyuta getirilen piton yılanının nakledildiği uçak düşer. Serbest kalan yaratık yakınlardaki kasabada içgüdüsel olarak karnını doyurmaya çalışır... Normal boyunda bir domuzu yutabilen bir pitonun devleşince neleri yutabildiğini tahmin edersiniz!
KANAL D / 20.30

Edebiyat, belgesel ve bir de yarışma
MESLEĞİNİ RENKLENDİRENLER:
Dr. Ali Nurettin Gürses, aynı zamanda roman yazan Prof. Dr. Ahmet Erözenci’yi ağırlıyor.
MEDICAL CHANNEL / 11.05

122 MİLYON:
Zeki Alasya’nın sunduğu yarışma, yapılan yeniliklerle birlikte ikinci bölüme başlıyor. Asgari ücret 122 milyon lira oldu. Ama bu kez yarışmada evli bir çift yarışacak. Bakalım 122 milyon lira, iki kişilik bir aileyi 30 gün geçindirebilecek mi? Göreceğiz...
KANAL D / 22.15

BİR YUDUM İNSAN:
Seyfi Dursunoğlu... Ya da popüler adıyla Huysuz Virjin... Nebil Özgentürk, gösteri dünyasındaki bu ünlü yıldızın yaşamını ekrana getiriyor.
ATV / 15.50

‘Hip hop’tan Türk Sanat Müziği’ne
CNN TÜRK MÜZİK:
Şafak Ongan’ın hazırlayıp sunduğu programda, hip hop akımı anlatılıyor ve İstanbul’da yapılan Hip Hop Festivali ekrana geliyor.
CNN TÜRK / 16.15 / 21.15

ÜÇ RENK:
Utta Yıldan Dirik, çelloda Çiğdem Gürdal ve kemanda Haluk Derinöz, meraklısına Türk Müziği ziyafeti çekiyor.
TV8 / 21.00

GECE KAHVESİ:
Yasemin Göksel’in sunduğu programın bu haftaki konukları; Atilla Taş ile Aylin Nar...
TRT 1 / 22.50

MEHMET ALİ VE SEDA SHOW:
Seda Sayan ile Mehmet Ali Erbil’in Kıbrıs’ta çekilen şov programına bu kez Burcu Güneş ile Rafet El Roman konuk oluyor. Yapımda Erbil ve Sayan’ın skeçleri de var.
KANAL D / 23.15