The Others Kalbimizin okulları

Kalbimizin okulları

13.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kalbimizin okulları

Kalbimizin okulları


       Dünya çapında bir yardım kuruluşu olan Kiwanis, deprem bölgesinde prefabrik okullar yaptırmaya hazırlanıyor.
       Depremden bir gün önce İstanbul'da olan Kiwanis'in Cenova Başkanı Mimar Robert F. Blum, İsviçre'ye döndüğünde felaketin boyutuna televizyonlardan tanık oldu. Hemen bir yardım organizasyonu başlatmak için kolları sıvadı.
       Blum, "kalbimizin okulları" adı verilen projenin nasıl başladığını şöyle anlattı:
       "Bir ülkenin tek başına böyle bir felaketin altından kalkması mümkün değil. Zaten herkes bir şeyler yapacak diye düşündük, ancak bizi en çok ilgilendiren çocuklar. Çocukların psikolojisi ağır darbe aldı. Bir an önce normal hayata dönmeleri şart. Çocuklar bizim geleceğimiz. Buradan yola çıkarak artık kitapları bile enkaz altında kalan çocuklar için bir şeyler yapmaya karar verdik ve bu projeyi geliştirdik."
       Kiwanis, birkaç günde inşa edilecek prefabrik okullar için özel bir fon oluşturacak. Blum, fona aktarılacak paranın nasıl bulunacağını ise şöyle açıkladı:
       "İşe önce İsviçre'de başlayacağız. Bizim ülkemizde pekçok insan depreme yardım etmek istiyor, ancak nasıl yapacağını bilmiyor. Öncelikle çok büyük bir yemek organizasyonu yapacağız. Türkiye'den de konukların katılacağı bu organizasyondan elde edilen gelir, okul fonuna aktarılacak. Ardından Cenova kantonunu oluşturan 45 küçük şehire yardıma katılmaları için mektuplar yollanacak.
       Bunun dışında özel şirketlerle temasa geçeceğiz. Her şirketin bir okul yapmasını isteyeceğiz. 70 ile 100 bin dolar (yaklaşık 31 - 45 milyar lira) maliyeti olan bir okul, 30 kişilik. İhtiyaç bitene kadar ve para biriktikçe arka arkaya pekçok okullar yapacağız."
       Dünyanın birçok ülkesinde 280 bin üyesi olan Kiwanis, yaptığı yardımlarla tanınıyor. Daha önce UNICEF'e 75 milyon dolar (yaklaşık 34 trilyon lira) yardım sözü veren Kiwanis, bu yardımın 42 milyon dolarını (yaklaşık 19 trilyon lira) örgüte iletti. Kalanını da önümüzdeki yıl tamamlayacak. "Kalbimizin okulları" projesinin bugüne dek Cenova'da yapılacak en büyük yardım organizasyonu olacağını anlatan Blum, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Projemize İsviçre medyası da Türkiye'deki Kiwanis üyeleri de büyük destek verecek. Bu yüzden Türk medyasından da destek bekliyoruz. Yardım çocuklara yapılacağı için İsviçre'de taleplerimizi kimse geri çevirmez. Gerekirse Türkiye'deki özel sektörden de yardım isteyeceğiz. Bugüne kadar hedeflediğimiz tüm yardım organizasyonlarını başarıyla tamamladık. Unutmayalım, okul çocukları normale döndürmenin en güzel yolu."