The Others ‘Kaliteli insan, kaliteli ürün’

‘Kaliteli insan, kaliteli ürün’

28.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Petlas Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Şahin, şirket olarak toplam kaliteye büyük önem verdiklerini belirterek, "İnsana yatırım yapıyoruz. çünkü kaliteli insan kaliteli ürün üretir" diyor.

‘Kaliteli insan, kaliteli ürün’

‘Kaliteli insan, kaliteli ürün’

Petlas Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Şahin, şirket olarak toplam kaliteye büyük önem verdiklerini belirterek, "İnsana yatırım yapıyoruz. çünkü kaliteli insan kaliteli ürün üretir" diyor.

‘Kaliteli insan, kaliteli ürün’
Petlas Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şahin 2001 yılından pek umutlu olmadığını ve 2000 yılının etkilerinin iş dünyasını etkileyeceğini belirterek," Ancak biz yönetim anlayışımız gereği insana yatırım yapmayı ve projelerimizi sürdürmeye kararlıyız" dedi. Şahin, yeni yılda dünyanın en büyük firmalarına fason lastik üretmek için imza attık. 2000 yılında yaptığımız üretimi iki katına çıkaracağız."şeklinde konuştu.

2001 yılında yönetim anlayışınızda bir değişiklik oldu mu?
Yönetimdeki hiyerarşik yapıyı asgariye indiriyoruz. Daha çabuk karar verebilmek için yeni bir yapılanma içindeyiz ve paralel organizasyona geçiyoruz. Üretimi de ikiye böldük. Tüm birimlerimiz maliyet ve kar merkezleri olarak çalışacaklar. Birbirlerinin müşterileri olacaklar.

Eğitimleriniz nedir?
Kaliteli insanlarla çalışmayı prensip edindik. Üretimde kaliteyi artırmanın yolu kaliteli insanlarla çalışmaktan geçer. Bu nedenle eğitime son derece önem vermekteyiz. 2001 yılnda da toplam kalite anlayışına yönelik eğitim çalışmalarımızı daha da arttırıyoruz. Hatta bu eğitimleri bayilerimize kadar yaydık. Eğitimlerimizi dahi 5 yıldızlı otellerin seminer salınlarında yaptık. Kaliteyli topyekün ele alıyoruz. Kalite çemberleri oluşturuyoruz. Üst düzey yönetici olarak bu konuya ben öncülük ediyorum. Kalite ekibimiz direk olarak genel müdüre bağlıdır. Bu da arkadaşları motive etmektedir. Üst düzey kaliteyi önem vermesse alttakiler hiç vermez.Bu nedenle ekibimizi uluuslararası kalite toplantılarına dahi gönderiyoruz. Bu işleri biz yalnız şirkette değil, tüm Kırşehir bölgesinde yapıyoruz. İlçenin sanayicisi, iş adamı ve vatandaşınınında seminerlerden yararlanmasını istiyoruz.

Misyonunuzu açar mısınız?
Öncelikle savunma sanayine katkıda bulunmak, Ardından uluslararası bir marka olmak ve milli karekterimizi kaybetmeden topluma, cevreye saygılı bir üretim yapmaktır. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak gibi bir de misyon yüklendik.

Tüketici sizce bilinçli mi ?
Öncelikle lastik sektörünün korunmadığını söylemek isterim. Devletin bu konuda uyguilaması ve mevzuatı bulunmuyor. Bu da tüketiciye yansıyor. Çin, Tayland ve Honkong’ dan katiletisiz ve ucuz lastik getiriliyor. Tüketici de bilinçli değil. Yanılıyor ve ucuz diyerek aldığı kalitesiz lastik yüzünden birkaç ay sonra tekrar para harcayıp lastiklerini değiştirmek zorunda kalıyor. Bu da tüketiciye acı bir tecrübe oluyor.

Yeni çalışmalarınızı aktarır mısınız?
Radyal binek lastik için 30 milyon dolarlık bir yatırım planladık. Tam çelik otobüs ve kamyon lastiği üretmekten ise vazgeçtik. Pazar payımız yüzde 8’dir ve Avrupa, Amerika, Asya ve Avusturalya kadar 57 ülkeye ihraacat yapmaktalyız. 2000 yılında yüzde 85 hedefimiz tuttu. 760 kendi çalışanımız 200 kadar da taşeron elamanı ile birlikte toplam 960 kişi istihdam ediyoruz. Fabrika 2,5 milyon metrekareye yayılmıştır. Yıllık 35 bin ton, bir milyon adet lastik üretmekteyiz.Kalite belgesine sahpibiz. ISO 14.000 çevre belgesi almak için çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl da alacağımızı zannediyorum.

YORUM
Tartışmasız bir numara / İSMAİL BAŞTUĞ
Thomans Mann’ın sözü "Yeryüzünde insanın kavuşabileceği en büyük mutluluk,kendi kendisinden memnun olmasıdır "
Antoine Saint-Exupery’nin sözü "Mutluluk için tek ümit insan ilişkilerinde yatar"Gail Sheehy "Mutlu insanların yaşamlarını incelediğim zaman aralarında ortak nokta kendilerinin dışında bir amaca bağlılıklarıydı" İnsan üzerine oldukça güzel ve etkileyici sözler söylemiş otoriteler...
Petlas Genel Müdürü kaliteli insan yetiştirmek istiyoruz. Çünkü insanın önce kendine özgüveni olması gerekir. Sonrada kaliteli bir yaşam dediği zaman aklıma hep bu sözler geldi.
Teknolojinin hızına yetişmek imkansız, yepyeni yönetim modelleri ortaya çıktı ve de bir biri ardına ilginç stratejiler üretiliyor.
Ama bir gerçek var ki, tartışmasız ve yıllardır hep bir numara.
O da "insan"