The Others Kalitenin adı Milliyet

Kalitenin adı Milliyet

10.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kalitenin adı Milliyet

Kalitenin adı Milliyet

Siyaset, iş, sanat ve basın dünyasının tanıklığında "basında güven", ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi ile onaylandı... Gururluyuz, güçlüyüz...

TÜRK basınının öncü kuruluşlarından Milliyet, dün akşam tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Milliyet'e "ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi", Cumhurbaşkanı Demirel'in de katıldığı bir törenle verildi.
Doğan Medya Center'da düzenlenen tören Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu politika, iş, sanat ve basın dünyasının ünlülerini buluşturdu.

Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Milliyet'in ISO 9001 Belgesi'yle yeni bir başarıya daha imza attığını, `Basında Güven'in simgesi olan Milliyet'in 47 yıldır okurları nezdinde sahip olduğu kalitesinin, ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi'yle onaylandığını bildirdi. Milliyet'in "kalite gazete" kavramını bundan böyle uluslararası standarda dönüştürdüğünü vurgulayan Sazak, şöyle konuştu:
"Her gazete kendini diğerlerinden farklı sayar. Milliyet'te ise bu duygu çok güçlüdür. Çünkü, kurulduğu tarih olan 1950'den bu yana Milliyet, Türkiye'nin ulusal gazeteleri arasında daima saygın ve güvenilir bir yere sahip olmuştur. Milliyet, basında bir ekol, nice mezunlar vermiş bir okuldur. Milliyet, okulundan yetişmiş her gazeteci şunu çok iyi bilir: Milliyet, yazdıysa doğrudur. Haber neredeyse Milliyet oradadır.
Milliyet, yıllardır çizgisini hiç bozmayarak, halkın gazetesi oldu. Bunun anlamı şudur: Halka doğru, tarafsız haber veren, hiçbir siyasi kuruluşa bağımlı olmayan, güç odaklarından etkilenmeyen, sağduyulu, ahlak ve vicdan sahibi, değişime açık, yenilikçi gazete. Milliyet bu ilkelere 47 yıldır imza atıyor."

Sazak, "Fransa'da Le Monde, İngiltere'de The Times, The Guardian, Amerika'da New York Times, Washington Post gibi, Milliyet de Türkiye'nin referans gazetesidir. Rakiplerimiz alınmasın ama, Milliyet, fikir kulvarındaki öncülüğünü kimseye kaptırmayacaktır" dedi.
Milliyet'in Internet ortamına geçen ilk büyük gazete olduğunu anımsatan Sazak, "Göğsümüzü gere gere şunu belirtmeliyim ki, Milliyet çok iyi yönetilen, her türlü ekonomik krize dayanıklı, siyasi iktidarlar ve güç odakları karşısında asla dize gelmeyecek sağlamlıkta bir kuruluştur. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülke menfaatleri doğrultusunda, üzerimize düşen görevi, gözümüzü kırpmadan yapmaya hazırız" ifadesini kullandı.

Törende Milliyet ISO 9001 sertifikasını takdim eden İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) Yönetim Kurulu Üyesi Tom Harland, ISO 9001 sertifikasına sahip olmanın Milliyet'in uluslararası ününü arttıracağını ve dünya basını liderlerinden biri olmasını sağlayacağını dile getirdi. Milliyet'in artık dünya çapında bir rekabete girdiğini kaydeden Harland, şöyle devam etti:
"Kendinize hedef olarak dünyanın en iyisi olmayı koydunuz. ISO 9001 sertifikasyonunuz okur ve müşterilere kaliteli ürün ve hizmetleri sunmadaki yönetim becerinizin dünya standartlarında olduğunun kanıtıdır. Dünyada ISO belgesi sahibi 160 bin kurum vardır. BSI, 35 bin kuruma bu belgeyi alma imkanı vermiştir. Tüm sektör ve endüstrilerde sertifika sahibi şirketler vardır, fakat gazetecilik sektöründe çok az! Bildiğim kadarıyla 10'dan az."

CUMHURBAŞKANI Demirel, törende yaptığı konuşmada Milliyet'in ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi almasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "başarının sadece Milliyet Gazetesi'nin değil, Türkiye'nin olduğunu" vurguladı. Demirel, şunları söyledi:
"Rekabet, önemli bir kamçıdır. Eğer işi iyi yapıyorsanız, hem tüketicinizi korursunuz, hem de siz ayakta durabilirsiniz. Bu örnek, Türkiye'de sadece gazetecilik bakımından değil herkesi yaptığı işi daha iyi yapmaya zorlamaktadır, özendirmektedir."
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak'ın bu zamana kadar yaptıklarını değil, bundan sonra yapacaklarını heyecanla anlattığına dikkat çeken Demirel, "Sanki Sayın Sazak, bu belgeyi almış değil de, almaya veya ikinci bir belge almaya hazırlanıyormuş gibi taahhütlerde bulundu. Bunu da memnuniyet verici sayıyorum" dedi. Demirel, hür demokratik rejimi yürüteceklerini vurgulayarak, "47 senedir ülkemizde beğeniyle okunan Milliyet Gazetesi, bundan sonra da dünyanın başka yerlerinde çıkan en iyi gazeteler gibi veya onlardan daha iyi çıkma iddiasıyla yoluna devam edecektir" diye konuştu.

TÖRENDE yaptığı konuşmasına, 10 gün önce 75 yaşına giren Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisine birtakım büyük hedefler belirlediğini söyleyerek giren Başbakan Mesut Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hedeflerin en önemlisi, büyük Atatürk'ün ifade ettiği şekliyle çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmaktır. Bütün kurumlarımız itibariyle bu hedefi yakaladığımızı söyleyemeyiz. Ama bu akşam tanık olduğumuz olay, verimliliğin, kurumsal kültürün, kayıtlı çalışma düzeninin ve prestijin simgesi olan ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi'ni alan Milliyet Gazetesi'nin bu hedefe ulaştığını ortaya koyuyor. Dünyada kalite belgesine sahip gazete sayısı 10'u bile bulmuyor. Milliyet şu anda bütün dünyada bu kalite belgesine sahip 10 gazeteden biridir.
Son yıllarda Türk firmaları, artık sadece kalite belgesi almakla yetinmemekte, ardı ardına Avrupa'daki kalite ödüllerini toplamaktadırlar. Bu manzara, inanıyorum ki, benim gibi bütün vatandaşlarımızın da göğsünü kabartmaktadır.
ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi'yle Milliyet Gazetesi'nin kendi sektöründeki bütün kuruluşlara örnek olmasını diliyorum."

TÖRENİN sonunda, altı ay gibi kısa bir sürede hak edilen ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi'ni Cumhurbaşkanı Demirel, BSI Yönetim Kurulu üyesi Harland'dan alarak, Milliyet Gazetesi sahibi ve Doğan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'a teslim etti.
Törende Harland, Cumhurbaşkanı'na bir BSI anısı sunarken, Demirel'in "Milliyet Gazetesi'ne çok teşekkür ederim, bu sayede ben de bir ödül almış oldum" sözleri kahkahalara neden oldu. Aydın Doğan da Harland'a bir plaket verdi.