The Others Kaptan maça daldı

Kaptan maça daldı

28.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaptan maça daldı

Kaptan maça daldı


Futbol düşkünü Yunanlı kaptan Hamburg-Panathinaikos maçını izlerken, 597 kişi bulunan gemisi kayalıklara bindirip BATTI


       Ege’nin ortasında, Paros adası limanına yalnızca 2 mil uzakta kayalıklara bindiren bir feribot battı. Faciada 62 kişi öldü, 10 kişi ise hala kayıp.
       Faciadan kurtulan yolcular, kazaya neden olarak gemi kaptanı Vasilis Yannakis ile mürettebatın o saatlerde Panathinaikos - Hamburg maçını izlemesini gösterdiler.
       Pire’den Patmos adasına gitmek için 534 yolcu ve 63 mürettebatla yola çıkan ‘Express Samena’ feribotu, ilk durağı olan Paros açıklarında, üstünde fener bulunan Portes kayalıklarına bindirdi.
       Gece saat 10.15 sularındaki kazadan sonra gemi önce yan yattı 19 dakika içinde de battı. Ölü sayısının, gemiye binen 6 yaşın altındaki çocuk sayısının bilinmemesi nedeniyle artmasından korkuluyor.

       Yüzenler kayalara çarparak öldüler
       Çarpmanın ardından güverteye panik halinde çıkan yolcuların bir kısmı kurtarma botlarına binerken, çoğunluğu gemi batmadan denize atladı. Gece boyunca dalgalarla boğuşan yolculardan bazıları kayalıklara çarparak öldü, bazıları ise boğuldu. SOS sinyalleri üzerine olay yerine giden 20’yi aşkın tekne ve gemi, bir firkateyn ve 2 helikopter saatlerce süren çabalarla yolcuların çoğunu kurtardı.

       ‘Kör olsalar görürlerdi’
       Kazaya neden olarak, gemi kaptanı Vasilis Yannakis ile mürettebatın büyük çoğunluğunun o saatlerde Yunan takımının 1 - 0’lık galibiyetiyle sona eren Hamburg - Panatinaikos şampiyonlar ligi maçını izlemesi gösteriliyor.
       Nitekim, denizde 7 - 8 şiddetinde fırtına varken, Paros limanına yaklaşan geminin güvertesinde ne kaptan ne de ikinci kaptanın bulunmadığı kesinlik kazandı. Kazadan sağ kurtulan yolcular, gemide herkesin futbol seyrettiğinden söz ettiler.
       Yunan denizcilik bakanlığı yetkilileri ise kazaya sebebiyet veren gemi mürettebatı için “kör olsalar yine o kayalıklara çarpmazlardı" ifadesini kullandı. Geminin kaptanı ve 6 mürettebat gözaltına alındı.

       Gemi miadını doldurmuştu
       Yunanlı yetkililer kazanın bir nedeni olarak da Ege’ye gömülen ‘Express Samena’ gemisinin 35 yaşında ve ‘çürük’ olmasını gösteriyor. Nitekim, geminin baş makinisti geçtiğimiz hafta Pire liman müdürlüğüne yaptığı yazılı ihbar ile gemi makinalarının tamamen eski olduğunu ve geminin sefere çıkmasının sakıncalı olduğunu belirtmişti. Bu kadar eski bir geminin 8 şiddetindeki havaya rağmen sefer çıkmasına izin verilmesi, Pire liman yetkilileri hakkında da soru işaretleri yaratıyor.

       Sezer’den taziye mesajı
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ege Denizi’nde önceki gün meydana gelen ve çok sayıda can kaybına neden olan kaza ile ilgili olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Constantinos Stephanopoulos’a bir taziye mesajı gönderdi. Sezer’in mesajı şöyle:
       “Elim kazayla ilgili haberlerden büyük üzüntü duydum. Sayın Cumhurbaşkanı, Türk halkının, Yunan halkının kederini içtenlikle paylaştığından ve yanında olduğundan emin olmanızı isterim. Şahsım ve Türk halkı adına taziyelerimi ve en içten duygularımı belirtirim."