The Others Karaparada komşuyla işbirliği

Karaparada komşuyla işbirliği

08.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karaparada komşuyla işbirliği

Karaparada komşuyla işbirliği

TÜRK mafya ve organize suç gruplarının Avrupa üzerinden getirdiği karaparanın aklanmasında kullanılan bazı Bulgar şirketleri, Türk polisince inceleme altına alınacak.
İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlığındaki Türk heyetinin Sofya'daki çalışmaları sırasında, uluslararası terörizmin yanı sıra organize suç gruplarının faaliyetleri de görüşüldü. Bulgar Gizli Servisi, Türk heyetine ülkedeki yasadışı faaliyetlerle ilgili brifing verirken, suçların önlenmesinde karşılıklı tedbir alınmasında görüş birliğine varıldı.
Türk heyeti, görüşmelerin en önemli maddesi olan kara para aklanması konusunda Bulgar meslektaşlarına istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgilerden oluşan bir dosya verdi. Dosyada, halen Bulgaristan'da faaliyet gösteren bazı özel şirketlerin PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığından elde ettiği gelir başta olmak üzere bazı Türk işadamlarına ait yasadışı gelirlerin aklanmasında kullanıldığı belirtildi.
Görüşmelerde, halen Bulgaristan'da ticari faaliyet gösteren yaklaşık bin 800 şirketten yarısına yakınının kara paranın aklamasında rol aldığı bildirilirken, Bulgar güvenlik birimlerinin bu şirketlere ait bilgilerden oluşan özel dosyayı gelecek ay yapılacak alt komisyon görüşmelerinde Türkiye'ye vereceği öğrenildi.
Türk istihbarat birimlerinin şüpheli Bulgar şirketlerinin sahipleri ve ortaklarıyla ilgili özel çalışma yapacağını belirten bir yetkili Milliyet'e şu bilgileri verdi:
"Bulgaristan'daki bazı şirketler, doğrudan Türkler tarafından, bazı şirketler Türk - Bulgar ortaklığı, bazıları ise doğrudan Bulgarlar tarafından kurulmuş. Doğu ve Güneydoğu kökenli Türk vatandaşlarının kurduğu şirketlerle Bulgar vatandaşlarının kurduğu şirketler, şüpheli ticari faaliyette bulunuyor.
Örneğin, inşaat sektöründe kurulu ve Türkiye'yle ticari faaliyet yapan bir şirketle ilgili inceleme yaptık. Şirketin geliri yaptığı faaliyetten çok fazla."

Görüşmelerin uluslararası terörizmle ilgili bölümünde ise Bulgar yetkililere Almanya örneği verildi. Türk heyeti, Bulgar polis yetkililerine, Alman yetkililerle görüşme yapıldığı dönemde, Cizre'de yaşanan olayların Almanya'ya yansıyacağının belirtildiği, ancak PKK'ya karşı önlem almayan bu ülkenin daha sonra terör olaylarından büyük sıkıntı duyar hale geldiğini anlattı. Ayrıca, yasal dernekler aracılığıyla işçi simsarlığı, yasadışı göç ve haraç toplama gibi faaliyetler yürüten PKK'nın, önlem alınmaması durumunda büyüyüp Bulgaristan'da güvenlik sıkıntısı yaratacağı vurgulandı.
Görüşmelerde, Türk istihbarat birimlerince belirlenen, PKK'nın Bulgaristan'da faaliyet gösterdiği adresler de Bulgar yetkililere iletildi. Örgütün Sofya yakınlarında işlettiği benzin istasyonu, bir garaj ve lokantayla PKK sempatizanlarının yaşadığı belirlenen 15 evin adresi Bulgar polisine verilerek, işlem yapılması istendi.