The Others Kariyerin anahtarı sertifikalar

Kariyerin anahtarı sertifikalar

09.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kurumlar yaşanan değişime bağlı olarak teknolojileri bilen çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Bilişim alanında kariyer yapmak için gerekenlerin başında sertifikasyonlar geliyor.

Kariyerin anahtarı sertifikalar

Kariyerin anahtarı sertifikalar

Kurumlar yaşanan değişime bağlı olarak teknolojileri bilen çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Bilişim alanında kariyer yapmak için gerekenlerin başında sertifikasyonlar geliyor.

Kariyerin anahtarı sertifikalar
Kurumlar bilişim projelerini gerçekleştirebilmek için teknolojileri bilen, uygulayabilen, çözümlere hakim profesyoneller arıyor. Ancak bulamıyorlar. Çünkü teknoloji devrimi o kadar hızlı gelişti ve gelişmeye devam ediyor ki, mevcut yetişmiş insan gücü yetmiyor. Yapılan araştırmalara göre de önümüzdeki yıllarda eleman açığı artarak devam edecek.
Bilişim alanında kariyer yapmak ve aranan eleman olmak için gerekenlerin başında sertifikasyonlar geliyor. Yapılan araştırmalar Microsoft ve Cisco gibi değerli sertifikasyonlara sahip olan çalışanların yıllık minimum brüt 50 bin dolar kazandıklarına işaret ediyor.
Konu ile ilgili olarak Netron Bilgi İletişim Teknolojileri Genel Müdürü Önder Eker İş Yaşamı okurları için sorularımızı cevapladı:
Şirketler dünyada ve Türkiye’de hangi konularda, hangi tür elemanları arıyorlar? Neden BT sertifikalı kişileri tercih ediyorlar?
İhtiyaçları genel olarak üç alana ayırabiliriz. Networking yani yerel ve geniş alan ağları, Bilişim Sistemleri yani işletim sistemleri, elekronik posta çözümleri, güvenlik, veritabanı çözümleri ve Yazılım Geliştirme. Her üç alanda da teknisyen seviyesinden proje yöneticisi uzman seviyesine kadar çeşitli skalalarda elemanlar aranıyor. BT Sertifikalı kişilerin tercih edilmesinin en önemli nedeni; şirketler, daha verimli, etkin ve maliyetlerini en minimum seviyeye çekebilmek için projelerinde mutlaka kalifiye, sertifika sahibi, konusunda uzman kişilerle çalışmayı hedefliyorlar. Uluslararası geçerliliği olan sertifikasyonlar kişilerin uzmanlığının belgesi olduğu için tüm dünya’da biliniyor, tanınıyor ve bu sertifikalara sahip uzmanlara değer veriliyor. Özellikle Microsoft ve Cisco’nun sertifikasyon programları tüm dünyada oldukça değerli ve tecrübe ile birleşince çok güçlü kariyer fırsatları, oldukça iyi gelir imkanları sunuyor.
BT sertifikalarına sahip olanlar hangi alanlarda çalışabilir? Başlangıç ücretleri ne kadardır?
BT Sertifikaları teknoloji üreticilerinin eğitim merkezlerinden (eğitim iş ortaklarından) alınır. Bu merkezler Microsoft için Microsoft Certified Technical Education Center (MS CTEC), Cisco için ise Cisco Learning Partner’lardır (CLP) Eğitim merkezlerinin yerleri ve ulaşım için teknoloji şirketlerinin Web sayfalarından faydalanabilirsiniz. Ücretler açısından Microsoft Certified Professional Maganize’in araştırmasına göre Amerika’da Microsoft ve Cisco sertifikalarına sahip uzmanların başlangıç olarak yıllık 50bin USD ve sosyal olanaklara ulaştığı belirtiliyor. Uzmanlık ve tecrübe ilerledikçe yıllık 100 bin ABD doları ve buna artı olarak sosyal olanaklara ulaşmak mümkün olabiliyor. Türkiye’de kapsamlı bir gelir araştırması olmamakla birlikte pazarda rakamlar uzmanlık ve tecrübeye göre aylık 500 - 750 ABD Doları civarından başlıyor.
BT sertifikalarını almak için bir eğitim programı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle eğitim kurumunun kesinlikle üretici firma tarafından yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Eğitim alınacak kurumun daha önce uzmanlaştırdığı kişilerin çok iyi noktalara gelebildiğini görmek lazım. Bunun için de en önemli nokta eğitim kurumunun uzmanlığı. Teknolojik anlamda üstün, son teknolojileri takip edebilen, uzmanlarının yurtdışından eğitim aldığı ve son derece tecrübeli eğitmenlerin bulunduğu, büyük projeler gerçekleştirmiş uzmanlarla çalışma imkanının bulunabileceği kurumlara yönelmek gerekiyor. Ayrıca eğitimin teorik odaklı olmaması, yüksek teknolojili laboratuvar desteği, uygulamalı projelerin yapılıyor olması da çok önemli.
Sertifikalı olmak için ne kadar para ödemek gerekiyor?
Sertifikasyon programları derecelerine göre genelde 1000 USD civarından başlayıp 6000 USD’a kadar ulaşıyor. Taksitlendirme ile birlikte aylık 300-500 milyon arasındaki ödemeler ile alınabiliyor. Sertifikasyona ulaşıldığında elde edilen gelir artışı 'genelde' aylık geri ödemenin üzerinde olabiliyor, böylece eğitim yatırımının geri dönüşü oldukça hızlı gerçekleşiyor. Bu da bilişim eğitimine yapılan yatırımın süratli bir şekilde gelire dönüşmesi demek.
Sertifikalı olanlar yurt dışında nasıl çalışır? En çok hangi ülkelerden talep var?
Sertifikalı olanlar uluslararası geçerlilikte olan bu belgelerle istedikleri ülkede iş bulma şansına sahipler. Kalifiye eleman sıkıntısı nedeni ile çoğu ülkede bu kişilere maksimum kolaylıklar sağlanıyor. Avrupa Topluluğu ve ABD’de iş bulmak ve ilerlemek mümkün. Özellikle Almanya, Kanada ve ABD’de ekstra yardımlar ve destekler var.

MICROSOFT SERTİFİKASYONLARI
• MCSE: Microsoft Certified System Engineer Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi
• Microsoft’un sunucu çözümleri (özellikle Windows 2000 ve XP Server) konusunda uzmanlaşmanızı ve bir çok projede çok etkin görev almanızı sağlar. Dünyada en çok bilinen sertifikasyon programıdır.
• MCSA: Microsoft Certified System Administrator Microsoft Sertifikalı Sistem Yöneticisi
• Microsoft’un çok yeni çıkardığı bu sertifika, Windows 2000 ve XP Server çözümleri konusunda sistem yöneticisi olabilmek için gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu gösterir. MCSE sertifikasyonu için çok iyi bir basamak oluşturur.
• MCSD: Microsoft Certified Solution Developer Microsoft Sertifikalı Çözüm Geliştirici
• Microsoft teknolojilerini kullanarak gerçekleştirilecek herhangi boydaki yazılım projelerinde uzman olarak görev almanızı sağlar. Yazılım geliştiriciler için dünyada en çok tanınan ve değer verilen sertifikasyon programıdır.
• MCDBA: Microsoft Certified Database Administrator - Microsoft Sertifikalı Veritabanı Yöneticisi
• Microsoft’un veritabanı çözümleri (SQL Server) üzerinde uzmanlaşmanızı ve şirketler için çok önemli olan veritabanlarını yönetmenizi sağlar.
• MCP: Microsoft Certified Professional
• Microsoft Sertifikalı Profesyonel
• Microsoft’un herhangi bir ürünü üzerinde iyi bir bilgiye sahip olduğunuzu gösteren giriş seviyesi sertifikasyondur.

CISCO NETWORKING SERTİFİKASYONLARI
• CCNA: Cisco Certified Network Associate
• Cisco Sertifikalı Network Uzmanı: Cisco network çözümleri üzerinde uzmanlaşmanızı, çok kompleks olmayan yerel ve geniş alan ağları üzerinde görev almanızı sağlar.
• CCNP: Cisco Certified Network Professional Cisco Sertifikalı Network Profesyoneli
• Bu sertifikasyon oldukça kompleks yerel ve geniş alan ağları üzerinde en iyi şekilde uzmanlaşmanızı sağlar. CCNA’in bir üzerinde olan bu sertifikasyona sahip ülkemizde çok az sayıda uzman vardır.
• CCDA: Cisco Certified Design Associate
• Cisco Sertifikalı Dizayn Uzmanı
• Cisco network çözümlerini tanımanızı ve çok kompleks olmayan yerel ve geniş alan ağları tasarımı yapabilmenizi sağlar.
• CCDP: Cisco Certified Design Professional Cisco Sertifikalı Dizayn Profesyoneli
• Cisco network çözümlerini hemen hemen CCNP seviyesinde bilip uzmanlaşmanızı, daha kompleks projelerde tasarım yapabilmenizi sağlar.
• CCIE: Cisco Certified Internetwork Expert
• Cisco Sertifikalı Internetwork Eksperi
• Cisco network çözümleri konusunda en üst seviyede uzmanlaşmış olmanızı sağlar. Tüm dünya genelinde çok az bulunan CCIE’lerden ülkemizde şu anda sadece 2 tane vardır.

Sertifikasyona Koç damgası
Geçtiğimiz yıl ocak ayında Koç Grubu ve John Bryce Training’in bilgi teknolojileri eğitimi alanında güçlerini birleştirme kararı sonucu kurulan Koç Bryce, yeni eğitim teknolojileri ve genişletilmiş ürün yelpazesi ile hizmet veriyor.
Gelişmiş 'karma eğitim' tekniklerini kullanarak, BT eğitimleri alanında Türkiye’de lider olmayı hedefleyen Koç Bryce, BT çalışanlarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmayı amaçlıyor. Yeni BT teknolojilerinin uygulanmasında firmalara yardımcı olmayı ve firmaların BT alanındaki verimlilik ve etkinliklerinin artırılmasında çözüm ortağı olmayı hedefleyen Koç Bryce, farklı alanlarda çalışan veya yetişen insanları, BT teknolojileri alanında eğiterek bilişim sektöründeki işgücü açığını kapatmayı amaçlıyor.
Geniş ürün portföyü, Koç Bryce’ın BT eğitimleri alanında tek nokta olmasını sağlıyor. Bütünüyle BT eğitimlerine odaklanmış olan Koç Bryce’ın ürün yelpazesi arasında; Microsoft, Java, Linux/Unix/Solaris, Cisco, Cabletron, Checkpoint, BMC, Oracle, Compaq, Novell, CA, Tuxedo, Broad Vision, Citrix, PTC, Nortel, Internet, e-commerce ve A+ yer alıyor. Ayrıca e-learning ürünü bulunuyor.
Tüm eğitimler, konularında sertifikalı uzman eğitmenlerce veriliyor. Koç Bryce, John Bryce bünyesinde bulunan ve sayıları 500’ü aşan eğitmen kaynağından da yararlanıyor. Kurs sonlarında her katılımcıya uluslararası geçerliliği olan kurs sertifikası veriliyor. Koç Bryce, İstanbul’da toplam 12 sınıftan oluşan ve modern ekipmanlarla donatılmış eğitim merkezlerini bünyesinde bulunduruyor.
Ayrıntılı bilgi için:
adresine başvurulabilir.

SERTİFİKASYON EĞİTİMİ VEREN YETKİLİ EĞİTİM MERKEZLERİ
Yetkili Eğitim Merkezi ATC/CTEC ADRES SEMT Tel Faks
Ahsen Özel Bilgisayar, Elektronik, Eğitim, Dan. Ltd. Şti. ATC Atatürk Cad. Göksu Apt. No: 1/6 Küçükyalı (216) 417 33 58 (216) 489 06 28
Akbulut Bilgisayar Sistemleri Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti. ATC Süleymaniye Mah. Ayşe Kadın Hamamı Sok. No: 29 Eminönü (212) 520 98 56 (212) 232 29 98
ANT Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. ATC İbrahim Karaoğlanoğlu Cad. No: 43 Seyrantepe (212) 284 12 20 pbx (212) 283 36 77
Armada Bilgisayar Sis. Tic. A.Ş. CTEC Abidei Hürriyet Cad. No: 286 80330 Şişli (212) 230 89 80 (212) 234 19 17
Artı Bilgisayar Teknik Eğitim ve Danışmanlık Hiz. A.Ş. ATC Kurbağalıdere Cad. No:12 Kadıköy (216) 345 15 37 (216) 345 73 11
Artı Bilgisayar Teknik Eğitim ve Danışmanlık Hiz. A.Ş. ATC Nispetiye Sok. Nispetiye Apt. B Blok Daire: 17 1.Levent (212) 283 80 98 (212) 283 80 98
Bebim Bilgisayar Kursu CTEC Halkçı Sok. No: 8 PTT Karşısı Bakırköy (212) 570 59 59-541 87 87 (212) 561 24 44
Bebim Bilişim Teknolojileri Özel Egitim Hizmetleri CTEC Çırağan Cad. Şahnişin Sok. No: 4 Beşiktaş (212) 236 54 57 6 Hat (212) 258 56 11
Bilge Adam Bilgisayar ve Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. CTEC Söğütlüçeşme Cad. No: 45 (MC Donald's Karşısı) Altıyol Kadıköy (216) 347 21 21 (216) 347 21 21
Bilge Adam Bilgisayar ve Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. CTEC Fevzipaşa Cad. No: 3/2 Fatih (212) 635 62 90 (212) 521 59 34
Bilge Adam Bilgisayar ve Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. CTEC Ebu Ziya Cad. No: 44 / A Bakırköy (212) 570 03 72 (212) 570 97 66
Bilginç Bilgisayar Eğitimi ve Dan. Ltd. Şti. CTEC Eğitim Mah. Muratpaşa Sok. No: 1/ 27 Ziverbey (216) 349 45 95 (216) 349 45 98
Bilmerk Bilgisayar ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. ATC Rumeli Cad. Villa İşhanı A Blok Kat: 2-5-7 Nişantaşı (212) 230 66 00 (212) 248 59 02
Datapro Bilişim Hizmetleri San. Ve Tic. Ltd. Şti. CTEC Alemdağ Cad. Bayır Sok. 5/1 Aydın Güzel İş Mrk. Kısıklı (216) 461 77 75-463 61 32 (216) 344 77 35
Emir Bilgisayar Eğitim Hizmetleri A.Ş. ATC Bağdat Cad. Aziz Kaya İş Merkezi No: 217/19 Çiftehavuzlar Göztepe (216) 368 39 56-369 94 82 (216) 369 95 32
Erdem Bilgisayar A.Ş. (Erdemsoft) CTEC Etiler Mah. Nispetiye Cad. No:1 Etiler (212) 257 55 55 (212) 359 05 80
Erboy Bilgisayar Eğitim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. ATC Gazipaşa Cad. Mahir Celebi İş Merkezi No: 52 Kat: 4 Pendik (216) 491 60 96 3 Hat (216) 375 29 45
Executrain of Şişli - Bilgisayar Eğitim Merkezleri A.Ş. ATC Şehit Ahmet Sok. 4 Mecidiyeköy İş Merkezi Kat 7 D 92-93 80300 Şişli (212) 288 02 87-288 02 51 (212) 288 01 86
İdea Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. ATC Eski Büyükdere Cad. Yeniçeri Sok. No:2/3 80650 4. Levent (212) 281 86 79-281 20 81 (212) 279 01 22
İstanbul Bilgisayar Merkezi ATC Halitağa Cad. No: 24 Kat: 4 Kadıköy (216) 349 89 54-349 89 55 (216) 347 33 83
Kep Bilgisayar Eğitim ve Danışmanlık San. Ve Tic. Ltd. Şti. ATC Merkez Mah. Marmara Cad. Şamlı Sok. No: 28 Kat: 3 Avcılar (212) 676 63 20-509 99 98 (212) 509 99 97
Koç Bryce Teknoloji Eğitim Hizmetleri A.Ş. CTEC Aydınevler Mah. Dumlupınar Cad. No:24 81580 Küçükyalı (216) 489 49 59 (216) 417 36 10
Koç Bryce Teknoloji Eğitim Hizmetleri A.Ş. CTEC Halaskargazi Cad. No: 266 Kat: 2 80220 Şişli (212) 230 82 12 (212) 219 24 10
Komdatasoft Yazılım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. CTEC Krizantem Sok. No: 82 80620 2. Levent (212) 270 55 00 (212) 270 55 11
Medyasoft Bilgi Sistemleri San. ve Tic. Ltd. ATC Gürsel Mah. Dünür Sokak No: 3 Bilişim Center Okmeydanı (212) 220 54 52 (212) 210 52 78
Netron Bilgi İletişim Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti. CTEC Tophanelioğlu Cad. No: 9 Altunizade Plaza Altunizade (216) 327 98 88 (216) 327 98 90
Netsoft Bilgisayar Sis. Tic. Ltd. Şti. CTEC Mebusan Yokuşu No: 48 Kat: 4 80040 Fındıklı (212) 251 51 80 (212) 251 51 99
Pen Uluslararası Akademi Eğitim ve Yayıncılık A.Ş. ATC Büyükdere Cad. No: 15/A Hür Han Şişli (212) 225 71 71 (212) 219 65 09
Point Bilgisayar Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. ATC Kalıpçı Sok. Uzal Apt. No: 152/3 80260 Teşvikiye (212) 296 25 70 (212) 296 25 71
Site Bilgi ve İletişim Sistemleri Ltd. Şti. CTEC Büyükdere Cad. No: 113 / 6 Esentepe (212) 217 58 18 Pbx (212) 217 58 17
Tepum Temel Bilimler ve Uygulama Merkezi ATC Gazeteciler Sitesi, 23 Temmuz Meydanı No: 5 Esentepe (212) 216 74 80 (4 Hat) (212) 216 74 84
TED İstanbul Koleji ATC Çavuşbaşı Köyü, Sahip Molla Çiftliği Acarkent Konakları Beykoz (216) 485 03 33 (216) 485 03 12
Vektör Bilişim Dış Ticaret A.Ş. ATC İnönü Cad. Aydoğan İş Merkezi No: 12/3 81120 Erenköy (216) 411 15 30 (216) 411 15 27

ATC: Yetkili Eğitim Merkezi
CTEC: Yetkili Teknik Eğitim Merkezi