The Others Kaşıkla mı, kaşıksız mı?

Kaşıkla mı, kaşıksız mı?

30.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaşıkla mı, kaşıksız mı?

Kaşıkla mı, kaşıksız mı

Haftanın Hikayesi
Kaşıkla mı, kaşıksız mı?

MELİH ARAT

Bugünlerde internette dolaşan bir fıkra var:
'Geçen hafta bir akşam arkadaşlarla yemeğe gittik. Lokantada siparişimizi alan garsonun, gömlek cebinde bir kaşık taşıdığını fark ettim. Önce biraz garip geldi, ama fazla dikkat etmedim. Daha sonra, masaya su ve çatal kaşık getiren kominin de cebinde bir kaşık taşıdığını gördüm. Salona baktığımda tüm garsonların birer kaşık taşıdığını anladım. Siparişlerimizi almaya gelen garsona:
'Neden kaşık?' diye sordum. 'Şöyle anlatayım' diyerek söze başladı. Lokantanın sahipleri dünyaca meşhur bir danışmanlık şirketinden danışmanlık almaya başladılar. Aylar süren istatistiksel analizlerden sonra müşterilerin kaşıklarını, çatal ve bıçaklara oranla yüzde 74 daha sık düşürdüğüne karar verildi. Bu durumda masa başına saate düşen kaşık adedinin üçü olduğunu gördüler. Garsonların bu duruma karşı hazırlıklı olmalarıyla, mutfağa gidip gelmelerden tasarruf yapılıyor.
O sırada bir müşteri kaşık düşürdü ve garson hemen cebindeki kaşığı verdi. Etkilenmiştim. Çevremi incelemeye devam ettim. Bu sefer, garsonların tümünün pantolon fermuarlarından sarkan ipler dikkatimi çekti. Aynı garsonu çağırıp 'Özür dilerim, fermuarınızdan sallanan ip ne işinize yarıyor' diye sordum. 'Herkes sizin gibi iyi bir gözlemci değil. Söz ettiğim danışmanlık firması tuvaletlerde de zaman kazanabileceğimizi keşfetti.'
'Nasıl yani?' 'Bakın' dedi, 'Bu bahsettiğim danışmanlık firması tuvaletlerde de zaman kazanabileceğimizi keşfetti.' 'Nasıl yani?' 'Bakın' diye devam etti, 'ipin ucunu ...şeyimize... bağladığımız zaman pisuar önünde elimizi değdirmeden dışarı çekebiliyoruz, böylece elimizi yıkamaya gerek kalmadığı için tuvalette harcadığımız süreyi yüzde 76 oranında azaltmış oluyoruz.'
'Tamam, mantıklı... ama bu ip dışarı çıkmasına yardımcı oluyor da, geriye nasıl sokuyorsunuz?' 'şey,' diye fısıldadı, sesini iyice alçaltarak, 'Başkalarını bilmiyorum; ama ben kaşığı kullanıyorum...'

Haftanın Sorusu
Piyasada olmayan, ama sizin almak istediğiniz en ilginç eğitim nedir?
Cevaplarınızı meliharat@hotmail.com’a gönderebilirsiniz.

Geçen Haftanın Cevabı
Geçen hafta ’bir iş başvurusunda fark edilmenizi sağlayacak en yaratıcı yaklaşım nedir?’ diye sormuştum.
İpek Kışlalı, birçok yaratıcı cevap göndermiş. Bunlardan ikisi:
• Sözkonusu şirkete müşteri bulmak veya müşteri olabilecek bir kişi bulmak...
• İş başvurusunda bulunmadan önce, mümkün olan durumlarda şirkete bir müşteri gibi yaklaşmak ve şirketi müşteri gözüyle tanımak.

Haftanın web sitesi:
www.globalideasbank.org
Küresel fikir bankası. Fikirlerinizle para kazanmak ve gerçekten sıra dışı fikirlerle karşılaşmak istiyorsanız bu siteyi ziyaret etmelisiniz.

Haftanın kitabı:
Kitaplara Giden Tren /Tarık Dursun K. / İnkılap Yayınları, 2001
İşte çok kitap okumuş görünmek isteyenler için mükemmel bir kitap. Tarık Dursun K. hem dünya klasiklerinden, hem de güncel kitaplardan söz ettiği, yazarları andığı son kitabı, isim ezberi kuvvetli olanlar için mükemmel bir kaynak. Tabii, meraklılar bu kitaplardan diğer kitaplara da gidebilirler.