The Others Katsayızedelere müjde

Katsayızedelere müjde

27.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Katsayızedelere müjde

Katsayızedelere müjde

Yüzbinlerce öğrencinin üniversite kaderini değiştirecek olan farklı katsayı uygulaması danıştay tarafından reddedildi. Üniversite sınavına girecek olan lise mezunları artık lise son sınıf öğrencileriyle aynı kulvarda koşabilecekler

MİLYONLARCA gencin kaderini çizen ve yıllar süren çabalarla hazırlanılan üniversite sınavlarına girişte başlayan haksızlık Danıştay'ın kararıyla reddedildi. Mezuniyet yıllarına göre katsayı uygulamasını hukuka aykırı bulan Danıştay, öğrencilerin yaptıkları itirazı haklı buldu. Alınan karar, öğrenciler için emsal teşkil ettiğinden bütün katsayızedeler aynı haktan yararlanabilecek.
YÖK ve ÖSYM'nin aldığı farklı katsayılar uygulaması kararı nedeniyle yüzbinlerce öğrenci üniversite yarışına start çizgisinden çok daha geride başlamak zorunda bırakıldılar. Üniversite sınavına girecek öğrencilere mezuniyet yıllarına göre farklı katsayı uygulaması getirilmiş bu da eski mezunlar ile yeniler arasında 40 puana kadar varan fark doğmasına yol açmıştı.
Milliyet Gazetesini'nin takipçisi olduğu ve "Üniversite sınavında bir sorunun dahi büyük puan farklılığına neden olduğunu" defalarca yazdığı farklı katsayı uygulamasına karşı öğrenciler çareyi mahkemeye başvurmakta bulmuşlardı.

Öğrenciler yürütmenin durdurulması istemi ile Danıştaya başvurması isteğin reddedilmesiyle sonuçlanmıştı. Karara itiraz hakkı bulunması nedeniyle tekrar Danıştaya başvuran öğrencilerin bu başvuruları dün Danıştay İdari Dava Dairelerinde görüşüldü ve karara bağlandı. Buna göre ÖSYS sınavlarında ortaöğretim başarı puanının okuldan mezun olma yılına göre verilmesine karşı yapılan itiraz Danıştay tarafından haklı bulundu. Benzeri hukuki durumlarda bir davanın sonucu diğer davalar için de emsal teşkil edeceğinden kararın mahkemeye başvurmayan adaylarıda kapsadığı belirtildi.
ÖSYM Başkanı Fethi Toker bu durumda geçen yıllardaki katsayı uygulamasının geçerli olacağını belirtti.
ÖSYM'nin üniversiteye girigş sınavlarında üç kez 105'in altında puan alan öğrencilerin sınavlara katılamayacağı yönündeki kararıda Danıştay'dan dönmüş, öğrencilere yeni bir başvuru hakkı tanınmıştı.