The Others Kaygan yol suçlu mu?

Kaygan yol suçlu mu?

16.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaygan yol suçlu mu?

Kaygan yol suçlu mu


Demirhan Ocak, 8 Eylül tarihli gazetede Suikastçıyı Sevgilisi Yaktı başlıklı haberde "inanılmaz" diye nitelediği bir çeviri yanlışlığına dikkat çekiyor.
"Operasyonun, Astrid Eyzaniere’in Amerikalı güvenlik birimlerini uyarması sonucu ortaya çıktığı tahmin edilirken, Petmezci’nin kız arkadaşını ‘11 Eylül günü Heidelberg’de çok kötü şeyler olacak, sakın o gün işe gitme’ diyerek uyardığı, Eyzaniere’in ise kuşkulanarak, Amerikan askeri birimlerine bilgi verdiği gibi ifadeler haberde yer almış. Ama o uyarıyı Petmezci kız arkadaşına değil, kız arkadaşı marketteki iş arkadaşına yapmış."

Alper Püren, bir dil hatasının altını çiziyor: "8 Eylül tarihli gazetemizin 3. sayfasında, ‘Acilen Satılık Organlar’ başlıklı haberde, ‘..birfiil eylemin gerçekleşmesi’ denmiş. Doğrusu ‘bilfiil’ olmalıydı."
Yıldırım Türker, 8 Eylül tarihli gazetede, Milliyet TIR’ının Karadeniz durağı Rize’yle ilgili bölümde "hemşehri" sözcüğünün "hemşire" gibi yazıldığını ve bir kargaşa doğduğunu belirtiyor.

Birol Kıraç, haber dili kullanımının algılamaya yansıttığı bir önemli nokta üzerinde duruyor: "7 Eylül Pazar günkü trafik kazası haberlerinde bir hata var. Yolun kaygan olması yüzünden meydana gelen kaza diye başlanan haberler suçun asıl nedenini ister istemez gölgeliyor ve okuru yanlış yönlendiriyor. Yola dökülen bir yağ yüzünden olsaydı, tamamdı. Ama normal yağmur halinde kayganlaşmış bir yolda öküz gibi araç sürülürse tabii ki kaza kaçınılmazdır. Yoksa her yerde yağmur oluyor, binlerce başka araç neden kaza yapmıyor?"

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Bülent Birol, 9 Eylül tarihli gazetede Malatya DHA mahreçli haberle ilgili bir düzeltme göndermiş. Aktarıyorum: "ÖSYM İl Koordinatörlüğü, fakültemizin sorumluluğundadır. Ancak, Açık Öğrenim Fakültesi Sınav İl Koordinatörlüğü ise İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi sorumluluğundadır. Haberde, Malatya’dan çalınan Açık Öğretim Fakültesi 2002 Bütünleme Sınav Soru Kitapçıklarının fakültemizden çalındığı belirtilmiştir. Bu olayın fakültemizle ilgisi yoktur."