The Others Kayıp silah Bucak'a soruluyor

Kayıp silah Bucak'a soruluyor

20.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kayıp silah Bucak'a soruluyor

Kayıp silah Bucaka soruluyor


Susurluk'taki Mercedes'te bulunan Baretta marka silah için Sedat Bucak'ın ifadesinin alınması gündemde

Ankara Milliyet


İsrail firması Hospro'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edildikten sonra kaybolduğu anlaşılan Baretta marka silahlardan birinin, Susurluk'ta kaza yapan 06 AC 600 plakalı araçta bulunduğunu saptandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey dört polis ve bir polis memurunun silah ve susturucuların kaybolmasında "gerekli gözetim ve denetim görevini kötüye kullandıkları" gerekçesiyle yargılanmalarına Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Yargıç Oktay Saday, davanın gelişim sürecini anlattıktan sonra kaybolan Baretta marka silahlardan birisinin 06 AC 600 plakalı Mercedes marka aracın içinde bulunduğu ve araçtaki silahların da İstanbul DGM'ye gönderildiğinin anlaşıldığını belirtti.
Saday, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında kaybolan silahlarla ilgili olarak "görevi ihmal" suçundan Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldığını bildirdi.
Duruşmanın bu aşamasında, Hazine avukatı iki dosyanın birleştirilmesini, Susurluk kazasında otomobilde bulunan silahların kimlere ait olduğunun DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak'tan sorulmasını, bu amaçla Bucak'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.
Sanık avukatları, delillerin toplandığını, dosyaların birleştirilmesinin yargılamayı uzatacağını, bu nedenle esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere kendilerine süre verilmesini istedi.
Otomobilde bulunan ve İstanbul DGM'ye gönderilen silahlarının belge ve ekspertiz raporlarının istenmesini talep eden Cumhuriyet Savcısı Arif Ökemen, iki davanın birleştirilmesi ve Bucak'ın dinlenilmesinin daha sonra değerlendirilmesini istedi.
Saday duruşma sonunda, dava konusu silahlarla ilgili her türlü belgenin İstanbul DGM'de bulunduğunu, DGM'ye yazı yazılarak bu belgelerin istenmesine karar verildiğini açıkladı. Saday, Sedat Bucak'ın dinlenip dinlenmeyeceği konusunda daha sonra bir karar verileceğini duyurarak duruşmayı erteledi.
Sanıklar, davanın bir önceki duruşmasında şu iddiaları dile getirdi:
"Silahlar gelmişse bile bunlar, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar tarafından belli amaçlarla yine Korkut Eken gibi belli insanlara verilmiştir. Bunlar tamamen kayıt dışıdır. Bizim gibi memurlar mağdur duruma düşmekte ve yargılanmaktadır. Silahlar gelmiş olsa bile bunun sorumluluğu bize ait değildir."
Davanın dünkü duruşmasına, sanıklar Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal Dairesi eski Başkanı Necmettin Ercan, İkmal Dairesi Başkanlığı Depo Şube eski Müdürü Musa Teber, Dış Tedarik Şube eski Müdürü Mustafa Tekin Hatipoğlu, Akreditif ve Gümrük İşleri Büro eski Amiri Nazmi Kara'yla sanık ve Hazine avukatları katıldı.