The Others Kaymağı sağ yiyecek

Kaymağı sağ yiyecek

12.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaymağı sağ yiyecek

Kaymağı sağ yiyecek


Solun hiç birinci parti olarak çıkamadığı Afyon'da "Apo rüzgarı" DSP'nin şansını bir parça artırmış. Fettullah Gülen'e yakınlığıyla tanınan Gaffar Yakın'ı liste başı yapan DSP, "sağ şeritten" hedefine ulaşmaya çalışıyor

Nazım ALPMAN


AFYON, görkemli Zafer Anıtı, sucuğu ve kaymaklı lokumuyla ünlü, kendi halinde bir İç Anadolu kentimizdi. Metin Göktepe davasının buraya kaydırılmasının ardından kısmeti açıldı. Selçuk Parsadan Afyon Cezaevi'ne kondu. Karagümrük çetesinin onbeş günlüğüne geldiği cezaevinde Sabancı Center tetikçisi Mustafa Duyar'ı öldürmesiyle, kentin şöhreti tavan yaptı! Afyon artık "medyatik" bir şehir.
Ancak Afyon'un hakkını yememek lazım. Kendi bağrından çıkarttığı "yıldızı" da vardı. Basının "Fırıldak Kubi" adını taktığı "çok partili" milletvekili (DSP, DYP, MHP, DTP) Kubilay Uygun da, geride kalan yıllarda Afyon'u epeyce meşhur etmişti.

* * *

Göktepe davası nedeniyle üç yılda 23 kez geldiğim Afyon'un "siyasi atmosferine" aşina bir gazeteci sayılabilirim. O nedenle "nabız tutmaya" Yayla Şekerleme'den başlıyorum. Afyon'un hakiki kaymak kullanan tek lokumcusu Yayla Şekerleme'nin sahiplerinden Orhan Öztaylan, aynı zamanda DYP delegesi bir Afyonlu... Öztaylan, DYP'yi bu seçimde ayrı bir yere koyuyor:
"Bizim parti treni kaçırdı!"
"Neden?"
"Önseçim yaptık, sıralamayı hiç dikkate almadılar. Tansu Hanım tabanı bitiriyor."
Bu seçimde "olağanüstü bir demokrasi hamlesi" yapan DYP, Afyon listelerini de tepetaklak etmiş. Önseçimde ikinci sırayı alan Dr. Mahmut Koçak'ı beşinci sıraya indirip, yerine Hasan Kondakçı Paşa'yı getirince, partinin tabanında kızılca kıyamet kopmuş.
DYP adayı Mahmut Koçak, vaziyeti düzeltmek amacıyla gittiği Ankara'dan bağımsız aday olarak döndü. Hiç abartmıyorum, dönüşü de "muhteşem" oldu. Kentin girişinde 300 araçlık konvoyla karşılandı. Koçak'ı yaklaşık iki bin partili bağrına bastı. Belediye salonunda yapılan toplantıda, DYP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Belge ve Yönetim Kurulu üyeleriyle konuştum. Hepsi öfkeliydi. Belge, kendilerine yapılanı şöyle yorumluyordu:
"Bu DYP'nin demokrasi ayıbıdır!"
Kadın Kolları Başkanı Safiye Ulusoy ise, DYP'ye olan bağlılığını açıklarken diyordu ki:
"Ölmek var dönmek yok diyorduk. Ama döndürdüler!"
Geçen seçimlerde üç milletvekili çıkartan DYP'nin Afyon'da bu kez işi zor.

* * *

Geçen seçimde MHP'nin baraja takılmasıyla Kubilay Uygun'u TBMM'ye yollayan DSP, şimdi de liste başına Fethullah Hoca'ya "yakınlığıyla" tanınan Gaffar Yakın'ı getirerek, bu yöndeki "istikrarını" korudu. 1991 - 95 döneminde ANAP milletvekili olan Yakın'ın DSP'ye katılması tabanda büyük bir "sevinçle" karşılandı:
DSP Afyon İl Yönetim Kurulu, Emirdağ, İsçehisar ve Kızılören belediye başkan adaylarıyla birlikte partiden istifa etti!
Yasama görevi yaptığı yıllarda "Cuma tatili" önergesi veren Yakın, DSP'ye katılma gerekçesini oldukça "Glasnost" biçimde açıkladı:
"Ecevit benim ne olduğumu biliyordu. Oturduk konuştuk ve teklifini kabul ettim. Bülent Bey'in laiklik anlayışını çok beğeniyorum."
DSP'nin belediye başkan adayı Mustafa Ceylan, "yükselen değerleri" yakalamış bir politikacı olarak dikkat çekiyor. Şubat ayında yerel Türkeli gazetesine verdiği tam sayfa ilanda, hemşehrilerine şöyle sesleniyordu:
"Tüm Afyon halkının 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutlarım!"
Sağın kalesi sayılan Afyon'da DSP, "Apo rüzgarı"yla sağ şeritten hedefine varabilir. Ecevit yanlış yapmaz!

* * *

DSP'nin sağ oylar üzerindeki "sörfünü" MHP'liler de görüyor. 1995'te 39 bin oyla dördüncü parti olan MHP'de, bu sefer "baraj havası"ndan eser yok. Akademisyen adaylarla seçime giren MHP'de liste sıkıntısı da bulunmuyor. Eğilim yoklaması aynen liste haline gelmiş. Merkez İlçe Başkanı Harun Erin, "en az iki milletvekili çıkartacağız" diyor.
MHP şehit cenazelerinde, asker uğurlama ve karşılama törenlerindeki performansıyla, PKK karşıtı büyük bir potansiyel oluşturdu. Ecevit'in Başbakanlığı'nda Apo'nun yakalanmasıyla, bu potansiyel DSP'ye kayabilir. Bu "tehlikeyi" teslim eden MHP'li Ertuğrul Kalafat, "Ecevit iyi bir milliyetçi oldu" dedikten sonra şöyle konuşuyor:
"Rahmetli Türkeş, yerine Ecevit'i bırakıp gitti. Onun fikirlerini şimdi Ecevit savunuyor!"

* * *

Afyon'un ikinci büyük partisi Fazilet'in seçim bürosu, Tayyip Erdoğan'ın afişleriyle donatılmış... Teşkilat Başkanı Engin Aktürk, propaganda döneminde Erdoğan'dan istifade edeceklerini söylüyor. Geçen seçimde RP iki milletvekili çıkartmıştı. Bu kez üçü zorlayacaklarını ifade ediyorlar. Ancak FP'de de "liste sıkıntısı" mevcut. Kapalı zarf usulü yapılan eğilim yoklamasının sonuçları Ankara'da belli olmuş.

* * *

Afyon'un en rahat partisi olarak ANAP öne çıkıyor. 1984 ve 1994 belediye seçimlerini kazanan, 1983, 1987'de birinci parti olan 1995'te de iki milletvekili çıkartan ANAP, liste sorunu yaşamıyor. İl Başkanı İsmail Toprak ve belediye başkan adayı Ali İhsan Özer'in son derece basit bir hesabı var:
"Afyon'da sol hiç kazanamadı. DYP'deki dağınıklığı göz önüne alırsak, birinci partinin ANAP olacağını tahmin etmek kahinlik sayılmaz. Üç milletvekilliği ve belediye başkanlığını biz kazanacağız."

* * *

CHP ise Afyon'da bir "ilk"e imza atıyor. Seçmenlerinin karşısına Afyon'un ilk kadın belediye başkan adayı Nimet Kaynar'la çıkıyor. Kaynar, aynı zamanda Afyon'un ilk ve tek kadın serbest muhasebecisi... Ancak partinin reytingi malumunuz. Kaynar bunu inkar etmiyor:
"Parti yükseliş çizgisindeyken herkes aday olur. Önemli olan zor günlerde ortaya çıkıp görev istemek. Afyon'un bütün kadınları benim yanımda. Ev toplantılarında bunu görüyorum. Afyon'da hem kentin, hem kadınların hem de CHP'nin makus talihini yeneceğim!"

* * *

DTP, kentteki popülaritesi hayli yüksek olan eski DYP'li belediye başkanı Mehmet Sami Hancıoğlu'na güveniyor. ÖDP, İP ve BBP'nin varlık göstermeleri beklenmiyor. Adayları var, kendileri yok konumundalar.
18 Nisan'da Afyon'da gelenek bozulmayacak, ünlü Afyon Kalesi'nde yine sağın bayrağı dalgalanacak gibi görünüyor.


Afyon

İlçeler: Merkez, Basmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sincanlı, Sultandığı, Şuhut.
Nüfus: 797.589
Milli Gelir: 1774 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 390.078 / 419.386
1995'te Seçime Katılma Oranı: %89.21
1995 Seçim Sonuçları: DYP 94.325 (%28.0), RP 74.918 (%22.2), ANAP 61.084 (%18.1), MHP 39.249 (%11.6), DSP 30.883 (%9.2), CHP 27.823 (%8.3), HADEP 2.507 (% 0.7), YDH 1.167 (% 0.3), MP 2.309 (% 0.7), YDP 1.505 (%0.4), İP 863 (%0.3), YP 502 (%0.2).
1995'te Seçilen Milletvekilleri: İsmet Attila (DYP), Nuri Yabuz (DYP), Yaman Törüner (DYP), Halil İbrahim Özsoy (ANAP), Kubilay Uygun (DSP), Sait Açba (RP), Osman Hazer (RP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 7