The Others Kaynaşlı yerle bir

Kaynaşlı yerle bir

14.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaynaşlı yerle bir

Kaynaşlı yerle bir


Bolu Dağı eteklerindeki 8 bin nüfuslu Kaynaşlı beldesi kırılan fayın tam üstünde yer aldı. İlk tespit beldenin yüzde 80'i yıkıldı


       İstanbul - Ankara karayolunun ünlü mola yeri, Bolu Dağı'nın eteğindeki şirin belde Kaynaşlı, depremden sonra bir harabe şehir görünümü kazandı.
       İkinci deprem felaketi, civarındaki köylerle birlikte nüfusunun 8 bin dolayında olduğu söylenen Kaynaşlı'yı etkiledi. Felaket gecesi, yanan evlerde karanlığı delen alevlerin yükseldiği beldede, günün ilk ışıklarıyla birlikte depremin acımasız yüzü ortaya çıktı. Sarsıntıdan 3.5 saat sonra Kaynaşlı'ya gelen Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin ilk tepkisi, "Buranın yüzde 80'i yıkılmış" oldu.
       Kaşnaşlı'nın girişinde Bolu Dağı'nın tam eteğinde fay hattı üzerindeki toprak kırılmış, arazide dev yarıklar oluşmuş. Bu kırıklar yolda ve beldenin içinde de görülüyor. Meydanı çevreleyen binaların tümü birer harabeye dönüşmüş. Sarsıntının şiddetiyle yollardaki kamyonlar bile ters dönmüş.
       Papatya sokağındaki görüntü, bu dehşet manzarasını daha da artırıyor. Sokaktaki evler bayideki tüplerin patlamasıyla yanarken, birçok insan da, alevler arasında can vermiş. Deprem sırasında dışarda olanların çoğu gökyüzünde bir alev topunun belirdiğini söylüyor.
       Sabah saatlerinde binlerce insan yardım için Kaynaşlı'ya aktı. Askerler otobüslerle getirilirken, arama - kurtarma ekiplerinin ağırlığını maden işçileri, AKUT ve sivil savunma oluşturdu. Zaman zaman trafik kesildi, enkaz bir hekim hassasiyetiyle dinlendi, sesin geldiği yerlerde arama yapıldı.
       Çok sayıda yaralı kurtarıldı. Enkaz altında kaç kişinin hayatını kaybettiği ise henüz bilinmiyor. Çöken Yeni Camii'nin enkazı arasında parçalanmış cesetler görülüyor. Çevredekiler cami enkazı içinde en az 40 kişinin olduğunu söylerken, spor kulübünün lokalinde ise Ümit Milli takımın Polonya karşılaşmasını izlemek için toplanan çok sayıda kişinin hayatını yitirdiği konuşuluyor. Kaynaşlı'daki durumu 71 yaşındaki Ahmet Ali Şen'in şu sözleri özetliyor:
       "Bu yaşıma geldim, 1944'te bir deprem gördüm. Böyle bir felaket bir daha görmem sanırdım. Önceki akşamki bir deprem değildi. Yer gök kapandı. hayatımda ben böyle birşey göreceğime inanmazdım."

Elinde bir tek ekmeği kaldı

       17 Ağustos depreminin ardından yaşanan acı, aradan üç ay geçmeden yine yüzlere yerleşti. Evleri yıkılan, yakınlarını enkazın altında bırakan insanlar, sokakta soğukla boğuşmaya çalışırken aç kalmamak için de mücadele ediyorlar.
       Bir yandan dağıtılan ekmekleri alarak belki de kalan birkaç torununun karnını doyurmaya çalışıyor. Sabahın ilk saatlerinde yıkılan evninin önünde, sokaktaki yaşamının içinde acısını sarıldığı ekmekle dindirmenin yolunu arıyor.
       Ve yine insanlar bir yandan yaralılarını tedavi ettirecek doktor bulmaya çalışırken, bir yandan da kaybettiklerileri aile fertlerinin cesetlerinin başında ağlıyor, yalnız bırakamıyorlar. Battanyelere serili cesetler depremin asıl gerçek yüzü

Öncelikle ekmek ve su

Ekmek ve içme suyu sıkıntısının çekildiği Bolu ve Düzce'de acilen kurtarma ekipleri, ambulans ve tibbi malzeme, içme suyu, çocuk bezi ve çocuk mamasına ihtiyaç var. Bolu'da çadır, battaniye ve ilaca Düzce'de ise serum, ağrı kesici ve tetanoz aşışı gibi ilk yardım malzemelerine gereksinim duyuluyor.
       Elektriklerin kesik olduğu bölgede jenaratör öncelikli ihtiyaçların başında geliyor. Bölgeye giden kurtarma ekiplerinin ise yakın mesafe telsizi, iridium telefon, kurtarma için yangın elbisesi, ses dinleme cihazı, fener ve uyku tulumların kendilerine bir an önce ulaştırılmasını istiyor. Bolu Valiliği, bölgede ekmek ve su sıkıntısı çekildiğini duyurdu.
       İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede, depremzedeler için yardım kampanyası başlatılmasını istedi. Genelgede, nakdi yardımların illerde açılan hesaplarda, diğerlerinin ise Başbakakanlık ve İçişleri Bakanlığı kriz merkezlerinin aracağılıyla bölgeye gönderilmesi istendi.