The Others Kazalara 'far'lı çözüm

Kazalara 'far'lı çözüm

14.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kazalara 'far'lı çözüm

Kazalara farlı çözüm

       TRAFİK kazalarının savaş ve terör bilançolarını sollar hale geldiği ülkemizde, bu canavara "dur" demek için gündüz araçlarının farını yakan sürücülerin sayıları gün geçtikçe artıyor. Işığın uyarıcı etkisinin kazaları önlemede büyük rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, sürücüleri far yakmaya çağırıyor.
       Yılda 10 bin kişinin öldüğü ülkemizde, binlerce kazanın önlenebileceğini belirten uzmanlar, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi gündüz farının ülkemizde uygulanmasının yararlı olacağı görüşünde birleşiyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Ilıcalı, sisli ve kapalı havalarda farın yakılmasının hayati önem taşıdığına değinerek, "Ancak, bir çok sürücü sisli ya da görüşün kapalı olduğu havalarda farını yakmayı unutuyor. Bu da kazalara neden oluyor. Oysa aracın farı sürekli açık olursa havanın kapalı olduğu zamanlarda ve tünellerdeki kazalar önlenebilir" dedi.
       Kazaların hız ve sürücünün intikal, reaksiyon özelliğiyle ölçüldüğüne dikkat çeken Ilıcalı şöyle devam etti:
       "Sürücünün tehlikeyi görmesi, anlaması, tedbir tasarlaması ve uygulamaya sokması intikal - reaksiyon özelliğidir. Bu normal insan için 0.75 - 1 saniye arasında hesaplanır. Bu süre yorgunluk, hastalık, yaşlılık, ilaç ya da alkol alınması gibi nedenlerle uzuyor. İntikal - reaksiyon süresi uzadıkça kazaya karışma riski artmaktadır. Bu yüzden erken farkederek tedbir alınması kazaları önlemede etkin rol oynar. Şehirlerarası yollarda açık renk giyilmesi önerilmesini gündüz farına örnek gösterebiliriz. Farın açık olması, aracın görülmesi, görmesi açısından önemli. "
       Araç sürücülerinin gündüz far yakılmasını gereksiz gördüğüne dikkat çeken uzmanlar, yapılan araştırmaların görsel algılamanın gün ışığında mükemmel olmadığını, çevrede zayıf aydınlatma olduğunda ise çok daha kötü olduğu ortaya çıkardığını belirtiyor.
       Gündüz far yakılmasını desteklediklerini ifade eden Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanı Şevket Ayaz, bunun faydalarının halk tarafından çok iyi bilinmesinin zorunlu kullanımda olumlu etki yapacağını söyledi. Far yakılmasının hiçbir sakıncası olmayacağını belirten Ayaz, bu uygulama sonucunda kurtarılacak canlar dikkate alındığında kazancın büyüklüğünün hesaplanamayacağını kaydetti.
       Gündüz farı uygulamasının yararları, "Daha fazla ve rahat görme imkanı sağlar. Işıklı ve erken uyarı yapar. İnsanları ve sürücüyü daha dikkatli davranmasına neden olur. 1 masrafa karşılık 1.80 kar sağlar. Tereddütlü hareket eden sürücülerin algılanmasını olumlu yönde etkiler. Gündüz meydana gelen kazaları yüzde 12.4, ölümleri yüzde 24.6, maddi zararı yüzde 20 azaltır" şeklinde sıralanıyor.