The Others Kendine iş yarattı

Kendine iş yarattı

14.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kendine iş yarattı

Kendine iş yarattı


Mahmutbey Köprüsü’nde trafiği yöneten Termeli Yüksel’den sürücüler memnun: Çalmıyor çırpmıyor, o Deli Dumrul değil!


       Gereksinimin ne olduğunu doğru tespit edebilmişseniz ve biraz da cesaretiniz varsa eğer bu dünyada ben de varım diyebilirsiniz. Bir mesleğiniz, sermayeniz, kariyeriniz ve iş bulabilmek için hiçbir şeyiniz olmasa bile yapacak bir şeyler vardır. Ayakkabı boyacılığı yapmak için boya ve fırça alacak paranız, simit satacak bir tepsiniz olmasa da her şey bitmiş değildir.
       Termeli Yüksel Uysal pek çok insana hayat dersi veriyor. Bir işe girebilmek için çok uğraşmış. Kolları rahatsız olduğu için kol gücüne dayalı işleri de yapamıyor.

Şimşeğin çaktığı an

       Bir gün yine iş aramak için TEM Otoyolu’nun üzerinde bulunan organize sanayi sitelerinden İSTOÇ’a gitmiş. Bütün gün dolaşmış kapı kapı. Boynu bükük, ne yapsam, nereye gitsem de bir iş bulsam diye düşünerek yürürken TEM Otoyolu’nun üzerindeki Mahmutbey Köprüsü’ne gelmiş. Akşam olmak üzere. Güneş battı batacak. İşlerinden çıkan insanlar evlerine bir an önce gitmek istiyor ama bir türlü gidemiyor. Trafik kilitlenmiş. Mahmutbey Köprüsü’nün üstü ana baba günü. Yüksel Uysal’ın kafasında şimşek çakmış:
       “Baktım trafik tıkanmış. Millet bağırıp çağırıyor. Zaten iş bulamamışım, eve gidip ne yapacağım. Biraz burada takılayım dedim. O gün bugün buradayım. İnsanlar gelip geçerken gönüllerinden ne koparsa veriyorlar. Günde 6-7 milyon lira toplanıyor. Allah bereket versin. Az para değil."

Düdük çalmayı öğrendi

       Ne bir üniforması var sırtında, ne de silah belinde. Yüksel Uysal, ‘trafik polisliği’ yapıyor. Başında bir kasket, bakır bir düdük ağzında. Yağmurlu havalarda da üzerinde “boş geçmeyin" yazılı bir yağmurluk. Köprü girişindeki kavşakta trafik akşam üzerleri yoğunlaşıyor. Onun için Uysal saat 16.00’dan sonra geliyor. Trafiği nasıl yönetmesi gerektiğini öğrenmek için boş zamanlarında trafik polislerini izlemiş.
       Yüksel Uysal’ın şimdi düşündüğü yazlık bir yelek yaptırmak.
       “Kışlık montumun üzerinde ‘boş geçmeyin’ yazısı vardı. Fosforlu boyayla yazdırmıştım. Yazı insanların dikkatini çekiyor, etkili oluyor. Ama onu sıcaklarda giyemiyorum. Çok terletiyor. Yazlık bir yelek yaptırmak istiyorum. O zaman biraz daha fazla kazanırım."

‘Boş geçmeyin’

       Bir süre Uysal’ı uzaktan izledik. Gelip geçen sürücülerin hepsi olmasa bile çoğu, gönlünden kopanı ya da bozuk paralarını veriyor. Bunu gönülden yapıyorlar. Uysal’ın orada olmasının kendileri için ne büyük bir nimet olduğunu düşünenler boş geçmiyorlar gerçekten. Kilitlenmiş trafikte uzun süre beklemiş, onun sıkıntısını yaşamış olanlar para verirken, Uysal’ın bunu hak ettiğini düşünüyor. Bir yoksula, bir mağdura, bir dilenciye yardım eder gibi değil bu para verişleri. Fotoğraf çekmemizle ilgilenen bir sürücü; “Çalmıyor çırpmıyor. İsteyen para verir istemeyen vermez. O Deli Dumrul değil. İyi ki var" diyerek memnuniyetlerini dile getirdi.