The Others Kerimov: Atatürk yolundan dönmem

Kerimov: Atatürk yolundan dönmem

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kerimov: Atatürk yolundan dönmem

Kerimov: Atatürk yolundan dönmem


CUMHURBAŞKANI Sezer'i ağırlayan Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov "Türk Genelkurmayı'nı çok takdir ediyorum" dedi. Bazı cemaatlerin ülkesinde okul açmak istediğini belirten Kerimov, Türk Milli Eğitim Bakanlığı dışında hiçbir girişe izin vermeyeceğini vurguladı.


       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Orta Asya seferinin ilk durağı olan Taşkent'te iki ülke ilişkilerinde beyaz sayfa açarken, ülkesinde radikal islamcılarla mücadele eden Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, "Benim yolum Atatürk yoludur. Bu yoldan dönmem. Türk Genelkurmayı'nın politikasını takdir ediyorum" dedi. Kerimov, bazı tarikat ve cemaatlarin Özbekistan'da okul açmak istediğini, ancak Türk Milli Eğitim Bakanlığı dışında hiçbir girişime izin vermeyeceğini kaydetti.

       Türkiye'deki bazı çevreler
       Sezer, Orta Asya gezisinin ikinci gününde Taşkent'de önce Hatıra Meydanı'na çelenk koydu, ardından Amir Timur müzesinde incelemelerde bulundu. Bu sırada Türk gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Kerimov, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda Özbekistan'a silah dahil, her türlü askeri ve politik yardımı yapmaya söz verdiğini söyledi. "Ben ve Özbek halkı, hiçbir zaman Türk halkının bize olan yaklaşımından kaygı duymadık" diyen Kerimov, Türkiye'de bazı kişi ve çevrelerin devletin içine girip bazı olumsuzluklar yarattıklarını, ancak Türkiye'nin Özbekistan'la kardeş olduğunu söyledi.
       Kerimov, "Benim yolum Atatürk yoludur. Bu yoldan dönmem. Türkiye'de kim Atatürk'e düşmandır, benim düşmanımdır. Kim Atatürk'e dosttur, benim kardeşimdir" diye konuştu.

       "Genelkurmay'ı takdir ediyorum"
       Kerimov, Türkiye'deki rolünün çok önemli olduğunu vurguladığı askerin ve Genelkurmay'ın Türkiye'yi modern bir ülke yapma yolunda çok önemli adımlar attığını belirterek, "Türkiye'de Genelkurmay'ın izlediği politikayı takdir ediyorum" dedi.
       Türkiye'de bazı siyasi partiler ve çevrelerin radikal islamcı akımları desteklediğini kaydeden Kerimov, "Onlar dini, kendileri yerine getiriyor zannediyorlar. Biri Ürdün'de çıktı, diğeri Suudi Arabistan'da. Şimdi aynı şeyi yapmak istiyorlar" diye konuştu. Hizbullah ve Hizbultahrir örgütlerini örnek veren Kerimov, "İslamiyetin bütün büyük alimleri bu topraklarda yetişti. Rahmetli Turgut Özal, burada Nakşibendi türbesini ziyaret etti. Demirel geldi. İslamiyeti bize dışarıdan öğretemezler" diye konuştu.

       "Hedef laik cumhuriyet"
       Kerimov, "Bazı çevreler hukuki dayanağı olmayan okulları açmaya çalışıyorlar. Bunların içinde nurcular var. Biz, ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarına izin veririz" dedi.
       Kerimov, Sezer'le görüşmesinde de Özbekistan'ın tam anlamıyla bir laik Cumhuriyet olması için elinden geleni yapmak için uğraştığını, bunun için zaman zaman hayatının tehlikeye girdiğini söyledi.

       "Türk halkı sizi seviyor"
       "Büyük reformcu ve dünyaca tanınmış siyasetçi" olarak isimlendirdiği Atatürk'ün, Türkiye'yi modern ilkelere dayanan büyük bir ülke haline getirdiğinı işaret eden Kerimov, Türkiye'nin Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerlemesinde Sezer'in Cumhurbaşkanlığı'nın önemli bir teminat olduğunu belirtti.
       Görüşmeler sırasında Kerimov, Sezer'in, Nisan ayında İstanbul'da yapılacak Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'ne davetini "memnuniyetle kabul edeceğini" belirtti. Kerimov'la görüşmesinde Türk işadamlarının önündeki en önemli engel olan vize sorununun çözülmesi konusunda da taahhüt alan Sezer, gazetecilere, Türkiye'nin Özbekistan'a terörizmle mücadele konusunda her türlü askeri ve politik desteği vereceğini kaydetti.

       İkinci durak Aşkabat
       Sezer, Taşkent'teki temaslarının ardından gezisinin ikinci durağı olan Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geçti. Burada Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sapar Murat Türkmenbaşı ile ilk kez tanışma olanağı bulan Sezer'in gündemindeki ana maddeyi, Hazar geçişli doğalgaz projesi oluşturuyor.