The Others 'Kıbrıs doyum noktasına geldi'

'Kıbrıs doyum noktasına geldi'

20.05.2016 - 17:56 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Her şeyin bir doyum noktası var. Kıbrıs sorunu çoktan o doyum noktasına geldi. 2016 artık doyumun taşma noktasıdır diye düşünüyorum" dedi

Kıbrıs doyum noktasına geldi

Kıbrıs doyum noktasına geldi

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, her şeyin bir doyum noktası olduğunu ve Kıbrıs sorununun da bu doyum noktasına çoktan geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, “2016 artık doyumun taşma noktasıdır. Müzakerelerin birinci yılı dolayısıyla ilk defa zaman dilimi belirten bir ortak açıklamaya iki lider olarak imza koyduk. Bunun başka örneği yok. 2016 yılını çözüm hedefi olarak koyduk ve bunun için taahhütte bulunduk” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, 2016’nın gerçekten önemli bir yıl olduğuna dikkat çekti. Geçmişte de önemli ve kritik dönemlerden geçildiğini, gelecekte de benzeri gelişmelerin olabileceğini söyleyen Akıncı şöyle devam etti: “Her şeyin bir doyum noktası var. Kıbrıs sorunu çoktan o doyum noktasına geldi. 2016 artık doyumun taşma noktasıdır diye düşünüyorum. Bundan ötesi, ne olabilir diye düşündüğümde, havanda su dövmek olur.2017’ye sarkarsa, biz hala daha müzakere edelim noktasında devam edersek, 2018’de Rum tarafında başkanlık seçimleri gündeme gelecek. Bir süre sonra Güney Kıbrıs’ı onun heyecanı saracak. Bu defa 2018 de olmadı, 2019’a kalsın diye diye bu iş incir ipi gibi uzayacak."

Haberin Devamı

Arzu edilen mantıklı çözüm

Bu nedenle önümüzdeki 7 ayın ne kadar önemli olduğunu tüm tarafların kavraması gerektiğine inandığını ve kavradığını düşündüğünü belirten Akıncı şunları kaydetti: “Çünkü ilk defa zaman dilimi belirten bir ortak açıklamaya iki lider olarak imza koyduk. Bunun başka örneği yok. 2016 yılını çözüm hedefi olarak koyduk ve bunun için taahhütte bulunduk. Bu Pazar günü güneyde seçimler var. Bu seçimlerden sonra Haziran, Temmuz daha yoğun bir şekilde bir çözümü getirebilmek için var gücümüzle çalışacağız. Çözümün çerçevesi bellidir. 2014 Şubat ayında bu teyit edilmiştir. Zaten yıllardan beri bilinen, iki kesimli, iki toplumlu iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı bir çözüm modelidir arzu edilen. Ve tarafların mutabık kalabileceği, mantıklı, makul olan ve mümkün olan çözüm budur."

Haberin Devamı

Eşitlik, özgürlük ve güvenlik

Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün çabasının, Kıbrıs Türk halkının eşitliğini, özgürlüğünü ve güvenliğini temin edecek, diğer tarafı da bu duygularla yaşatabilecek bir formül bulmak olduğunu söyledi. “Benim halkımın seçtiği lider olarak temel görevim, kendi halkımın kaygılarını ön planda tutmaktır” diyen Akıncı şöyle devam etti: “Ama bunu ön planda tutarken, ortak olarak bu topraklarda, bir cumhuriyette beraber yaşayacağımız bu adanın acılarını paylaştığımız, ama bundan sonra nimetlerini paylaşacağımız toplumun bazı hassasiyetlerini de dikkate almam gerekir”. Akıncı, adil ve yaşayabilir bir çözüm isteniyorsa bunun yapılması gerektiğine vurgu yaparak, bulunacak çözümün herhangi bir taraf için adil olmaması halinde, bunun sürdürülebilir olamayacağının altını çizdi.