The Others Kıbrıs sorunu: Statükoyu koruyanlar

Kıbrıs sorunu: Statükoyu koruyanlar

24.06.2016 - 19:02 | Son Güncellenme:

Kıbrıs sorunu çirkin yüzünü Trodos yangınında da gösterdi. Statü kavgası, Türk yangın söndürme araçlarının Trodos’taki yangına su taşımasını önledi.

Kıbrıs sorunu: Statükoyu koruyanlar


Kıbrıs sorunu çirkin yüzünü Trodos yangınında da gösterdi. Statü kavgası, Türk yangın söndürme araçlarının Trodos’taki yangına su taşımasını önledi.
Kim suçlu diye tartışma, en ateşli şekilde başladı. Kimilerine göre suçlu, Türk uçak ve helikopterlerin kullanılması için çeşitli koşullar öne süren Kıbrıs Rum tarafı; kimilerine göre ise bu koşulları kabul etmeyen Türkiye’dir. Bu tartışmada taraf tutanlar, isteseler de istemeseler de yangını umursamadan Kıbrıs sorununa bakış açılarını dile getirmektedirler.
Türkiye’nin yangına su dökmek için Rum tarafınca ileri sürülen koşulları kabul etmesini isteyenler, açıktır ki, Kıbrıs sorununun Kıbrıs Rum tarafının tezlerine uygun olarak çözümlenmesinden yanadırlar. Veya çözümün ancak böylece mümkün olabileceğine inanmaktadırlar.
Bunun tam tersi olarak, Kıbrıs Rum tarafının Türkiye’nin yardım teklifini koşulsuz, Türk tarafının istediği şekilde gerçekleştirilmek üzere kabul etmesi gerektiğini savunanlar, Kıbrıs sorununa da Türk tezlerine yakın bir şekilde çözüm bulunmasını istemektedirler.
Yalın gerçek budur.

Haberin Devamı

İşbirliği fırsatı
Oysa Trodos yangını bize, bu gidişatı değiştirmek için bir fırsat sunmuştu. “Her felaketinin ayni zamanda fırsatlar da içerebileceğine” ilişkin bilinen yaklaşıma uygun davranmak, bu fırsatı yakalamamıza neden olabilirdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaklaşımı, bu fırsatı ortaya çıkarmamıza yardımcı olabilecek nitelikteydi.
Anlaşılan odur ki, Türkiye yetkilileri bir süre için bu yaklaşıma destek oldular. Son kertede ortaya konan şartları ise kabul etmediler ve girdikleri yoldan geri dönmüş gibi oldular.
Kıbrıs Rum tarafı ise baştan beri bu fırsat ile ilgilenmedi. Kıbrıs Türk tarafından gelen karadan yardım önerisini yararlı olmayacağı gerekçesi ile geri çevirdi. Aslında yardım için olanak sağlansaydı, bu yardımın yangının söndürülmesine yardımcı olmayacak olsaydı bile çeşitli siyasi olanaklar yaratmış olacağını görmezden geldiler. Veya daha kötüsü, böyle bir yardımlaşmanın, Kıbrıs Türk tarafının çözüme ilişkin tezlerini güçlendireceğini düşündüler ve buna olanak vermek istemediler.
Yakınlaşma fırsatı, şu veya bu şekilde yok edildi.

Haberin Devamı

Halkların tepkisi
Şimdi başka bir aşamadayız. Trodos yangını nedeniyle ortaya çıkan fırsatın yok edilmesine Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarının göstereceği tepkilerin ne olacağının belirleyeceği bir aşamada...
Kıbrıs Rum halkı, daha fazla alanın ve ağacın yanması pahasına, Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye yardımını almak için esneklik göstermemesini alkışlayacak mı?
Kıbrıs Türk halkı, yangına su dökmek amacıyla daha fazla esneklik gösterilmesi gerektiğini ileri sürenleri destekleyecek mi?
İki halkın duygu ve düşünceleri, geleceği etkileyecek derecede önemlidir. Yangın nedeniyle tarafların veya liderliklerin davranışlarının iki halk tarafından değerlendirilmesiyle ortaya konacak duygu ve düşünceler, geleceğimizi liderlerin bugünlerdeki davranışlarından daha fazla etkileyecektir. Halkların davranışı, zaten liderliklerin tutumunun değişmesinin veya betonlaşmasının da temel dayanağı olacaktır. Statükoyu devam ettirecek veya değiştirecek olan da budur.