The Others Kitapları öğretmen seçiyor

Kitapları öğretmen seçiyor

19.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kitapları öğretmen seçiyor

Kitapları öğretmen seçiyor

MEB, kitap seçimini velileri bıraktı, ancak öğretmenler kendi istediği kitabı okutuyor

DERS kitapları kargaşası devam ediyor. MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nca bu yıldan itibaren okutulacak kitapların veliler tarafından seçileceği kararının alınmasına rağmen, öğretmenler ve okul idarecileri, velileri kendi belirledikleri kitapları almaya zorluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı kitaplar ile özel yayınevlerinin kitapları arasında fiyat farkının yüzde 100 civarında olmasına karşın, okullar velileri özel yayınevlerine ait kitapları alması için zorluyor. Bakanlığın açıklamasını dikkate alarak kitaplarını alan öğrenciler, öğretmenlerin bu kitapları kabul etmediğini iddia ettiler.

Veliler ve öğrenciler bazı okullarda kitap seçiminde rüşvet alındığı belirterek, "duyumlarımıza göre yayınevlerinin aracı kurumları, öğretmen ve okul yöneticileri ile anlaşarak kendi kitaplarının şeçilmesini sağlıyorlar. Bakanlığın aldığı karar hiçe sayılıyor. Okulların denetlenmesini istiyoruz" dediler.
Yıllardır okullarda zorla satılan ünite dergilerine de tepkiler giderek artıyor. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın daha önce ünite dergilerinin satışını yasakladığını açıkladıktan sonra tekrar genelgeyle dergilerinin kantinlerde satışını onaylaması tepkiyle karşılandı. Trilyonluk pazardan bazı Bakanlık çalışanlarının ve okul yöneticilerinin haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor. Ünite dergisi seçiminde öğretmenler de zor durumda kalıyor. İstedikleri dergileri seçemediklerini vurgulayan öğretmenler okul yöneticilerinin dergi seçiminde kendi fikirlerine danışılmadan idarecilerin dayatmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyorlar.

Öte yandan çocuklarını kolejlere gönderen veliler okul kitaplarının fiyatları görünce şok oldular. İlkokul bölümü kitap fiyatlarının ünite dergileriyle birlikte 35 - 55 milyona ulaştığını belirten veliler "saman kağıda basılan kitaplar için bizden milyonlarca lira para alıyorlar. Kitapları mecburen okuldan almak zorunda kalıyoruz. Onlarda istedikleri fiyata satıyorlar" dediler.