The Others 'KKTC çözüm adına cesur adımlar atıyor'

'KKTC çözüm adına cesur adımlar atıyor'

15.11.2016 - 16:27 | Son Güncellenme:

"KKTC’nin çözüm adına attığı cesur adımları" kutlayan Türkeş, hangi  model altında olursa olsun Kıbrıslı Türklere ebediyete kadar desteklerinin süreceğini söyledi

KKTC çözüm adına cesur adımlar atıyor

KKTC çözüm adına cesur adımlar atıyor

Haberin Devamı


MİLLİYET LEFKOŞA
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Ana vatan Türkiye olarak, Kıbrıs Türklerinin bir azınlık değil, kurucu unsur ve eşit haklara sahip bir toplum olarak yer alacağı birleşik bir Kıbrıs’ı ezelden beri destekliyoruz." dedi. KKTC'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi. Türkeş, törende yaptığı konuşmada, KKTC'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü kutlama törenlerine katılmaktan ve Kıbrıs Türk halkının bu onurlu gününde yanında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk halkının selam ve sevgilerini ileten Türkeş, “Yeşil ada” olarak bilinen Kıbrıs adasının bugün yine tarihi günlerinden birini yaşadığını belirtti. Başbakan Yardımcısı Türkeş, Akdeniz’in incisi bu güzel adada, 1974 koşullarına gelindiğinde Kıbrıs Türkleri için karanlık, kasvetli, sıkıntılı günler yaşandığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesi verdiğini, yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını anlattı.

Haberin Devamı

Hep yanınızda olduk

O yıllarda Türkiye'nin uluslararası meşruiyeti olan bir barış harekatı ile Kıbrıs Türkünün yardıma koştuğunu ifade eden Türkeş, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs Türkünün hep yanında olduğunu ve yok edilmesine izin vermeyeceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Tuğrul Türkeş, başka bir çıkar yol kalmaması üzerine 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu belirterek, o gün ilan edilen devletin bugün 33 yaşında genç bir delikanlı olduğunu, sadece bir devlet değil Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesinin çelikleşmiş iradesinin en yüce sembolü olduğunu vurguladı. KKTC’nin kuruluşu ile burada iki toplumun var olduğunun ilan edildiğini ve bu gerçeği kabul etmeyenlere en güzel cevabın verildiğini belirten Türkeş, sözlerine şöyle devam etti:

Sağlam temelli KKTC

“33 yıl önceki bu gelişme ortaya yüzü Batı'ya dönük, muasır medeniyet seviyesini hedefleyen, demokratik, laik bir hukuk devletinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kıbrıs Türk toplumu KKTC ile varlıklarını temsil etme, haklarını meşru şekilde arama imkanı bulabilmiştir. Kuruluşundan bu yana sadece 33 yıl geçmesine rağmen demokratik geleneklerini sağlam temellere oturtan, kendi meclisine ve bürokratik kurumlarına sahip olan KKTC, maruz bırakıldığı haksız tecride rağmen sosyal ve ekonomik alanda da büyümeye devam etmektedir. 33 yılda gelinen noktada KKTC hem bir turizm hem bir eğitim merkezi kimliğini kazandı. Bugün dünyanın dört bir yanından eğitim için gençlerin tercihinin KKTC olması ve haksız tecrit ve ekonomik ambargolara rağmen turistlerin KKTC’ye duyarsız kalmaması bunun en güzel kanıtıdır.”

Haberin Devamı

Kıbrıs müzakereleri

İsviçre’de devam eden görüşmelerde barıştan ve çözümden yana olan, bunun için çaba gösteren tarafın yine KKTC olduğuna işaret eden Türkeş, sözlerine şöyle devam etti: “Çözümü isteyen, masada kalarak barış için çözüm için direten sizlersiniz. Dünyanın bu gerçeği görmesi gerekir. Ana vatan Türkiye olarak Kıbrıs Türklerinin bir azınlık değil, kurucu unsur ve eşit haklara sahip bir toplum olarak yer alacağı birleşik bir Kıbrıs’ı ezelden beri destekliyoruz. BM himayesinde süren görüşmelerin her iki tarafı da tatmin edecek bir sonuca ulaşması hepimizin ortak dileğidir. Bu konuda gösterilen çabayı takdirle izliyor Kıbrıs Türk halkına desteğimizi sürdürüyoruz. Kıbrıs’ta çözüm mümkündür. Bunun geçmişte örneği yaşanmıştır ve yine gerçekleştirilebilir. Bunun için BM’nin ve garantör ülkelerin yanı sıra Kıbrıs’ın güneyinde yaşayan halkın desteği de önemlidir."