The Others KKTC medyasına 'Kıbrıs’ tepkileri: 'Rumları da eleştirin'

KKTC medyasına 'Kıbrıs’ tepkileri: 'Rumları da eleştirin'

09.03.2017 - 11:35 | Son Güncellenme:

"Masada kapıyı çarpıp çıkan biz değiliz" diyen Türkeş, “Bizim yapmadıklarımızı yapmış gibi yazıyorsunuz, Rum tarafı yangında bile su sorunu yarattı, bunların üzerinde durmuyorsunuz. Bunları da görün Allah aşkına" dedi

KKTC medyasına Kıbrıs’ tepkileri: Rumları da eleştirin

KKTC medyasına Kıbrıs’ tepkileri: Rumları da eleştirin

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıslı Rumları çözüm yönünde uyardı ve "Kilise, ‘Anlamıyorsanız Türkçe söyleyeyim, anlaşma yok’ diyor. Rum meclisi, ENOSİS’in (Yunanistan’la birleşme) kutlanması kararı alıyor. Biz anlaşma istiyoruz, ama Rumlar anlaşma istemiyor. O zaman, anlaşamadıkları konusunda anlaşacaklar" diye konuştu. Türkeş, KKTC medyasının süreçte yaptığı haberlere yönelik eleştiriler de yaptı. Başbakan Binali Yıldırım'ın KKTC'ye bugün yapacağı ziyaret öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Türkeş, KKTC’ye yapılan ekonomik yardımlardan, Kıbrıs sorununa kadar bir dizi konuya açıklık getirdi ve yarım asırdır devam eden müzakerelerin sonuna yaklaştıklarını belirtti. Türkiye ve KKTC’nin çözüm istediğine, ancak Rumlar’dan aksi yönde açıklamalar geldiğine dikkat çeken Türkeş, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili B planı bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu şöyle cevaplandırdı:

Haberin Devamı

'60 yıl beklemeyeiz'

“Biz çözüm istiyoruz ancak tabii ki B planı üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Hem Türkiye hem KKTC’de bu çalışmalar oluyor. Rumları bir 60 yıl daha bekleyemeyiz. Kıbrıs sorununda anlaşamadıkları konusunda anlaşma da bir sonuçtur. B planı derken, Türkiye’nin KKTC’yi ilhak ya da 82’inci il yapma planı kast edilmiyor. Türkiye’nin 80 milyon nüfusu var, daha da artırmaya ihtiyacı yok. Alternatif çalışmaları şimdi değil, zamanı gelince konuşuruz."

'Garantisiz olmaz'

Türkiye'nin Ada'daki garantisi ile ilgili açıklamalar da yapan Tuğrul Türkeş, "Türkiye'nin tüm Ada'nın garantörü olduğuna" dikkat çekti. AB’nin herhangi bir çözümün garantisi olamayacağını belirten Türkeş, “AB bırakın garantiyi, Ukrayna ve Gürcistan’ın parçalanmasına yol açtı. Kıbrıslı Türkleri riske atamayız" diye konuştu.

'Rüşvet iddiaları'

KKTC’ye yapılan Türkiye yardımları ve ihalelerin Lefkoşa yerine Ankara’da açılmasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Türkeş şöyle konuştu; "KKTC’de müteahhitler televizyonlardan rüşvet açıklamaları yapıyor. Ben aynı zamanda Türkiye’nin vergilerinden toplanarak KKTC’ye gönderilen mali destekten sorumluyum. Bu iddialar yargıda sonuçlanıncaya kadar ihaleler Ankara’da yapılacak."

Haberin Devamı

Medyaya eleştiri

Basın mensuplarına “maalesef her yazdığınız doğru değil” diyen Türkeş, zaman zaman Kıbrıs’ta yapılan yanlış haberlerin yüzde 50’yi aşıp aşmadığı üzerinde düşündüğünü söyledi. Türkeş, aradaki para transferinde yaşanan aksaklığa yorum getirmenin bir sanat olduğunu ve Kıbrıs Türk medyasının bu sanatı çok iyi yaptığını kaydetti. “Kapıyı çarpıp çıkan biz değiliz” diyen Türkeş, “Bizim yapmadıklarımızı yapmış gibi yazıyorsunuz, Rum tarafı yangında bile su sorunu yarattı, bunların üzerinde durmuyorsunuz… Elektriği kesildi, Kuzey’den almayı kilise reddetti. Bunları da görün Allah aşkına.” şeklinde konuştu.


'İstihbarat boş durmuyor'

Türkeş, Almanya’nın AB Bakanı Michael Roth’un, Twitter'da “Türkiye’de gazeteciler serbest çalışsın, o zaman Türk siyasetçiler Almanya’da serbest dolaşır" açıklaması yapmasını da sert sözlerle eleştirdi. Türkeş, "En vahim mesaj bu. Böyle saçma bir açıklama olamaz" dedi. Tutuklanan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’i işaret eden Türkeş, “Bizim istihbaratımız boş durmuyor. Bu gazeteci, mesleğini yaptığı için tutuklanmadı. Güvenlik gerekçesiyle bizim ziyaretlerimizi iptal etseler, bir yerde anlaşılabilir. Böyle bir açıklama, böyle bir gerekçe ve çifte standart olamaz, kabul edilemez” dedi.