The Others KKTC'ye destek çağrısı

KKTC'ye destek çağrısı

05.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

KKTC'ye destek çağrısı

KKTCye destek çağrısı


İdil Tütüncü Denizli


Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı'nda, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan cumhurbaşkanları ve başbakanlarına bir mektup gönderilerek, "KKTC'nin tanınmasının talep edilmesine" karar verildi.
Denizli'deki kurultayın son gününde Türk Cumhuriyetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, sonuç bildirgesini okudu. Bildirgede, G - 8 ülkeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs sorununun çözümü için tarafların önkoşulsuz masaya oturması yolundaki kararının Rumlar ve Yunanistan'ın maceracı politikalarına destek verdiği vurgulanarak, "KKTC'yi yok sayan bu girişime karşı çıkılmıştır" denildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Devlet Bakanları Şuayip Üşenmez, Ramazan Mirzaoğlu, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu'nun hazır bulunduğu oturumda, sekizinci kurultayın KKTC'de yapılması benimsendi.
Bildirgede Türk cumhuriyetlerindeki yatırımların koordinasyon ve finansmanı için "Türk Dünyası Sermaye Ajansı ve Fonu ve Türk Dünyası Tahkim Kurulu" kurumlarının oluşturulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Kars - Tiflis demiryolunun bir an önce bitirelerek, Türkiye'nin Tiflis - Bakü üzerinden Orta Asya Türk cumhuriyetlerine bağlanması istenen bildirgede, Hazar havzasındaki petrol ve doğalgazın başta Bakü - Ceyhan hattı olmak üzere Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanması yönündeki çalışmaların kısa bir süre içerisinde sonuçlandırılması gereği dile getirildi.
Türk Hukuk Kurultayı toplanması ve Türk Hukuk Enstitüleri oluşturulması istenen bildirgede, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Türklere yönelik insan hakları ihlallerinin belirlenmesi gerektiği kaydedildi.
Bildirgede ortak alfabe sistemi ve ortak ders kitabı uygulamasına geçişin yanında Türk Dünyası Bilimler Akademisi kurulması da istendi.