The Others Kolejler, 2 milyarı aşacak

Kolejler, 2 milyarı aşacak

21.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kolejler, 2 milyarı aşacak

Kolejler, 2 milyarı aşacak

Kolejlerde gelecek öğretim yılı ücretleri için hazırlıklar başladı. Mayıs sonuna kadar resmen açıklanmaları gereken ücretlerin, bu yıl 2 milyar lira sınırını aşmaları bekleniyor. Enflasyon oranında artış görmesi beklenilen yeni ücretler, 700 milyon lira ile 2.5 milyar lira arasında değişecek.
Okulun sunduğu imkanlara göre farklılık gösteren yeni ücretler, bir çok okulda dolar ve mark'a endeksleniyor. Bazı okullar ise ücretlerini dolar ve mark olarak alıyor.
Üsküdar Amerikan, Robert, Koç Özel Lisesi gibi gözde okulların öğretim ücretlerinin yatılı bölümlerde 2 milyar sınırını aşacakları belirtiliyor.
Bu dönem yatılı bölümüne 1 milyar 230 milyon liraya öğrenci alan Robert Koleji'n, önceki yıllarda olduğu gibi enflasyon oranından zam yapması halinde yeni öğrenim ücreti 2 milyarın üzerinde alacak. Kolejin 810 milyon lira olan gündüzlü öğretim ücretinin de 1.5 milyar liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.
Diğer okullardaki artışın da enflasyon oranında olacağına dikkati çeken okul sahipleri, vergi yasaları düzenlenirken, eğitimden KDV'nin kaldırılmasını istediler.

Bu arada, bazı özel okullarda da, belirlenen kontenjana göre kura ile öğrenci alma yoluna gidiliyor. Kuraya katılmak içinse, 5-25 milyon T.L. arasında değişen "zorunlu bağış"ın okul idaresine ödenmesi gerekiyor. Galatasaray, Üsküdar Amerikan Lisesi, Şişli Terakki ve İstanbul Erkek Liseliler Vakfı ilköğretim okulları, 1. sınıflarına kurayla öğrenci alan kurumlar arasında bulunuyor.
Okulların önümüzdeki yıl için kesin kontenjanları ve ücretleri, mayıs ayı ortalarında belirlenerek ilan edilecek. Yeni dönem kayıtları için hazırlıklara başlayan Galatasaray İlköğretim Okulu sadece 1992 doğumluları kabul edecek. Üsküdar Amerikan Lisesi mezunlarının kurduğu Sağlık Eğitim Vakfı'na bağlı olan Üsküdar SEV İlköğretim Okulu ise beşinci sınıfa kadar kurayla öğrenci alacak.
Özel okullar, milyarları bulan ücretler konusunda velilere, 3 aydan 8 aya kadar taksitle ödeme imkanı da sunuyorlar.
Uzmanlar, çocuklarını okula kayıt ettirecek olan ailelere, okul hakkında araştırma yapmadan ve okulu görüp ön bilgi almadan kayıt yaptırmamaları konusunda uyarıda bulunuyorlar.