The Others Korucuya 'okur yazar' şartı

Korucuya 'okur yazar' şartı

02.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Korucuya 'okur yazar' şartı

Korucuya okur yazar şartı


ANKARA Milliyet


       Köy korucularının, işe alınması, görev alanlarının belirlenmesi, sorumlulukları, eğitimleri, işten çıkarılmaları ve diğer özlük haklarıyla ilgili esas ve usülleri düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.
       Köy korucusu olmak için aranacak şartlar arasında, Türkçe okur yazar olmak, 22 yaşından küçük 60 yaşından büyük olmamak, yıkıcı bölücü ve irticai faaliyetlere karışmış olmamak, iyi huylu tanınmış bulunmak, kavga çıkarmamak, sarhoş olmamak gibi maddeler yer aldı.
       Yönetmelikte, korucuların silah ve zor kullanma yetkileri de sıralanırken, bunun dışında silah kullanan korucuların cezalandırılacakları belirtildi. Korucu ücretlerinin, köy ihtiyar meclisince tespit edileceği ve ücretin köy bütçesinden karşılanacağı ifade edilirken, koruculara yasak olan işler ve görevlerine son verilmesini gerektiren maddeleri şöyle sıralandı:
       "* Koruculuktan başka iş yapmak, örneğin dükkan, kahvehane, han açıp işletmek, veya bunlara ortaklık etmek.
       * Köylüden herhangi birinin veya kendi hizmetinde bulunmak için izinsiz görevini terketmek.
       * Koruduğu bağ, bahçe ve ekinlerden fuzuli faydalanmak.
       * Kendi hayvanlarını otlatmak ve köye çobanlık etmek.
       * Levha, elbise ve silah ve cüzdanını üzerinde taşımamak veya değiştirmek.
       * Görevinde kayıtsızlığı ve tembelliği ve yukarıda sayılan yasak işleri yapan koruculara, ihtiyar meclisince önce uyarma, sonra kınama verilir ve her iki ceza da tezkerelere işaret edilir. Üçüncüde işten çıkarılır.
       * İzinsiz veya özürsüz olarak görev yerine iki günden fazla gelmeyenler veya terk edenler işten çıkarılır.
       * Silahını ve cephanesini kayıtsızlığı yüzünden kaybeden veya isteğiyle başkasının eline geçmesine neden olan korucu hemen işten çıkarılarak, hakkında ayrıca ceza uygulanmak üzere kaymakamlığa haber verilir, silah ve cephane parası ödettirilir."