The Others Köşe yazarı niyet okursa

Köşe yazarı niyet okursa

04.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’in 90. yılında, 29 Ekim’de Milliyet Mehmet Gündem’in Prof. Dr. Kemal Karpat ile yaptığı bir röportaja yer verdi

Köşe yazarı niyet okursa

Karpat röportajda sadece Cumhuriyet’in kazanımlarını değil, demokrasi kültürünü, bu kültürün oluşmasında Atatürk’ün, askerin, bir dönem CHP’nin, bugün ise mevcut siyasi iktidarın rolünü sorguluyor.
Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç söz konusu röportajı köşesinde değerlendirirken şu ifadelere yer veriyor: Gazetelerden biri Cumhuriyet bayramında Kemal Karpat’ı tam sayfa konuşturup bol bol “hükümete saydırtmak” istemiş ama istediğini pek elde edememiş. Çünkü Karpat, beklenmedik birtakım ‘ters’ laflar etmiş...”

Gazeteci soru sorar
Ombudsman Görüşü: Türkiye’de tek bir haber yazmamış, soru sormamış, muhabirlerin yazdığı haberler üzerinden fikir yürütürken bile ya iktidara ya da muhalefete göre şekil almış, siyasilerin basın danışmanı gibi görev yapmış, kendi meslektaşlarını egosuna yenik düşerek gereksiz ve haksız yere hırpalamış çok sayıda köşe yazarı bulunmaktadır. Oysa gazetecilik eleştirel ve analitik düşünmeyi, sorgulamayı, soru sormayı gerektirir. Mehmet Gündem’in röportajında yaptığı budur, soru sormaktır. Buna karşın Ardıç’ın Cumhuriyet’in 90 yıllık kazanımlarını konuşurken, siyasi iktidarı yok saymasını, bu yönde soru sormamasını bir gazeteciden ‘beklemesi’ tuhaftır. Hatta bir tarihçinin değerlendirmelerini kendi okuruyla paylaşmak yerine, gazetenin röportajı niye yaptığına ilişkin ‘niyet’ okuması gazeteciliği açısından oldukça sorunlu, içler acısı bir duruma işaret etmektedir.