The Others Krizin yarışması

Krizin yarışması

02.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Krizin yarışması

Krizin yarışması

Krizin yarışması

Yarışmaları "insanları ne hale getiriyorlar" diye izlemedim. Beklentiler, tepkiler ile bir ülkenin insan manzaralarını sundu bizlere. "Biri Bizi Gözetliyor" 15 Eylül’de tekrar başlıyor. Tam 1200 kişi müracaat etti. Yüksek okul mezunu, işi olmayan ya da işinden olmuş üst düzey yöneticilerin yarışmacı adayı olması, Türkiye’nin bir gerçeğini gösteriyor; bu kriz, orta sınıf ve onun üstünü vurdu...
Tam 150 milyar lira bu yarışmanın ödülü. Yarışmacı adaylarının hepsi lise ve yüksek okul mezunu. Aralarında işinden olmuş üst düzey yöneticiler de var. Yani genel müdür ya da genel müdür yardımcılığı yapmış kişiler. Hakim, savcı vs. orta direk ailelerin çocukları çoğunlukta. Hatta kapatılan RP’nin belediye başkanlarından birinin oğlu da yarışmaya başvurmuş. Alt gelir grubundan ise katılan yok. Yapımcıların yorumu; "Bu kesim gençlerin kendilerine güveni yok. ‘Benim gibi okumamışı ne yapsınlar?’ düşüncesi ile katılmadıklarını zannediyoruz"...

Yeni Tarık’lar
"Eline gitarı alan gelmiş. İnanın bunlardan ayrı bir ekip bile oluşturulabilir" diyor yarışmanın sorumluları. Tarık’ın başarısı gençlerin "Biz de meşhur oluruz" hayallerini kamçılamış. "Eli gitar tutan" ne kadar genç varsa koşup gelmiş. Sanırım o bir kere oldu. Yaşamdaki umudunu ciddi ciddi bu yarışmaya bağlayanlar (yani radikal kesim diyelim) arasında kazandığı bursu bir kenara itip gelenler bile var. Yarışmaya gelen evli sayısında da büyük artış var. Bu paranın cazibesi ile krizin vurduğu evlilikleri temsil ediyorlar. Çözümlerden biri olarak görmüşler bu yarışmayı.

Aynı tornadan çıkmışlar
Yarışmaya katılan gençler için yapımcılar, "sanki aynı tornadan çıkmış gibiler" yorumunu yapıyorlar. Orta ve onun üstü kriz gençleri "Neden bu yarışmaya katılıyor?"... Kategori şöyle sıralanıyor:
"150 milyarı mutlaka alacağım!"
İşi olmayan ya da kısa dönemde bir iş sahibi olacağına inanmayanlar.
Yarışma sayesinde bir şekilde ünlü olup kazanamasa bile iş bulacağına inananlar.
Eğlence olsun diye gelenler.
Çok daha farklı amaç için de gelen var bu yarışmaya. Bir diyabet hastasının yarışmaya katılmadaki amacı söz konusu hastalığa dikkati çekmekmiş.

Bir de vejetaryen var
Yapılan anketlerde sadece bir tane vejetaryene rastlanmış. Metafizik ve parapsikoloji de gençlerin ilgi alanında. Yani genelde toplumun fala, muskaya olan merakı gençlerde daha bir "bilimsel" hale geliyor. Müzik beğenisi anketlerinde Türk Sanat Müziği patlama göstermiş. Yeşil ve mavi göz egemenliği varmış. TV’deki sunucu vesairenin bu göz renklerinden seçilmesi gençleri etkilemiş olmalı! Ön elemeye katılanların yüzde 66’sı ise oruç tutuyormuş.