The Others Kuduza acil eylem planı

Kuduza acil eylem planı

30.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kuduza acil eylem planı

Kuduza acil eylem planı


İstanbul Belediyesi köpek toplama işini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor


       İstanbul Büyükşehir Belediyesi, arka arkaya görülen kuduz ölümlerinden sonra İstanbul'da kuduza karşı acil eylem planı başlattı.
       Sahipsiz köpekleri toplamak için 10 ekip oluşturan belediye, toplama işlemini hızlandırmak için özel sektöre ihale açacak. Belediye yetkilileri, İstanbullulara Alibeyköy'deki hayvan barındırma merkezindeki aşılı ve kısırlaştırılmış köpekleri ücretsiz sahiplenme çağrısı yaptı.
       İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kuş, İstanbul'da sayısı 300 bini bulan ve sokaklarda başıboş dolaşan köpekleri toplamak için her birinde altı kişinin bulunduğu 10 ekip oluşturduklarını, bu ekiplerin sayısını arttırmak için ihale yapacaklarını kaydetti.
       Köpek toplama işinin, kısırlaştırma ve aşılamadan daha zor olduğunu belirten Kuş, bunu Avrupa ülkelerindeki gibi özel sektöre devredeceklerini ve kısa sürede ihaleye çıkacaklarını söyledi.
       Sahipsiz hayvanları toplama ve itlaf görevinin ilçe belediyelerinde olduğunu ancak büyükşehir olarak bunu üstlendiklerini kaydeden Kuş, şöyle konuştu:
       "Ekiplerimiz kenar mahallelerden başlamak üzere köpekleri toplamaya başladı. Ancak kısa sürede mevcut köpek sayısını yarıya indirmemiz için özel sektörün bu işe girmesine karar verdik. Köpekleri toplarken uyuşturucuyla uyutuyoruz. Eleman ve araç sayımız yetersiz olduğu için özel sektöre ihale ediyoruz. Üç ay içinde köpek sayısını yüzde elli azaltmayı planlıyoruz."

Bu köpekleri alın

       Toplanan köpeklerin Alibeyköy'deki hayvan barındırma merkezine götürüldüğünü, burada aşı ve kısırlaştırma işleminden sonra 10 gün içinde tekrar sokağa bırakıldığını kaydeden Kuş, hayvanseverlerden her türlü kontrolü yapılan sağlıklı köpekleri sahiplenmelerini istedi.
       Tuzla'da 2 bin, Sarıyer'de de bin kapasiteli hayvan barındırma ve müdahale merkezi açacaklarını kaydeden Kuş, merkezlerde hayvanların sürekli barındırılma olanağı bulunmadığnı söyledi.
       Alibeyköy'de 400 hayvan kapasiteli barındırma merkezinde temizlendikten sonra tedavileri yapılan köpekler, aşı ve kısırlaştırma işleminden 10 gün sonra tekrar sokağa bırakılıyor.

Isırılma sonrası ne yapılmalı?

       * Kuduz şüpheli bir hayvan tarafından ısırılmış, tırmalanmış ve yalanmışsanız paniğe kapılmayın. Isırık yerini derhal bol su ve sabunla yıkayın. Sadece bu hareketle virüslerin yaklaşık yarısını yara bölgesinden uzaklaştırmış olursunuz.
       * Zaman kaybetmeden doktora başvurun.
       * Eğer mümkünse sizi ısıran hayvanı gözetim altında tutun.
       * Tetanos aşı durumunuzu kontrol edin. Gerekirse tetanos aşısı yaptırın.
       * Temasın tipine göre aşı ya da aşı - serum uygulanması gerekebilir.

Şahin'in cenazesi memleketine götürülecek

       Önceki gün kuduzdan hayatını kaybeden Asfalt işçisi Hüseyin Şahin'in cenazesi memleketi Giresun'a gönderilecek. Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapılan Şahin'in raporunun iki ay içinde çıkacağı belirtildi.

İzmir'de kuduz korkusu

       Taylan Yıldırım İzmir
       Gaziemir'de kuduz şüphesi bulunan bir sokak köpeği, iki kız öğrenciye saldırdı. Köpeğin ısırdığı kız tedavi altına alınırken, diğer kız kaçarak kurtuldu. Sokak köpeği belediye ekipleri tarafından bayıltılarak yakalandı.
       Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi Büşra Kıvır (7) ile kuzeni Gamze Kıvır (12), dün sabah kuduz şüphesi bulunan bir köpeğin saldırısına uğradı. Köpek Büşra Kıvır'ı çeşitli yerlerinden ısırırken, Gamze Kıvır yakınında bulunan komşularının evine kaçarak kurtuldu.
       Çevreden yetişenler tarafından köpekten güçlükle kurtarılan Büşra Kıvır Bozyaka SSK Hastanesi İntaniye Servisi'nde tedavi altına alındı.
       Büşra Kıvır, yaşadığı olayı anlatırken, "Okula giderken birden üzerimize saldırdı. Kaçamayıp düşünce o zaman üstüme saldırıp kalçamdan ısırdı. Çok korktum, beni sokaktan geçenler kurtardı" dedi.
       Gamze Kıvır da "Köpek aniden önümüze fırlayarak bize saldırdı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ben koşmaya başladığım sırada köpeği Büşra'yı ısırırken gördüm" diye konuştu.
       Belediye yetkilileri köpeğin bir hafta süreyle kontrol altında tutulacağını belirterek, köpeğin kuduz olması durumunda bölgenin karantinaya alınacağını bildirdi.

Reçetede yolsuzluk

       Türk Telekom Isparta Başmüdürlüğü’nde, çok sayıda personel için kuduz tedavisi gördüklerine ilişkin reçeteler kesildiği ve kurumun bu yolla milyarlarca lira dolandırıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Ayrıca hayali reçetelere yazılan kuduz aşılarının, ithal olduğu öğrenildi.