The Others 'Kültür yağmasına son' uyarısı

'Kültür yağmasına son' uyarısı

19.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Kültür yağmasına son' uyarısı

Kültür yağmasına son uyarısı

Kültür Girişiminin bildirisinde, "Kullanıma açılan kültür varlıklarıyla ilgili kararnamelerin yeniden ele alınmasını gerekli görüyoruz" denildi

İSMAİL Cem, Şakir Eczacıbaşı, Ufuk Esin, Nilüfer Göle, Bozkurt Güvenç, Talat Halman, Hüsrev Hatemi, Doğan Hızlan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Emre Kongar, Ionna Kuruçadi, Metin Sözen, Hıfzı Topuz, Stefanos Yerasimos ve Tahsin Yücel'in oluşturduğu Kültür Girişimi, Türkiye kamuoyuna duyurulmak üzere bir bildiri hazırladı. Yağmaya karşı hazırlanan bildiri şöyle:
"Türkiye'nin binlerce yıllık kültür birikimleriyle çağdaş kültürünün zenginliklerinin korunması, araştırılması, geliştirilmesi ve tanıtılması için ayrılan kaynak her yıl azalmaktadır.
Devlet bütçesi içinde Kültür Bakanlığı'na ayrılan kaynaklar, 1992'de genel bütçenin zaten binde 7.5'iyken, 1998'de 3.1'e düşmüştür.
Oysa, UNESCO'nun 1982'deki Kültür Politikaları Evrensel Konferansı'nda devlet bütçelerinin en az yüzde 1'inin kültür bakanlıklarına ayrılması için karar alınmıştı.
Türkiye'de yerel yönetimler de, kendi yörelerindeki kültür varlıkları gelirlerinden yüzde kırk pay almalarına karşın, kültür ve sanat etkinliklerine çok az katkıda bulunmaktadırlar. Örneğin, Avrupa'nın önde gelen kentlerinde, kültür ve sanat etkinliklerine yapılan katkılar, en önde gelen giderler arasında yer almaktadır.
Öte yandan, Türkiye kültürüne çok tehlikeli etkileri olabilecek sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özelleştirme programı çerçevesinde, özel kurumlara bırakılan taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları kamu denetiminin dışında kalmıştır.
Son çıkarılan bir kararnameyle de, başta İstanbul'un sit alanları olmak üzere, en değerli bazı kültür varlıklarımız "turizm yatırımları" adı altında yapılanmaya ya da kullanıma açılmıştır.
Kültür için belirli bir kamu politikası bulunmayan Türkiye'de her hükümet döneminde değişik bir siyasal yaklaşımla, çoğu zaman çelişkili kararlar alınmaktadır.
"Kültür Girişimi" olarak Kültür Bakanlığı'nın genel bütçedeki payının 1999'da yüzde 1'e çıkarılması için çalışmalara şimdiden başlanılmasını, yerel yönetimlerin kültüre katkılarının artırılması için sivil toplum örgütlerince girişimlerde bulunulmasını, özelleştirilen kültür varlıklarının korunması için önlemler alınmasını; turistik yatırımlara ve kullanıma açılan sit bölgeleriyle ilgili kararnamelerin yeniden ele alınmasını gerekli görüyoruz."