The Others "Kuran okumayı bile bilmem"

"Kuran okumayı bile bilmem"

12.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Kuran okumayı bile bilmem"

Kuran okumayı bile bilmem


ANKARA Milliyet


       Hizbullah'la ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Başbakanlık Bilgi İşlem Dairesi memurlarından Abdulsamet Yıldız, hakkındaki suçlamaları reddederek, "İfadem işkenceyle alındı. Ben Kuran okumayı bile bilmem" dedi.
       Hizbullah'ın Ankara'daki militanları hakkında "Devletin anayasa ve temel nizamlarını bozmaya kalkıştıkları" gerekçesiyle açılan ve 25'i tutuklu, 32 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasına Ankara 1 No'lu DGM'de başlandı. Aralarında idamla yargılanan sanıklar Mehmet Emin Alpsoy, Şeyhmuz Alpsoy ve Mustafa Gürlüer'in de bulunduğu 31 sanıkla, Hizbullah tarafından öldürülen ve cesedi Konya'da çıkartılan Şaban Uyar'ın yakınlarının hazır bulunduğu duruşmaya, az sayıda sanık yakınının katılması dikkat çekti.

Parmak kaldırdılar

       Mahkeme, sanıkların kimlik tespitini yapmasının ardından, sanıklara haklarındaki suçlamalarla ilgili savunmalarını sordu. Sanıkların Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz'e "Bize şu ana kadar iddianame ulaşmadı" yanıtı vermeleri üzerine, Karadeniz, "Kendisinde iddianame olanlar parmak kaldırsın" dedi. Sanıkların parmak kaldırmamaları üzerine Karadeniz, mübaşirden sanıklara iddianame dağıtmasını istedi. Bu sırada duruşmaya kısa bir ara verildi. Mahkeme kaleminden getirtilen cilt halindeki iddianameler sanıklara dağıtıldı. Haklarındaki suçlamaları sanıklar ancak burada okuyabildi.

'Terfi almazdım'

       Sanıkların haklarındaki suçlamaları okumalarının ardından ilk savunmayı, Başbakanlık memuru olan ve örgüte devlete ait bilgi sızdırdığı iddia edilen Yıldız yaptı. Yıldız polise verdiği ifadelerin işkence altında alındığını, bunları kabul etmediğini söylerken, üstünde psikolojik baskı bulunduğu sırada verdiği yedek hakimlik ve savcılık ifadelerini de kabul etmediğini belirtti. Yıldız, kendisinin Kur'an okumayı bile bilmediğini ve din dersi verdiği iddialarının doğruyu yansıtmadığını ifade etti. Örgütün ileri gelen isimlerinden Mahmut Demir ve Mustafa İpek'i de tanımadığını söyleyen Yıldız şöyle konuştu:
       "Ben, 16 yıllık devlet memuruyum. İki kez kademe terfisi aldım. Örgüt üyesi olsam, bunu alabilir miydim? Örgüte araba ve cep telefonu da sağlamadım. Basın ve polis, yargısız infaz yaptı. Ben suçsuzum."

Çelişkili ifade

       Yıldız, ifadesinde Hacettepe'de doktor olarak görev yapan ve örgüt üyesi olmakla suçlanan Abdurrahman Alpsoy'u sadece annesinin hastalığı nedeniyle tanıdığını belirtirken, ifadesinin başka bir kısmında ise Alpsoy'un babası Mehmet Emin Alpsoy'u hemşehrisi olduğu için yakından tanıdığını söyledi.
       Duruşmada, görüntü almak isteyen basın mensupları salon dışına çıkartıldı.