The Others Kürtçe müzik tartışması

Kürtçe müzik tartışması

03.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kürtçe müzik tartışması

Kürtçe müzik tartışması

       YEREL radyo ve televizyonlardan "istek üzerine yayınlanan Kürtçe müzik" başta Güneydoğu Anadolu olmak üzere yurt genelindeki sesli ve görüntülü yayın organlarında yeni bir tartışma başlattı. Kürtçe müzik yayınlayan radyoların sorumluları, vatandaşların istekleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek devlet ve RTÜK'ten anlayış beklediklerini ifade ettiler.
       Bölgesel yayın yapan radyo ve televizyon sahip ve sorumlularının görüşleri şöyle:
       * Cemil Çaktır (Mardin Cemre Radyo Müdürü): Halkın istemleri doğrultusunda Kürtçe müzik yayını yapılması konusunda kamuoyu aydınlatıldı. RTÜK'ün Diyarbakır'da kurulması bizler için olumsuz bir gelişme olacak. Daha önce gözden uzaktı, bu aşamadan sonra üzerimizde Demokles'in kılıcı gibi duracak.
       * Fevzi Şimdi (Mardin Show Radyo Sahibi): Halkın istekleri doğrultusunda yapacağımız Kürtçe yayına destek arıyoruz.
       * Mehmet Dalgıç (Diyarbakır Can Radyo ve Televizyon Yönetim Kurulu Başkanı): Kürtçe yayın yapılması için medyadan destek bekliyoruz. Bölgede halkın büyük bölümü Kürtçe konuşuyor. Türkçe bilmeyen insanlar var. Bunlara seslenmek en doğal hak olsa gerek. RTÜK yargısız infaz yapan bir cellat gibi.
       * Recep Kapucu (Erzurum Güncel FM sahibi): Kürtçe yayın yapılsın. Bunun hiçbir zararı olamaz. Uzay çağında yaşıyoruz. Yasak olsa bile isteyen bunu rahatlıkla dinleyebiliyor.
       * İrfan Alyanak (Erzurum Doğu TV sahibi): Hoşgörü ve kültürel zenginlik anlamında Kürtçe yayın yapılması faydalı olur. Bu karakterde bir toplumun varlığını kabul ediyorsak, onun konuştuğu dile de yer vermekte zarar olmadığını düşünüyorum.
       * Muhsin Dede (Van TV sahibi): Kürtçe yayın yapılsa bile kısıtlı ve propaganda amaçlı olmamalı.
       * Orhan Karataş (Van Merkür TV sahibi): Böyle bir ortamda Kürtçe yayının faydalı olacağına inanmıyorum.
       * Yavuz Görentaş (Van FM sahibi): Yorum yapmıyorum. Çünkü çok hassas bir mesele.
       * Sıddık Taştan (Ağrı O4 ART FM ve TV sahibi): Kürtçe yayın yapılsın. Bu ülke huzuru için çok faydalı olur. Fakat bu radyo için geçerli, televizyonların alt yapısı Kürtçe yayın için hazır değil.
       * Arif Alpdoğan (Ağrı Onur FM sahibi): Kürtçenin yasak olduğu dönemde bu müziğe olan ilgi serbestliğin ardından azaldı. İstek hattımıza çok az sayıda Kürtçe istek geliyor.
       * Radyo İhsan: Kürtçe yayına sıcak bakıyoruz. Ancak belirli bir kesime hitap edileceği için gereksiz görüyoruz.
       * Gaziantep GRT FM, Yağmur FM, Yaprak FM, Davet FM, Radyo Vahdet: Kürtçe yayın yapmak ne yasak, ne de serbest. Halka malolmuş popüler Kürtçe şarkılar yayınlanabilir. Ancak genelde halkta PKK yanlısı yayın yapılıyor düşüncesi oluşabileceği için yapmamaktan yanayız.
       * Mehmet Koyuncuoğlu (Kilis FM Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Parker (Lider FM Genel Yayın Yönetmeni): Kürtçe yayına karşıyız. Suriye'ye sınır bölgedeyiz. Böyle bir yayın yaptığımız da yurttaşlar da PKK yanlısı olduğumuz düşüncesi hakim olabilir.
       * Hamit Özpolat (Adıyaman Tempo FM Genel Yayın Yönetmeni): Zaman zaman halk folklorunu yansıtan Kürtçe türküler çalmaktayız. Fazla bir talep yok.
       * Muhsin Çelikten (Adıyaman ASR): Zaman zaman halka malolmuş Kürtçe türküleri de yayınlıyoruz. Serbest bırakılmasından yanayız.