The Others Lastiklere gözaltı

Lastiklere gözaltı

21.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lastiklere gözaltı

Lastiklere gözaltı


Nevruz nedeniyle alarma geçen Diyarbakır polisi, yakmak için biriktirilen otomobil ve kamyon lastiklerini topladı. Lastikler Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesine taşındı


       Diyarbakır ve Batman'da resmi izinle kutlanacak olan Nevruz için güvenlik önlemlerini arttıran polis, her iki kentte ateş yakılmaması için alarma geçti. Polis cadde ve sokaklarda yakmak için vatandaşların biriktirdiği lastikleri topladı.
       Nevruz nedeniyle Diyarbakır'da polis sıkı önlemler aldı. Nevruz'da kent merkezinde ateş yakılmaması için harekete geçen polis gün boyunca cadde ve sokaklarda devriye gezdi. Sokak aralarında yakılan Nevruz ateşleri panzerlerin yardımıyla söndürülürken, vatandaşlar tarafından Nevruz'da yakılmak için biriktirilen otomobil ve kamyon lastikleri de toplandı.
       Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı kamyonların topladığı lastikler semt karakollarının bahçesine boşaltıldı. Kent merkezinde devriye görevi yapan polis ekipleri lastik tamircilerine, gelişigüzel lastik satmamaları için uyarıda bulunurken, polisin özellikle kamyon lastiklerini toplamada zorlandığı dikkati çekti.

İzinsiz İstanbul’da 27 bin polis görevli

       Nihat Altıntaş İstanbul
       İstanbul'da bazı grupların Nevruz kutlama isteklerine izin verilmezken, kentin çeşitli bölgelerinde izinsiz kutlama yapan dokuz kişi gözaltına alındı. Nevruz kutlamaları nedeniyle İstanbul Valiliği'nde kriz masası oluşturulurken, 27 bin polisi görevlendirecek olan İstanbul emniyeti ise tüm izinleri kaldırdı.
       Kıraç Beldesi'nde önceki gece bir grubun, oto lastiği yakarak çevresinde toplanıp slogan atması üzerine olay yerine gelen jandarma, kaçmak isteyen Kemal Kaplan, Mahmut Çakan ve 16 yaşındaki M.K.'yı yakaladı. Yine aynı saatlerde Esenyurt Beldesi'nde toplanarak izinsiz gösteri yapan başka bir grup da, olay yerine ulaşan jandarma ekiplerini görünce kaçmaya başladı. Yürütülen takip sonucu, bu gruptan Yılmaz Kılıç, Özcan Yürek, Cevat Kalkan, 17 yaşındaki A.G., Kader Topçuoğlular ve Gurbet Topçuoğlular yakalandı. Her iki gruptan yakalanan dokuz kişinin sorgusuna devam ediliyor.
       İstanbul Valisi Erol Çakır başkanlığında Nevruz kutlamalarıyla ilgili toplantıda, kriz masası oluşturulması kararlaştırıldı. Toplantıyla ilgili bir açıklama yapılmazken, yetkililer Abide - i Hürriyet Meydanı'nda Nevruz'u kutlamak isteyen bazı sendikalara izin verilmediğini açıkladı.
       Nevruz kutlaması bahanesiyle hiçbir yasadışı gösteriye izin verilmemesi kararlaştırılan İstanbul'da, mevcut polis ve jandarma kuvvetlerinin yanısıra Etiler ve Florya Polis Okulu öğrencilerinden de takviye olarak yararlanılacağı bildirildi. Bir helikopterin de, İstanbul genelindeki hareketlenmeler konusunda yer ekiplerine yardımcı olacağı kaydedildi.

Sivil kutlama yasak resmi serbest

       21 - 26 Mart arasında kutlanacak "Türk Dünyası Nevruz Şöleni" kapsamında, İstanbul'da da çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.
       İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Türk Dünyası Nevruz Şöleni" için hazırlanan program, bugün İstanbul Valiliği'nde "bayram tebriği" ile başlayacak.
       Daha sonra Fırat Kültür Merkezi'nde yapılacak kutlamada, "Türk Dünyasında Nevruz" konulu sinevizyon gösterisi, Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Korosu'nun bahar şarkıları konseri ile Türk dünyası öğrencilerinin gösterileri yer alacak.
       Sultanahmet Meydanı'nda yapılacak kutlamada da, "demir dövme töreni" ile "ateşten atlama" ve "yumurta tokuşturma" yarışının yanı sıra halkoyunu gösterileri ve halk konseri gerçekleştirilecek.