The Others ‘Linç girişimi’

‘Linç girişimi’

13.09.2010 - 02:26 | Son Güncellenme:

Roni Margulies, Nabi Yağcı, Ferhat Kentel, Abdurrahman Dilipak ve Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can’ın konuşmacı olarak katıldığı anayasa değişiklik paketiyle ilgili panelde yaşananlar milliyet. com. tr.’de “ ‘Yetmez ama evetçilerden linç girişimi’ başlığı ile yayımlandı

‘Linç girişimi’

AA kaynaklı haberde şöyle deniliyordu:
“Yetmez Ama Evet Platformu’nun İzmir’deki paneli öncesi salona gelerek, panelistleri boyalı su ile ıslatan protestocu grup, panel izleyicileri tarafından linç girişimine uğradı. ...
ÖDP tişörtü giymiş grup, panelistleri, “Siz AKP yandaşısınız. Devrimcilerin adını ağzınıza alamazsınız” diyerek protesto etti. Gruptakilerden biri sahneye çıkarak elindeki pet şişede bulunan boyalı suyu panelistlerin üzerine döktü. Bunun üzerine dinleyiciler arasından bir grup protestoculara yumruklu saldırıda bulundu. Duruma müdahale eden polis, protestocuları dışarı çıkardı. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.”
Fatmagül Matur, Okur Temsilcisi’ne gönderdiği açıklamada şöyle diyor:
“‘Yetmez Ama Evet’çilerden linç girişimi” haberinin içeriği gerçekleri yansıtmamaktadır. Abdurrahman Dilipak’ın konuşmasını tamamlamasının ardından ÖDP önlüklü bir protestocu sahneye fırlayarak yeşil boyayı ve şişesini konuşmacılara fırlatmıştır. Ancak, bu kişiye gazetenizde yer aldığı gibi ne yumruk atılmıştır, ne de protestocu linç girişimine uğramıştır. Toplantıyı organize edenler sinirlenen dinleyicileri güçlükle yatıştırmışlar ve protestocu salondan uzaklaştırılmıştır. Bu protestonun ardından da panel devam etmiştir.”
Fatih Duran’ın itirazı da şöyle: “En doğal haklarını kullanarak düşüncelerini anlatan panelistlere boya atan grubun yaptığı linç girişimi değil de saldırganların doğal olarak salondan çıkartılırken arbede yaşaması linç girişimi, öyle mi?”
Emre Erdönmez adlı okurumuz da yazar Ağaoğlu’nun katıldığı başka bir paneli hatırlatarak, “Milliyet şiddeti meşru hale mi getiriyor?” diye soruyor:
“Bu durumda referandumda evet (yetmez ama evet) oyu vereceklerini açıklayan bu aydınlara karşı yapılan bu şiddeti destekleyen haberler ile ilgili bir özür yayınlamanızı bekliyoruz. Gazeteniz ‘hayır’ oyu verilmesi yönünde yayın yapabilir bunu anlıyorum ancak, bu tip kaba şiddeti olumlayan haberler yapmanızı hiçbir etik anlayış çerçevesinde kabul edilebilir bulmuyorum.”
Anıl Yılmaz’ın görüşü ise şöyle: “ ‘Yetmez Ama Evet’çilerden linç girişimi” başlığıyla verdiğiniz haberin taraflı olduğunu düşünüyorum. Özellikle başlığa taşınma şekli. ‘Olaylı yetmez ama evet paneli’ gibi daha tarafsız, daha yorumsuz bir başlık olsaydı çok daha dürüst bir ifade olmaz mıydı? Çünkü bu şekilde yayımlanan haber açıkça ‘Yetmez ama evet’çiler hakkında kötü bir izlemine sebep oluyor. Halbuki olaylar konuşmacılara yapılan saldırıyla başlamıştı. Linç girişiminin eleştirilmesi ayrı, siyasi malzeme yapılması ayrı şey çünkü. Bir gün önce de Adalet Ağaoğlu ve Osman Can’a yapılan yumurtalı saldırıyla ilgili bir habere rastlamadım gazetenizin sitesinde. Bu tarz yayınlarla tarafsızlığınıza gölge düşürdüğünüzü düşünüyorum. Milliyet gibi Türkiye’de ağırlığı olan bir gazetenin bu konularda daha hassas olmasını temenni ederim.”