The Others Linçe zırhlı koruma

Linçe zırhlı koruma

05.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Linçe zırhlı koruma

Linçe zırhlı koruma


Süleyman Özışık İstanbul


Göztepe'de 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Çarşı'ya yönelik molotofkokteylli saldırıya katıldığı iddiasıyla yakalanan ve emniyetteki sorgusunda suçunu itiraf ettiği belirtilen Metin Yamalak'a tatbikat yaptırıldı.
Mersin'de yakalandıktan sonra İstanbul'a getirilen ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alınan Metin Yamalak, saat 12.10'da sıkı güvenlik önlemleri altında şubeden çıkartıldı.
Zırhlı araçla Mavi Çarşı'ya getirilen Yamalak'ı, olay yerinde bekleyen çok sayıda vatandaş linç etmek istedi. Yamalak, emniyet yetkilileriyle birlikte mağazanın içine girerek eylemi nasıl gerçekleştirdiğini anlattı.
Yüzü kar maskesiyle gizlenen Yamalak'a vatandaşların tepki göstermesi üzerine, tatbikat beş dakikada bitirildi. Yamalak'ın götürülüşü sırasında yaklaşık 300 öfkeli vatandaş, zırhlı araca saldırmak istedi. PKK aleyhine "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı atan grup, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra polisleri alkışlayarak dağıldı.
Bazı vatandaşlar ağlarken çevre binalarda tatbikatı izleyenler balkon ve pencerelerine Türk Bayrağı'yla Atatürk resimleri astı.

Yoğun önlemler

Sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı çarşı önünde yüzlerce polis görev alırken Özel Hareket Timleri de çevredeki binaların çatısına yerleştirildi.
Polis, tatbikattan önce Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'ni, Mavi Çarşı'ya çıkan Çakıl ve Demirci Faik sokaklarını trafiğe kapadı. Basın mensupları da tatbikat sırasında oluşturulan iki yüz metrelik boş alanın dışına çıkarıldı. Emniyet yetkilileri, çok sayıda eğitilmiş köpeği de zırhlı bir araçta bekletti.