The Others Maçlarda İstiklal Marşı okunsun mu?

Maçlarda İstiklal Marşı okunsun mu?

14.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Maçlarda İstiklal Marşı okunsun mu

Maçlarda İstiklal Marşı okunsun mu?

ÇAPRAZ ATEŞ

GÜLAY FIRAT

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü’nün önceki gün "İstiklal Marşı futbol karşılaşmalarında insanların siyasi kimliklerini ortaya çıkartıyor, bağırıp çağırıyor. Marşımızı sıradanlaştıramam buna izin veremem" sözleri ‘Futbol karşılaşmaları öncesi İstiklal Marşı söylensin mi, söylenmesin mi?’ polemiğini de beraberinde getirdi. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

Özdemir Erdoğan (Sanatçı)
Gereksiz bir milliyetçilik
Fikret Ünlü’ye bütün kalbimle katılıyorum. Çünkü milli marşlar milli karşılaşma ve milli günlerden önce söylenir ve yapılır. Türkiye’de taraftarların karşılaşma öncesi marş söylemesi gereksiz bir milliyetçilik olarak geliyor bana ve hiç anlamı da yok.

Mustafa Denizli (FB Teknik Direktörü)
Okunması gereken yer ayrı
İstiklal Marşı’nın okunacağı yerler bellidir. Bunu günlük yaşamın bir parçası yapmanın bir anlamı yok. İstiklal Marşı söylenip, dinlendiği zaman büyük keyif verecek bir marştır. Stadlarda bu ortak oluşum olmuyor. Müzik önde ses arkadan geliyor. Yarısı söylüyor, bir kısmı sonradan başlıyor. Tam bir koordinasyon kurulamıyor. Duyduğumuz bildiğim İstiklal Marşı’nı duyamıyoruz. Statlarda bir koordinasyon yok. Gereksiz bir hadise, bence söylenmemeli. İstiklal Marşı’nın niçin söylendiği belli. Marşımızı günlük spor karşılaşmaları için yapmadık. Okulların açılış ve kapanışı, törenlerde, devir teslimlerde, askeri olaylarda, Meclis’in açılış ve kapanışında okunmalı."

Erman Toroğlu (E.hakem,futbol yazarı)
Lig maçlarında bence yanlış
İstiklal Marşı çok özel günlerde okunması gereken bir marş. Yalnız lig maçlarında okuması bence yanlış. Tamam milli maçlarda okunur; ama... İstiklal Marşı çok güzel bir olay ama her yerde her şey olmamalı, cılkı çıkıyor işin. Yapı kooperatifine gidiyorsunuz kura çekimi var. Atatürk için saygı duruşu var. Atatürk’ü çok severim, önderimiz, harika ama orda ne işi var? Meğerse yönetmelikte varmış."

Yekta Güngör Özden
Faydası olur zararı olmaz
İstiklal Marşı’nı bütün insanların kendi isimlerinden önce bilmesi gereken bir metin olduğunu düşünüyorum. İstiklal Marşı’nın futbol müsabakalarında bile olsa okunmaması, hem gerici hem de Kürtçü bölücüler üzerinde olumlu etki yapar. Türkiye de Almanya, Amerika, Fransa gibi dingin bir ülke olsa, bazı şeyler olağan akışında gitse, kimse bir şeye gocunmaz; ama böyle olayların diz boyu olduğu bir ülkede 'İstiklal Marşı’nı da okumayı yasaklayalım’ derseniz büsbütün kötü olur.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ