The Others Mahatir'in kızıyla ortak

Mahatir'in kızıyla ortak

04.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mahatir'in kızıyla ortak

Mahatirin kızıyla ortak






İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi mezunu olan, uluslararası bir kargo şirketinin genel müdürü. Buraya kadar herşey normal. Ama bu genel müdürü diğerlerinden ayıran bir özellik var, o da mucizevi bir büyüme yakalayan Asya kaplanlarından Malezya'nın Başbakanı Mahatir Muhammed'e danışmanlık yapması. Hatta Mahatir'in kızıyla ortak bir firma bile kurmuş.
Bahsettiğimiz kişi DHL Genel Müdürü Michel Akavi.
Üniversite'de pazar araştırması ve yönetim danışmanlığı üzerine uzmanlaşan ve daha sonra dört senelik Japonya iş deneyimi olan Akavi'nin Malezya'yla tanışması 1985'te Frank Small& Associates Genel Müdürü olmasıyla başlıyor.
İngiliz - Avustralya ortaklığın olan bu danışmanlık şirketinin aldığı ihalelerde Malezya mucizesini yaratan Mahatir Muhammed'e danışmanlık yapmış. Akavi süreci şöyle anlatıyor: "Japonya'dan Malezya'ya geçtim. Zaten Japonya'da da danışmanlık şirketindeyim. O dönemlerde Malezya bugünkü kadar gelişmemişti hâlâ tarım ülkesiydi. 1960'larda bağımsızlığına kavuşmuş genç bir ülkeydi. Mahatir uzun vadeli planlarla kalkınma projesi başlattı ve ülkeyi görmediği bir hızla geliştirdi"

Bölge lideri yaptı
Malezya'da bunları yapan Akavi, iki senedir DHL'in Türkiye ofisini de içinde bulunduğu EMEA bölgesinin en hızlı büyüyen ve kâr oranında lideri yapmış. Malezya'nın özellikle hizmet sektörüne yönlendiğini söyleyen Akavi, "Özellikle turizm, perakendecilik, taşıma ve yüksek teknoloji üretimi konusunda danışmanlık yaptım. Hergün birlikte olmasak da bazı dönemlerde gün aşırı görüştük. 10 senelik bir kalkınma planı hazırladık. 1994'e kadar orada kaldım. Daha sonra o plana bağlı kaldılar" dedi. Malezya'da bulunduğu dönemde azınlık olan Çinli'lerin milli gelirin büyük bir bölümünü aldığını söyleyen Akavi, Mahatir'in planında Çinli'leri ürkütmeden milli geliri artırmanın böylece yerel halk Malay'ların da gelir seviyesini yükseltmenin olduğunu belirtti.
Akavi Malezya'nın kalkınmasında öncelikli bir rol oynayan donanım üssünün de oluşturulmasında katkıda bulunmuş. Türkiye'nin yabancı yatırımcıyı çekmedeki gayretsizliğini ve isteksizliğini anlayamadığını söyleyen Akavi, o dönemde Mahatir'in İrlanda ile yarışıp birçok dev şirketin CEO'sunu davet ettiğini söyledi. Türkiye'nin bu süreçte çok geç kaldığını belirten Akavi, "Ben bizzat birçok iş bağlıyorum. Gönderilerimizden, kartvizitlere kadar birçok şeyi Türk firmalarına yaptırmak için lobiler yaptım" diyor.

Mahatir Muhammed'in Maria isimli kızıyla fuarcılık alanında 17 yıllık bir ortaklığı olan Akavi, hala hisselerini satmamış. Sorbonne ve Amiens Business School iş idaresi mezunu olan Akavi'nin Uzakdoğu'nun en ücra köşesindeki bir Başkan kızıyla tanışıp şirket kurmasının hikayesi nasıl olabilir?
Tabi bu hikaye de soru kadar ilginç...
Akavi o dönemde Asya için büyük bir sorun olan Aids'e karşı kurulan bir dernekte gönüllü olarak çalışmaya başlıyor. Firmasını da bu kampanyaları desteklemeye zorluyor. Bu dernekte ülkenin en büyük gazetelerinden Star gazetesinde çalışan Maria Mahatir ile tanışıp, fuarcılık firması kuruyorlar. Akavi o gün bu gündür bu orta büyüklükteki firmadaki hisselerini satmamış ve Uzakdoğu'ya gitmek için bahane olarak kullanıyor.