The Others Marina kavgası

Marina kavgası

16.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Marina kavgası

Marina kavgası


Bodrum Yalıkavak’ta yapılması öngörülen yat limanı, bölgede yaşayan fok balıklarını tehdit ettiği gerekçesiyle tesisin sahibi Cefi Kamhi ile çevrecileri karşı karşıya getirdi


       Her geçen gün korunması gereken koylarla ilgili kötü bir haber, çevrecileri hareketlendiriyor. Çeşitli çevre örgütleri, Cefi Kamhi’nin Bodrum Yalıkavak’ta yapmayı plandığı yat limanına, bölgenin, fok balıklarının yaşam alanı olması yüzünden karşı çıktı.
       Çevre Bakanlığı, söz konusu yat limanının ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu’nun değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi. Bakanlık 1996’da konuyla ilgili bölgede, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk’e bir araştırma yaptırdı. Öztürk’ün Çevre Bakanlığı’na sunduğu raporda, bölgenin Akdeniz Foku’nun dünyadaki en önemli yaşam alanlarından biri olduğu, turizm yatırımlarının ivedilikle durdurulması ve özellikle yat limanı gibi altyapı yatırımlarından kesinlikle kaçınılması gerektiği belirtildi.
       Yalıkavak Koyu’na kurulacak yat limanının; 336 deniz, 100 kara tekne kapasitesinde, kıyıdan 150 metre açıkta deniz doldurularak yapılacak olan adacık üzerinde de rekreasyonel tesisleri bulunacağı belirtildi.
       Bir balıkçı köyü olan Yalıkavak’ta yaşayanlar, “yapılmasa iyi olur" derken, Yalıkavak İnsan Doğa Çevre Derneği’nden Arif Yıldızhan, “Yapılacak marina Bodrum Yarımadası’nın en büyük kapasiteli marinası olacak ve doğal güzelliği bozacak. Marina yapılırsa, foklar gürültü ve kirlilikten yaşayamayacak. Foklar olmasa bile biz marinanın yerine karşıyız" dedi.

       Denge bozulacak
       Yalıkavak Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği’nden Şükran Usal, “Bu proje 1994’ten beri gizlice yürütülüyor. Yalıkavak körfezi dünyada korunması gereken dört koydan birisi. Çevre Bakanlığı’nın uluslararası taahhütleri var bu konuda. Denizin doldurulmasına karşıyız. Marina yapılırsa buranın sosyo - ekonomik dengesi de çok bozulacak" diye konuştu.

       ‘O bölgede fok yok’
       Yapılacak yat limanın sahibi Cefi Kamhi, çevrecilerin bu iddialarında haksız olduğunu söyledi. Kamhi, “Çevrecilerle birçok toplantıya katıldık. Söz konusu yerde fok yok. Yarımadanın arkasında bir koruma alanı var. Bu alanla bizim yat limanı yapacağımız yerin hiçbir ilgisi yok. Yapılan araştırmalarda ortaya çıktı ki, o bölgede beş fok yaşıyormuş. Bu detaylar Ege Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından söylendi. Bu bölgenin fok habitatı olmayan bir yer olduğu kabul edildi. 1994’ten beri bu projeyle uğraşıyoruz. Çevreciler, fokun nerede yaşadığını öğrensinler. Projeye birkaç ay içinde başlayacağız. Her şey yüzer olacak zaten" dedi.

       Sorumluluk bakanlıkta
       Cefi Kamhi’nin aksine Sualtı Araştırmaları Derneği - Akdeniz Foku Araştırma Grubu’dan (SADAFAG) Yalçın Savaş, “Yalıkavak - Gümüşlük arasındaki, kıyılar ve adalar ile Yassıada ve Topan adası, yörede foklar tarafından en fazla kullanılan alanlardır. Yalıkavak Marinası’nın ÇED raporlarında, marinanın yol açacağı deniz trafiğindeki artışın fok popülasyonları üzerine olası etkileri yeterince değerlendirilmemiştir. Yalıkavak marinası ile ilgili ÇED toplantılarına SADAFAG komisyon üyesi olarak katılmış ve bu konudaki görüşlerini belirtmiştir. Kararı vermek Çevre Bakanlığı sorumluluğundadır."
       Yalıkavak’ta yat limanı kurulmasına karşı çıkan Doğal Hayatı Koruma Derneği ise Bodrum Ya- rımadası’nın önemini şöyle vurguladı: “Yarımada, zengin kültürel ve doğal değerlere sahip özel bir bölgedir. Yarımadaya bu özel karakterini veren en öncelikli kıyılardan biri Yalıkavak Koyu’dur. Dünyada nesli tehlike altındaki 12 memeliden biri olan Akdeniz Foku’nun bilinen en önemli yaşam alanlarından biri olan Yalıkavak, Küdür Yarımadası’nın hâlâ yaşatmaya çabaladığı balıkçı köyü karakteristiği ile yok olmamak için direnen nadide köşelerden biridir. Kaldı ki, dalgalara hayli kapalı oluşu ile de kirliliğe karşı oldukça kırılgandır."