The Others Marmara fayı bu stresi kaldırmaz

Marmara fayı bu stresi kaldırmaz

05.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Marmara fayı bu stresi kaldırmaz

Marmara fayı bu stresi kaldırmaz


Sismik 1’de çalışan bilim adamları, Marmara fayında beklenen depremle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı: Stres müthiş arttı...


       Türkiye’ye ağır kayıplar yaşatan 17 Ağustos depreminden sonra gözler, Adalar’ın güneyinden geçen ‘Marmara fayına’ çevrildi.
       Sismik 1 gemisinin üç yıldır sürdürdüğü çalışmaları ve tarihsel istatistikleri dikkate alan uzmanlar, Adalar’ın güneyinden geçen fayda aşırı derecede stres olduğu görüşünde birleşti.
       Bu görüşteki bilim adamlarından biri de, Marmara Denizi’nin fay haritasını çıkaran İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aral Okay oldu. Prof. Okay, Marmara’da ana fay hattının yanında birkaç tane de tali fay olduğunu söyledi.
       Tuzla açıklarında başlayıp Tekirdağ’ın batısında Göziköy’e kadar 105 kilometre boyunca tek parça devam eden Marmara fayının 1763 depreminden beri kırılmadığına dikkati çeken Prof. Okay, “Bu nedenle fay üzerinde oldukça yüklü stres biriktiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

       Bir seferde kırılırsa...
       İzmit depreminde kırılan fayın yaklaşık 120 kilometre uzunlukta olduğunu da hatırlatan Prof. Okay, oluşacak depremde merkezi Marmara fayı kırılırsa, 7.3 - 7.4 büyüklüğünde bir deprem beklemek gerektiğini iddia etti.
       Marmara Araştırma Merkezi Yerbilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mustafa Aktar da, 1912 ve 17 Ağustos depremlerinin nerede bittiğinin bilinmediğini kaydetti. Bu nedenle kırılacak parçanın boyu hakkında şüpheli bir durum olduğunu söyleyen Prof. Aktar, “Marmara’da birikmiş enerji bir fayla bir seferde boşalırsa depremin boyutu da 7.6 veya 7.7 olur" diye konuştu.

       ‘Türkiye yamuluyor’
       Aktar, konuşmasını şöyle bitirdi:
       “Türkiye birçok kıtanın bir araya geldiği bir noktada bulunuyor. O yüzden çok fay var. Türkiye’de dünya üzerinde rastlanan yanal atılımlı, normal ve ters gibi bütün fay türlerine rastlamak mümkün. Türkiye’nin kabuğu, çok hızlı yamuluyor."
       Prof. Aktar’ın İstanbulluların yüreğine su serpen son cümlesi ise şöyleydi:
       “Binlerce, yüzbinlerce küçük deprem, hatta depremsiz ‘sünek yamulmalar’, az bir olasılıkla da olsa enerjiyi boşaltabilir..."

       İşte Marmara’da son fay durumu
       Prof. Dr. Aral Okay, son durumu şöyle anlattı: “Marmara Denizi’nde ana fay İzmit Körfezi boyunca doğu - batı doğrultusunda. Bu fay 17 Ağustos’ta kırıldı. Körfez çıkışında, Tuzla’nın güneyinde büklüm yapıp ikinci bir segment (parça) oluşturdu. Adalar’ın güneyinden giden bu parçaya kuzey sınır fayı dedik. Bu fay Silivri’nin güneyinde tekrar büklüm yapıyor ve üçüncü bir parça oluşturuyor. Bu en uzun parça, merkezi Marmara fayı. Yaklaşık 105 kilometre. Daha batıda Ganos fayı dediğimiz dördüncü bir parça var."