The Others MASÖZ TEPKİSİ

MASÖZ TEPKİSİ

02.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıklarken, İzmir’e özel bir önem verdiklerini belirterek, “İzmir’i Avrupa’nın sağlık merkezi yapacağız. Tıpkı Tayland gibi” dedi

MASÖZ TEPKİSİ

Ancak, Kılıçdaroğlu’nun Tayland örneği “seks turizmi” spekülasyonlarına yol açtı. Oysa, Tayland her yıl dünyanın dört bir yanından 500 bin hastanın gittiği ve sadece geçen yıl bu alanda 12 milyar dolar gelir sağlayan bir ülke.
Milliyet Ege Eki’nde yer alan bir eleştiri yazısında, “Şayet, bu İzmir-Tayland örtüşmesini, Allah göstermesin AK Parti ya da Başbakan Erdoğan yapsaydı ne olurdu? Bütün İzmir ayaklanırdı... ‘Ey Erdoğan, bize ne demek istedin?’ diye sokaklara dökülür, kadınlarımız, ellerinde pankartlarla ‘Biz masöz değil, namuslu kadınız (!)’ diye meydanlara çıkar, Ankara’ya yürüyüşe geçerlerdi” deniyordu.
İzmirli okurumuz A.İ, büyük bir otelde ‘masöz’ olarak çalıştığını belirterek şikayetlerini iletmiş:
“37 yaşında bir İzmir kadınıyım, burada doğdum, burada büyüdüm. Masözüm ve en az diğer İzmir kadınları kadar namusluyum. Büyük bir Otel’de masöz olarak çalışıyorum ve çok şükür ki hiçbir zaman namussuzluk yapmadım. Yazarınızın masöz algısını üzüntüyle karşılıyorum. Bu inanılmaz bir ayrımcılık ve çağdışı bir zihniyettir. Bu algılama büyük bir hakarettir.”

Ombudsman’ın Görüşü:
Okurumuz şikayetinde haklı. Kendisinden ve meslektaşlarından özür dileriz. Dünyada sağlık turizmi diye bir sektör var. Tayland dünyada medikal turizmin lider ülkesi konumunda. Tayland adı kimilerinde ‘seks turizmi’ni çağrıştırıyor olsa bile pek çok ülke için bu nitelemeyi yapmak mümkündür. Masöz ya da masörlük ise bu nitelemeden bağımsız özgün bir meslektir. 3308 sayılı Kanunun 16’ncı maddesine göre alınmış kalfalık belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Kurslar Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili mevzuatına göre açılmaktadır. Okullar, kurumlar ve ya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma veya kurs bitirme belgesine ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olmaları halinde çalışabilmektedirler.