The Others Matador'da 6 polis

Matador'da 6 polis

17.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Matador'da 6 polis

Matadorda 6 polis


TOLGA ŞARDAN, GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara - NİHAT ALTINTAŞ İstanbul


       Susurluk sanığı İbrahim Şahin'in "kullanıyoruz" diyerek gözaltından aldırıp, sınırdışı işlemi yaptırarak Türkiye'de tuttuğu İranlı, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya'nın kuryesi çıktı. İstanbul Emniyeti'nden altı polisin de "cep harçlığı" karşılığında Çetinkaya'nın gizlenmesine yardımcı olduğu bildirilirken, kaçakçının evinde çok sayıda yargıç ve savcıyı misafir ettiği belirtildi.
       "Matador" operasyonuyla yakalanan Çetinkaya ile aralarında sağ kolu Cemal Nayır'ın da bulunduğu gözaltındaki 15 zanlının sorgulamasına dün başlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Narkotik Şube uzmanları, DGM Savcısı Talat Şalk'ın gözetiminde sürdürülen sorgulamalarda ilk edinilen bilgilere göre İstanbul Emniyeti'ndeki alt rütbeli altı polisin, uyuşturucu kaçakçısına yardımcı olduklarını belirledi. Çetinkaya'nın "arama" kayıtlarını takip eden polislerin uyarısıyla, hakkında "arama yapıldığı" dönemlerde gizlendiği kaydedildi.

       Fihristtekiler yandı
       Çetinkaya'nın, İstanbul'daki yazlığında ise çok sayıda hakim ve savcıyı misafir ettiği saptanırken, zanlıların telefon defterlerindeki isimler araştırılmaya başlandı. İstanbul Esenyurt'taki Jandarma Karakolu'nun tamiratı için gerekli parayı da Çetinkaya'nın karşıladığı ortaya çıktı.
       Bu arada son 1.5 yıllık takipten kaçırılan Çetinkaya'ya ait 750 kilogramlık bir eroin partisi bulunduğu, Hollanda'ya giden bu partinin, nerelere dağıtıldığının araştırıldığı bildirildi.
       Şalk, dün Çetinkaya ile "en az onun kadar zenginler" diye nitelendirdiği adamları için ihtiyati tedbir kararı konulmasını istedi.

       Yine Susurluk çıktı
       Çetinkaya'nın kuryesi İranlı Lokman Godsi Alam'ın yakalanması, gözleri yeniden Susurluk çetesine çevirdi. Adı, Hurşit Han ve kurye kız Dilek Örnek operasyonlarında da gündeme gelen Alam, Susurluk sanıklarıyla olan ilişkileriyle tanınıyor. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun raporunda Alam ile ilgili şunlar belirtildi:
       "Sınırdışı edilmek üzere hakkında işlem yapılan Alam, Ankara'ya götürüldü. Burada dönemin Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin devreye girdi. Verdiği talimatla özel timci Ayhan Çarkın, Alam'ı alarak Şahin'in makamına götürdü. Alam, görüşmeden sonra serbest bırakıldı. Bundan üç ay sonra Yabancılar Şubesi'ni arayan Şahin, Güneydoğu'daki operasyonlarda yararlandıklarını belirttiği Alam'ın sınırdışı edilmiş gibi gösterilmesi için işlemlerin yapılmasını istedi. Bu isteğinin kabul edilmemesi üzerine dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar'ı devreye sokarak sınırdışı yazısını çıkarttı. Alam, Gürbulak'tan Madrid'e gönderilmiş gibi gösterildi."
       Kurye kız Dilek Örnek'in ilk ifadesinde eroin parasını aklamak üzere Alam'ın Kapalıçarşı'daki Azer Döviz bürosuna getirdiğini söylemesi üzerine başlatılan soruşturmad da Alam'ın otomobilini Şahin'in koruması Özel Timci Ayhan Akça'nın kullandığı ortaya çıkarıldı.