The Others Merve'ye, 'Bir süre kaybol' talimatı

Merve'ye, 'Bir süre kaybol' talimatı

10.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merve'ye, 'Bir süre kaybol' talimatı

Merveye, Bir süre kaybol talimatı


TBMM Genel Kurul salonuna türbanıyla giren FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı krizi tam bir bilmeceye dönüştü. ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkan Kavakçı'nın yemin etmek için henüz Meclis Başkanlık Divanı'na başvurmadığı, ancak "yemin ısrarını" sürdürdüğü bildirildi.
FP yönetimi, Kavakçı krizinin aşılması konusunda istifaya kadar varan çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Kamuoyunun tepkisinin önlenmesi için Kavakçı'nın milletvekilliğinden istifasının tartışıldığı öğrenildi.
FP yönetiminde ağırlıklı eğilimin, TBMM Başkanlık Divanı'nı oluşumuna kadar beklenilmesi yönünde olduğu belirtilirken, yönetimden bir süre "ortada görünmemesi" talimatı aldığı söylenen Kavakçı, çocuklarıyla birlikte ortadan kayboldu.
TBMM Başkanlığı seçimi için 12 Mayıs'ta yapılacak oturumun türban konusunda yeni bir krizine yol açıp açmayacağı merakla beklenirken, FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın, "Meclis Başkanı'nın hukuk ölçülerinde alacağı tavıra bağlı" açıklaması da gözleri Meclis Geçici Başkanı Ali Rıza Septioğlu'na çevirdi.
Kavakçı'nın Alman Der Spiegel Dergisi'ne verdiği demeçte, parlamentoda başörtüsünü yasaklayan bir yasa olmadığı ve yemin etmeyi istediği yolundaki sözleri yeni bir krizin işaretlerini verdi. Kavakçı'nın Meclis Başkanlık Divanı'na henüz bir başvuruda bulunmadığı öğrenildi.

Vatandaşlık karmaşası

ABD vatandaşı olduğu ortaya Kavakçı'nın milletvekilliği mazbatasının iptal edilebileceği de kaydedildi. Kavakçı hakkında resmi makamlar nezdinde kimlik bilgilerini saklamaktan soruşturma açılabileceği belirtilirken, TBMM'de Türkiye yasalarına göre yemin etmesi olasılığında bu yeminin geçerli sayılıp sayılmayacığı konusu hukukçuları ikiye böldü.

YSK: "Her zaman incelenir"

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Kavakçı'ya ilişkin bilgiler istediği ve bu çerçevede bir inceleme başlatacağı bildirildi. YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, ABD vatandaşı olup olmadığı tartışılan Kavakçı'nın durumuyla ilgili olarak, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın milletvekili seçilmek için yeterli olacağını" söyledi. Coşkun, Kavakçı'ya ilişkin tartışmalar için "Vatandaşlık konusu her zaman incelenir" demekle yetindi.