The Others Meslek liselilere geçit yok

Meslek liselilere geçit yok

10.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meslek liselilere geçit yok

Meslek liselilere geçit yok

       ÜNİVERSİTEYE girişte uygulanacak yeni sınav sisteminin eğitim dünyamızdaki yankıları sürüyor. Yeni sistemin getirdiği en büyük yeniliklerden biri de alan seçimi uygulaması. Öğrenciler, seçtikleri alandan tercih yaparlarsa, ek puandan yararlanabilecek. Aksi durumda ise, dezavantajlı duruma düşecek.
       Bu duruma en çok itiraz eden kesim meslek lisesi öğrencileri. Kendilerinin belirli mesleklere yönlendirildiğini ve zorlama ile karşı karşıya bırakıldığını dile getiren öğrenciler, yeni arayış içine girdi. Çoğu öğrenci,
       genel lise statüsündeki örgün eğitim kurumlarına geçerek, ek puan avantajından yararlanmayı düşündü. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı talep yoğunluğu nedeniyle buna izin vermedi. Öğrenciler bu kez Açık Lise'nin meslek lisesi statüsündeki bölümüne geçiş yapma yolunu denedi. MEB, ortaöğretim geçiş yönergesiyle bu yöntemle sınav sisteminin getireceği olumsuzluğu aşmak isteyenlerin de önünü tıkadı.
       Meslek lisesi öğrencileri, kendilerine haksızlık yapıldığını belirtiyor ve bakanlık tarafından açıkça engellendiklerini savunuyor. MEB yetkilileri ise, yeni sınav sistemini çok radikal bir karar olarak değerlendirirken, meslek lisesi öğrencilerinin genel lise statüsündeki okullara geçmek istediğini, bunun da kendilerini zor durumda bıraktığını vurguladı.
       Acil sınıf öğretmenine ihtiyacı olduğunu sıklıkla dile getiren MEB, alımlarda ilginç şartlar getiriyor. Bu yıl, sınıf öğretmenliğine başvurmak isteyenlerden pedagojik formasyonun yanında öğretmenlik sertifikası da isteniyor. Üniversitelerin eğtim fakülteleri, özellikle kendi mezunlarına açtıkları programlarla sertifika veriyor. Ancak, bazı başvurular 1996 Tebliğler Dergisi öne sürülerek geri çevrildi. Ayrıca MEB, birbirine çok yakın bölümler arasında ayrım yapıyor. Öğretmenlik için belirli branşlar safdışı bırakılıyor. Tebliğler Dergisi'ne göre; ilahiyat, seramik, muhasebe, ev idaresi, büro yönetimi, seyahat işletmeleri ve diş protez gibi bölümler ilköğretim öğretmenliği için başvuru yapabilirken; işletme, iktisat, eczacılık gibi bölümler bu haktan mahrum kalıyor. Öğrenciler; YÖK'ün 97.42.3081 nolu Yürütme Kurulu kararını dayanak göstererek, haklarını arayacaklarını vurguluyor.