The Others Mezuniyete ÖSS çelmesi

Mezuniyete ÖSS çelmesi

21.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mezuniyete ÖSS çelmesi

Mezuniyete ÖSS çelmesi


ÖSS’nin haziran ayına ertelenmesi, okulların mezuniyet gecesi programını değiştirdi


Yaza girilirken pek çok okulda mezuniyet heyecanı yaşanıyor. Öğrencilerin okulu bitirme telaşına bir de mezuniyet balosu eklendi. Genelde oteller ve eğlence merkezlerinin mekan olarak kullanıldığı balolarda, birlikte geçirilen yılların acı tatlı anılarını hatırlayan, geleceğe yönelik planlarından bahseden öğrenciler, bu tür törenlerin kendileri için önemli olduğunu, okul sonrası arkadaşlarını bir daha görme imkanlarının bile olamayabileceğini söylüyor.
Büyük otellerde balo yapan okulların başında kolejler ve üniversiteler geliyor. Devlet okulları bütçelerinin yetersiz olmasından dolayı , okul salonlarında ya da düşük ücretli mekanlarda tören yapmayı tercih ediyorlar.

Salon kirası alınmıyor

Özel okullar ve üniversiteler, mezuniyet için tanınmış otelleri tercih ederlerken; grup indiriminden de yararlanıyorlar. Oteller genelde, salon kirası almıyor, ancak bir otel yöneticisinin dediği gibi, "300 kişilik salona 100 kişi getirirlerse" ücret alınıyor.
Yiyecek, içecek ve müzik ücreti de balonun yapıldığı yere göre fark ediyor; kişi başına en düşük 15 milyondan başlayıp 30 milyona kadar çıkıyor.
ÖSS’nin ertelenmesi de, bu seneki rezervasyonlarda değişiklik yapılmasına sebep oldu. 2 Mayıs’taki ÖSS’yi atlattıktan sonra kendi programlarına devam etmeyi düşünen öğrenci ve okul yetkilileri, sınavın 6 Haziran’a ertelenmesiyle rezervasyonlarını iptal ettirip, haziran - temmuz aylarına aldırdılar. Boş gün ve salon bulamayan okullar ise, mecburen, Mayıs ayında mezuniyetlerini kutlamak ve ardından da ÖSS’ye girmek zorunda kalacak.
Ortalama fiyatlar
Çırağan: Salon kirasından ücret alınmıyor, yiyecek ve içecek ücreti yaklaşık 70 dolar. İstek Vakfı Okulları, Robert Kolej, Saint Joseph gibi okullar Çırağan’da balo yapacak.
İstanbul Princess: Limitsiz yerli içki, yiyecek ve müzik 15 milyon lira. Salon ücreti alınmıyor. İstanbul, Marmara, İTÜ gibi üniversitelerin çeşitli fakülteleri Princess’ta olacak.
The Marmara Oteli: Otelin yanı sıra Esma Sultan Yalısı’nda da mezuniyet programı düzenlenebiliyor. Yiyecek - içecek fiyatı 35 dolar.
Ayrıca bu fiyata dahil olarak, öğrencilere girişte bir kokteyl veriliyor ve mezuniyet pastası ikram ediliyor. Lise öğrencilerine yalnızca şarap ve bira veriliyor. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, İtalyan Lisesi ile İstanbul’daki Rum liseleri The Marmara’yı seçen okullar arasında bulunuyor.
Divan Otel: Yiyecek ve içecek fiyatları 45 dolardan başlıyor. Salon kirası alınmıyor. Şu ana kadar rezervasyon yaptıran kurumlar arasında Marmara Üniversitesi var.
Topkapı Eresin Oteli: Yiyecek ve içecek için öğrenci başına 28 dolar alınıyor. Otel, salon ücreti almıyor.
Hilton Oteli: Mezuniyet balosu için şu ana kadar yaklaşık 15 okul rezervasyon yaptırmış. Okullar, genelde haziran ayını tercih etmiş durumda. Yemek ve limitsiz yerli içkiden oluşan mönünün fiyatı 50-52 dolar.
Holiday Crown Plaza: Okulların mayıs ve haziran aylarını tercih ettiği Holiday Crown Plaza’ya bir ay içinde ortalama 6-7 başvuru oluyor. Limitsiz yerli içkinin de dahil olduğu mönünün fiyatı 40 dolar. Geceye katılan kişi sayısı çoksa, salon kirası alınmıyor.