The Others MGK yine ödün vermedi

MGK yine ödün vermedi

27.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

MGK yine ödün vermedi

MGK yine ödün vermedi

MESUT Yılmaz başkanlığındaki 55. hükümetin katıldığı ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapıldı. Askerlerin, sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasına yeni öğretim yılında geçilmesini istemesi, hükümet üyelerince de olumlu karşılandı. Kamuoyunu günlerce meşgul eden "köstebek skandalı" da kurulda ele alındı.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlık ettiği toplantıya Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Bayar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman, MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Onur Öymen ve diğer MGK üyeleri katıldı.
Emniyet Genel Müdürü olarak son kez MGK'ya katılan Kemal Çelik ve Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Metin Gürdere de toplantıya girdi.

28 Şubat'taki MGK toplantısında alınan kararlar toplantının ana gündem maddesini oluşturdu. MGK Genel Sekreteri Kılıç, kurula 28 Şubat kararların uygulama biçimiyle ilgili bir rapor sundu. İstifa eden Refahyol hükümetinin, kararların uygulanmasını sürekli savsakladığı ve hiçbir somut adım atmadığı vurgulanan raporda, Refahyol'un "kararların asker dayatması" olduğu yönünde propaganda yaptığı kaydedildi.
28 Şubat kararlarının ana eksenini oluşturan sekiz yıllık kesintisiz eğitim de kapsamlı şekilde ele alındı. Hükümet yetkilileri, sekiz yıllık kesintisiz eğitim yasa tasarısıyla ilgili bilgi verdi. MGK'nın asker kanadının sekiz yıllık kesintisiz eğitime önümüzdeki öğretim yılında geçilmesi gerektiğini belirterek, bu konudaki gerekli altyapının eylüle kadar tamamlanması gerektiğini kaydettikleri öğrenildi. Askerlerin, irticai faaliyetlere karşı alınan "yaptırım" uyarılı kararlardan kesinlikle ödün verilemeyeceğini vurguladığı ifade edildi.

Deniz Kuvvetleri'nden bilgi sızdırılmasıyla ortaya çıkan ve kamuoyunda günlerce tartışılan "köstebek skandalı" da MGK gündemine geldi. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan ile Emniyet Genel Müdürü Kemal Çelik'in ifadelerinin alınması ve Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat Dairesi eski Başkanvekili Bülent Orakoğlu'nun tutuklanmasının da değerlendirildiği toplantıda, ülke içindeki istihbarat birimlerinin sorumluluk alanlarının belirlenmesi ve bu örgütlerin birbirlerinin çalışma alanına müdahale etmemesi konusunda görüş birliğine varıldı.
"Köstebek" tartışması sırasında Oramiral Erkaya'nın DYP Lideri Tansu Çiller ve İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'in konuyla ilgili yönlerinin kamuoyunda tartışmaya açılması gerektiğini ima ettiği öne sürüldü.
Toplantıda Çiller hakkındaki "CIA ajanlığı" iddiasıyla bu konuda yapılan adli girişimler de ele alındı.

Toplantıda, 1 - 4 Ağustos tarihlerinde toplanacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sonrasında oluşacak emir komuta zinciri değişikliğinden doğabilecek herhangi bir boşluğun olmaması için gereken tedbirlerin alındığı, ordunun yeni emir komuta zincirinin de eski komuta zincirinin doğrultusunda yoluna kararlılıkla devam edeceği mesajı verildi.
Toplantıda irticaya destek veren vakıflar konusu da görüşüldü. MGK Genel Sekreteri, vakıflar konusunda hazırlanan bir raporu kurula sundu. Gürdere ile Orgeneral Kılıç, irticaya destek veren vakıflarla ilgili denetim mekanizmaları konusunda kurula bilgi verdi.
Toplantının iç tehdit değerlendirmesinde Kuzey Irak'ta düzenlenen sınır ötesi operasyon, terör sorunu ve geçici köy korucularının durumu ele alındı. Bu bölümde istihbarat birimlerinin hazırladığı raporlar doğrultusunda Türkiye'deki irticai tehdit konusu da değerlendirildi. İç güvenlik değerlendirmesi bölümünde yaz aylarında yoğunlaşan orman yangınlarındaki sabotaj kuşkusu da ele alındı.
Ecevit ile Cem de KKTC'nin Türkiye'ye kısmi entegrasyonuyla ilgili bilgi verdi. Cem; Türkiye, AB ve Gümrük Birliği konusunda MGK'ya bilgi sundu.
Toplantıda, bu ay içinde İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılan NATO zirvesi sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan "saldırmazlık" anlaşması da ele alınarak, Yunanistan'a karşı izlenecek yeni politikanın detayları üzerinde duruldu.