The Others Milli görüş tehdit ediyor

Milli görüş tehdit ediyor

21.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milli görüş tehdit ediyor

Milli görüş tehdit ediyor

Alman istihbaratı, İslam toplumu Milli Görüş'ü(İTMG), PKK ve Dev Sol'la aynı listeye aldı

ALMANYA'nın iç istihbarat örgütü BVA (Bundes Verfassungschutz Amt) tarafından her yıl "Alman kamu düzenini tehdit etme potansiyeli bulunan örgütler" listesine konulan İslam Toplumu Milli Görüş'ün (İTMG) Dortmund'daki toplantısının İstanbul, Konya ve Ankara merkezli dört holdingin mali katkılarıyla gerçekleştirildiği belirlendi. Bu arada, söz konusu toplantıya hükümetten bakanların katılmasının Almanya tarafından rahatsızlıkla karşılandığı bildirildi.
İTMG Barış ve Kültür Şenliği adını taşıyan toplantıyı finanse eden şirketler arasında, İstanbul merkezli "Büyük Anadolu Holding," Konya merkezli "Sayha Holding" ve "İttifak Holding"le Ankara merkezli "Silm Yatırım Holding"in bulunduğu öğrenildi. İttifak Holding'le Silm Holding'in Almanya'da da şubelerinin olduğu belirtildi.
Yakup Yönten'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Büyük Anadolu Holding'in sağlık, tekstil ve kağıt sektörlerinde, Mehmet Emin Aksay'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Silm Holding'in inşaat ve turizm sektörlerinde, Seyit Mehmet Buğa'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İttifak Holding'in un, makine, inşaat, yem sanayi ve et tesisleri, Mehmet Erol Doğru'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sayha Holding'in ise inşaat, petrol sanayi, çivi - tel üretimi, makine hidrolik, mermer ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösterdiği belirtildi.
Hem Bonn Büyükelçiliği'nin hem de Alman hükümetinin, RP'li Devlet Bakanı Ahmet Cemil Tunç, Kültür Bakanı İsmail Kahraman, İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in toplantıya kmatılmasından rahatsızlık duyduğu ifade edildi.
RP'nin muhalefetteyken bu tür toplantılara katılmasını normal karşılayan yetkililer, Alman istihbaratının yıllık raporlarında, kamu düzenini bozma potansiyeli bulunduğu için İTMG'yi PKK ve Dev - Sol'la aynı listeye aldığını hatırlatarak, RP'li bakanların sadece partilerini değil Türkiye'yi de temsil ettiklerini belirtti. BVA'nın toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgileri İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na ilettiği kaydedildi.

Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan İTMG üyelerinin özellikle şeçim öncesi dönemlerde, RP'li il, ilçe ve belediye başkanlıklarına milyonlarca mark bağış yaptıkları sık sık gündeme geldi. İTMG sadece mali açıdan değil siyasi açıdan da RP'yle iç içe bir örgüt. İTMG eski Genel Başkanı Osman Yumakoğulları şu anda RP İstanbul Milletvekili. İTMG eski üyesi Şevki Yılmaz ise RP Rize Milletvekili. İTMG'nin bugünkü Genel Başkanı Ali Yüksel RP Antalya Milletvekili adayıydı. İTMG Genel Sekreteri Mehmet Sabri Erbakan, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yeğeni.
Alman yetkililerine göre 26 bin 500, örgüt yetkililerine göre ise 115 bin kadar üyesi olan İTMG'nin, Türkiye'deki İslamcı akımlara destek vermenin yanı sıra, Cezayir'deki şeriatçı FİS örgütüyle ortak miting düzenlediği, Almanya'ya kaçan FİS üyelerine barınma imkanı sağladığı öne sürülüyor. Türkiye'de şeriat devleti kurmak istediğini açıklayan ve kamuoyunda "Kara Ses" olarak tanınan Cemalettin Kaplan da eski İTMG üyesiydi.
İTMG'nin Kuran kursları, din dersleri, kurban kesimi, hac - umre seyahatleri, fitre ve zekat, İslami konferans, İslami kitap fuarı, Bosna - Hersek, Çeçenistan, Doğu Türkistan ve İran'daki depremzedeler için para toplamak gibi birçok etkinliği bulunuyor.
Kadın ve gençlik kolları da kuran örgüt, son yıllarda genç üyelere ağırlık veriyor. İTMG verilerine göre örgütün 30 bin 501 genç üyesi var. Bunlardan 2 bin 500 kadarının üniversiteli olduğu belirtiliyor. İTMG'nin 1995 - 1997 arasında yaklaşık 2 milyon 500 bin mark fitre ve zekat topladığı, 30 bin kurban kestirdiği, yedi bin kişiyi de hacca gönderdiği bildiriliyor.