The Others Milli Takım seçmeleri

Milli Takım seçmeleri

01.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milli Takım seçmeleri

Milli Takım seçmeleri
1 Kasım 1998
Hazırlayan: Nafiz ZORLU - Toros YÜKSEL

Haziran ayında Malta'da yapılacak Avrupa Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecek açık milli takım seçmeleri 16 - 24 ocak tarihlerinde Mersin'de, bayan milli takım seçmeleri de şubat ayında Ankara'da yapılacak. Katılmak isteyen takımların en geç 22 kasıma kadar federasyon sekreterliğine başvurmaları gerekmektedir. İstanbul Dörtlü Takımlar elemeleri açık takımlarda 16 kasımda, bayanlarda ise Anadolu yakasında 18 ve Avrupa yakasında da 19 kasımda başlayacak. Takımların başvuru formlarını kulüplerden temin edip, en geç 9 kasıma kadar tekrar kulüplere ulaştırmaları gerekiyor.

Problem 110
Trabzon, Düzköy'den okurumuz Bahattin Gülenç'in gönderdiği bu elle, koz atağına, 6 Pik yapabilmek için gerekli dağılımı ve doğru oyunu bulabilecek misiniz diye sormuştuk.
Kontratı gerçekleştirebilmek için gerekli dağılımı ve oyunu bulan çok sayıda doğru cevap aldık. Ama okurlarımızın da belirttiği gibi, bu kadar kolay bir eli yazmazdık. Bakın Keşan'da askerliğini yapan Ercan Aydın neler yazmış: "Sorduğunuz sorular çok basit. Biraz kaliteyi artırın. Kozlar bitirilir, trefler çekilir, karo ve kördeki alıcılar çekilir ve karo veya körden biriyle elden çıkılır. Hangisi mi? Yazı tura atarız..."
Aslında cevap çok doğru ama bizi devamlı takip eden okurlarımız bilir ki cevabı iki satır olan bir problem sormayız. Kırmızı renkler D - B'da beşer beşer paylaşılmışsa, yazı tura atmaya dahi gerek yoktur.
Bahattin Gülenç bizim bu eli soruş şeklimize biraz kızmış. "D - B ellerini vermezseniz, çok basit bir şekilde yapılabilir," diyor. Bakınız, bu kontratı aşağıdaki dağılımla, nasıl yaptığını nasıl anlatıyor: Yedili koz atağına yerden dokuzluyu oynadım. Doğu bir kör defos etti, elden Vale ile aldım. Bir an düşündükten sonra çok uzak bir ihtimal gibi görünen bir şansım vardı. Batının üç kozunun yanında, en az yedili trefl olmalıydı. Önce treflerin batıda yedili veya daha fazla olmadığını test etmek için iki tur trefl çektim. Doğu ikinci trefle Onlu verince, inşallah daha trefl kalmamıştır dedim. Bu varsayıma göre, batıda üç kart kırmızı renk vardı. Üçü de aynı renk ise oyunun çıkarı yine yoktu. Ama iki kör, bir karo veya bir kör, iki karo ise planım tamamdı. Ancak hangi rengin ikili, hangi rengin tek olduğunu nasıl bulacaktım? Şöyle düşünerek, körün tek olması gerekir dedim: doğuda onbir kırmızı kart var, ilk pike kör attığına göre, kör daha uzundur. Evet, karar verdim. Eldeki İkili, yerdeki Üçlü kozu harcamadan, bir koz daha çektim. Bir tur kör ve iki tur karo çektim. İkinci karoya batı uyunca, bu iş tamam dedim. Son altı kart kalmıştı ve doğuda artık trefl kalmamışsa, batının elinde beş trefl ve bir koz olacaktı. Şimdi elden İkili, yerden de Üçlü koz oynayarak eli batıya verdim. Batının başka rengi kalmadığından, geldiği trefle yerden kör atıp elden büyük kozla çaktım. Bu sırada eller şöyle kalmıştı: Kozla yere geçip son kozu çektiğimde, doğu skuiz olmuştu. Kırmızıların hangisini atarsa atsın, başka eli yoktu.

Dam kimde?
1 NT açtınız. Ortağınız 3 NT2'ye yükseltti ve batı İkili karo atak etti. Treflden beş löve yapabilirseniz, kontratınız garantide ama ya trefl 3 - 0 dağılmışsa?
Sorumuz şu: Trefler 3 - 0 dağıldıysa, Dam trefl kimdedir? Cevabı haftaya...
Devamı haftaya - Problem 111

"Sayenizde pazar günümüz güzel geçiyor," diye yazmış bir okurumuz. Sizler sayesinde bu köşe hayatını sürdürüyor. Bir başkası "Niçin her gün briç köşesi hazırlamıyorsunuz?" diye sormuş. Bu isteklerinizi Milliyet gazetesi yönetimine iletmelisiniz. Bizim elimizden bir şey gelmez. Ama herkesin ortak dileği, daha zorlu problemler.
Buyrun... Dokuzlu pik atağına, her defansa karşı 6 NT yapmak için nasıl oynamanız gerekiyor?

e- mail: toros@sim.net.tr