The Others Millietçi 'örgütün' solcu eylemcisi

Millietçi 'örgütün' solcu eylemcisi

26.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Millietçi 'örgütün' solcu eylemcisi

Millietçi örgütün solcu eylemcisi


Türk milliyetçisi Kayra - Kağan 'örgütünün' Varan otobüsünü soyan eylemcisi Evren Alkan sol görüşlü çıktı. Alkan ve Akçam'ın ailelerine göre oğulları, diğer soyguncu Çengel'in kurbanı


       Varan otobüsünü soyan ve "Kayra Kağan" adlı 'tuhaf' bir örgüte üye oldukları öne sürülen 3 gencin aileleri büyük üzüntü ve şaşkınlık yaşıyor.
       Soygunculardan Evren Alkan'ın babası Ali Alkan ve Orhan Gencay Akçam'ın annesi Akkız Akçam, "Çocuklarımız örgüt üyesi değildi, arkadaş kurbanı oldu" diyerek diğer soyguncu sanıklardan Şükrü Çetin Çengel'i suçladı.
       Önce Ali Alkan'ın kapısını çaldık. İlk başta tepki gösterdi. Üzgündü, gece boyu uyumamıştı ama sonunda çözüldü. Şeker fabrikasında işçi olarak çalışan Artvinli Ali Alkan, ısrarla 'oğlunun paraya ihtiyacı olmadığını' söyledi ve şunları anlattı:
       "Yemedim yedirdim, giymedim giydirdim. 'Baba param bitti' derdi, anında yatırırdım. Kolasını, çerezini alırdım, okusun diye. Ama taş çatlasa bir saat otururdu. Arkadaşlarına çok bağlıydı. Ona 'Oğlum fazla dışarıda dolaşma' derdim. Aramız bozuktu. Kahve alışkanlığı vardı. Başımıza böyle bir iş geleceğini bilmezdim. Kitap okuma alışkanlığı sıfır. Ders çalışmaz, gazete okumaz."

Baba milliyetçi ama...

       Alkan, oğlunun milliyekçi olduğu söylenen "Kayra Kağan" örgütünü kurduğu iddialarına ise, "Ben de milliyetçiyim, ama çocuk sol eğilimliydi. Dini itikatı yoktu. Türkeş'e Bahçeli'ye kızardı" diye yanıt verdi.
       Alkan, oğlunun yolcuları domuzbağı şeklinde bağlamasını anımsattığımızda da, "Değil domuz bağı, kurbanın ayağını bile bağlayamaz o" diye konuştu. Oğlunu son olarak tatbikata götürülürken minibüsün içinde gördüğünü de söyleyen baba Alkan, "Cezası umurumda değil; onurumuzu rencide etti. Evlatlığa kabul etmezdim ama yine de can. Sabaha kadar uyuyamadım" diyerek son sözünü söyledi.

Anne Akçam: Kayra Kağan mı?

       Alkan ailesinin yan apartmanında oturan diğer sanık Orhan Gencay Akçam'ın annesi Akkız Akçam (45) da, oğlunun nerede olduğunu bilmemekten yakındı.
       Anne Akçam, "Geldiler, polis kimliklerini gösterdiler. 'Aslanım koçum haydi' diye sırtını sıvazlayarak oğlumu götürdüler" diye konuştu. Orhan Akçam'ın herhangi bir partiye üye olmadığını söyleyen anne Akçam şunları söyledi:
       "Ne Evren'in ne benim oğlanın sicili yoktur, karakol kapısı görmemiştir. Çok sessiz, efendi bir çocuktu. Geceden beri ağlıyorum, arkadaş kurbanı oldu. Örgüt adını da televizyondan duyduk. Şoke olduk. Kimseyi incitmezdi. Çaycılık yapıyordu. Bayram öncesi ayrıldı. Bunların başı var her halde. Hiç kitap okumazdı. Bilardoya giderdi. Okusa liseyi bitirirdi. Lise sondan terk."

'Karakolda bizi kutladılar'

       Varan otobüsünü kaçırarak yolcuları soyan Evren Alkan, Şükrü Çetin Çengel ve Orhan Gencay Akçam'a dün olay yerinde tatbikat yaptırıldı. Çengel, soygundan sonra sabaha kadar arabada beklediklerini söyledi. Kitabı otobüste unuttuğunu fark ettiğini anlatan Çengel, teslim olmayı kararlaştırdıklarını ve Küçükesat Karakolu'na gittiklerini söyledi. Karakoldakilerin önce kendilerine inanmadığını ifade eden Çengel şunları anlattı:
       "Belimizde silahlarla karakola girdik. Yani gayet rahat. Kapıdaki bekçiye, 'dün bir otobüs kaçırıldı biliyor musunuz?' diye sorduk. Onlar da 'biliyoruz' dediler. 'Biz yaptık' dedik. Adam baktı 'hayırlı olsun' dedi ve bizi içeri aldı. Teslim oluşumuz çok ciddi bir ortamda olmadı."

Polis 'yanlış eşgal' yakaladı!

       Varan otobüsünün soyulması olayını gerçekleştiren üç kişi olayın hemen ardından yakalanırken, görgü tanıklarının hırsızların eşgaline ilişkin verdikleri ifadelerle çizilen robot resimlerin gerçeklerine hiç benzememesi dikkat çekti.
       Polis yetkilileri, görgü tanıklarının ifadelerine göre çizilen robot resimlerinin gerçek hırsızlara benzememesinin doğal olduğunu, tanıkların olayın heyecanıyla çelişkili ifadeler verdiklerini belirttiler. Medyaya dağıtılan robot resimlerden sadece Şükrü Çetin Çengel'in resmi gerçek hırsızın yüz hatlarını andırıyor.

Kayra Kağan nedir?

       Gaspçı olmadıklarını ileri süren soyguncular, olayı "Kayra Kağan" adlı örgüt adına gerçekleştirdiklerini söylemişlerdi. Soygunculardan Şükrü Çetin Çengel, Kayra Kağan'ın "Şamani Türkler'de Ülgen'den de önce gelen totemik bir olgu" olduğunu ifade ederek, Türk kültürünün ezilmesine karşı tepki göstermek istediklerini anlattı. Çetin Çengel, yaptıklarına pişman olduklarını söyledi.