The Others ‘MİT’çi gazeteci’ için komisyon

‘MİT’çi gazeteci’ için komisyon

04.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘MİT’çi gazeteci’ için komisyon

‘MİT’çi gazeteci’ için komisyon


BELMA AKÇURA İstanbul


       Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün, MİT’in bazı gazetecileri kullandığını yönündeki açıklamalarıyla başlattığı “MİT’çiyim, MİT’çisin, MİT’çiler" tartışması “Dünya Basın Günü’nü unutturdu. Dünya Basın Günü’nde gazetecilerin MİT’e çalışan gazetecilere yönelik sürdürdüğü etik tartışma yerini “yalanlama" haberlerine bırakırken, İnsan Hakları Komisyonu üyesi Fazilet Partisi Milletvekili Mehmet Bekaroğlu MİT’e çalışan gazetecilerin araştırılması için Komisyon kurulması yönünde harekete geçti.
       Eymür’ün MİT’e çalışmakla suçladığı Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Altay’lı köşesinden “zorunlu bir açıklama" yaparak, “Diyelim ki beni devlet sızdırdı. Peki beni en çok okunan iki - üç yazardan biri de devlet mi yaptı?" sorusuyla konuyu yargıya taşıyacağını belirterek “Bu alçakların hepsiyle yargı karşısında hesaplaşmak üzere dava açtım" dedi. Eskiden MİT’e çalışan gazetecileri bildiğini söyleyen Dünya Gazetesi Başyazarı Nezih Demirkent ise Sipa Ajansı’nı MİT kurdu açıklamasını yalanlayarak bildiklerini zamanı gelince bir kitapta toplayacağını söyledi.
       Eymür’ün MİT’e çalışmakla suçladığı Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Altay’lı da köşesinden “zorunlu bir açıklama" yaparak, “Diyelim ki beni devlet sızdırdı. Peki beni en çok okunan iki - üç yazardan biri de devlet mi yaptı?" sorusuyla konuyu yargıya taşıdığını söyledi. Altaylı, “Bu alçakların hepsiyle yargı karşısında hesaplaşmak üzere dava açtım" dedi.

‘Açıklığa kavuşsun’

       Bekaroğlu, hiçbir gazeteciyi kullanmadıkları yönünde açıklama yapan MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un açıklamasını inandırıcı bulmadığını belirterek, soru önergesinden sonra şimdi de komisyon kurulması için araştırma önergesi hazırlıyor. Bekaroğlu, “Bunların açıklığa kavuşması lazım. Türkiye’nin bugüne kadar yaşamış olduğu en büyük skandal. Gerek Başbakan, gerekse İçişleri Bakanı, bu konuda Meclis’i toplayarak gerekirse kapalı oturumla bize bilgi vermeleri gerekiyor." dedi.

‘MİT bölünmüş’

       Bir devletin herhangi bir kuruluşunun bu tür iddialarla istismar edilmesini doğru bulmadığını söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş ise, “MİT neyi kullanır kullanmaz bilemem ama, MİT görevini akıllıca namusluca yapmalıdır ama bunlar olmamıştır" dedi.
       MİT’i başarısız bulan ANAP Milletvekili Eyüp Aşık ise “MİT’in her yerde elemanı var. Bir örgütler içerisinde yok. Özellikle Susurluk’tan sonra çıkan örneklerde kafamızı karıştıran olaylar var" sözleriyle Kışlalı cinayetini de bu başarısızlığa bir örnek olarak gösterdi. Aşık, Eymür’ü kastederek de, “Bir MİT görevlisi, MİT’in ilişkilerini keyfi kullanırsa, yetkilerini de kendi arkadaşları aleyhinde raporlar düzenlemek şeklinde kullanırsa, bu MİT olmaktan çıkar böyle bir ilişki çirkin ilişki olur" dedi.

Gazeteci arkadaşımız olamaz mı?

       MİT Kaçakçılık Dairesi eski Başkanı Yardımcısı Korkut Eken ise, MİT’in gazeteci kullanmadığını savunarak şöyle dedi:
       “Devletin İstihbarat teşkilatının böyle bir tartışma ile yıpratılmasını doğru bulmuyorum. Ne benim dönemimde, ne de MİT’in gazetecileri kullanmamıştır. Belki şöyle sormak lazım; Bir gazetecinin MİT’ten arkadaşı olamaz mı?"
       Bu arkadaşlığı “bilgi" ve belge" işine dökmenin yanlış olacağını söyleyen Eken, “Zaten bu da bize yakışmaz. Mesleki etik açısından ne bir MİT mensubunun, ne de bir gazetecinin böyle bir teklifte bulunması mümkün değildir" diye konuştu.

Demirkent
yalanladı

       Bir dönem MİT’e çalışan gazetecilerin olduğunu söyleyen Dünya Gazetesi Başyazarı Nezih Demirkent, Yeni Binyıl Gazetesi’nde yer alan “Sipa Ajans’ı MİT kurdu" yönündeki haberi yalanlarken, “Bildiğimi söyleyen biri olarak benim üzerime inşa edilmek istenilen haber, bir manüplasyondan ibarettir" dedi.
       Haberin yayınlandığı Yeni Binyıl Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan ise, “Demirkent’in bu yöndeki açıklamaları bantta var" iddiasında bulundu. Babahan’ın “yazılmamak kaydıyla kendisine daha fazla bilgi verdiği" yönündeki açıklamasına ise, “Onlar her bildiklerini yazıyorlar mı?" diyen Demirkent, MİT gazeteci ilişkisine yönelik bildiklerini zamanı gelince bir kitapta açıklayacağını söyledi.